perjantai 24. marraskuuta 2023

Hong Kong

Oltiin viime viikolla ekaa kertaa Hong Kongissa. Varmasti koko seurueeni ihastui paikkaan eikä ihme!
Tämä kaupunki on todella monipuolinen. Samaan aikaan voit tuntea olevasi Lontoossa, San Franciscossa ja Kiinassa! Vau!
Jopa tällaisen maailman matkaajan kuin minä, pääsi Hong Kong yllättämään ja voisin ihan mieluusti matkustaa tänne uudemman kerran paremmalla ajalla!
Kyberpunkkiseen yöelämäänkin pääsimme pyörähtämään kollegojeni 'Draft Beer' mieltymyksien lomassa...
Tällä reissulla olenkin ollut kiitollinen siitä, että erilaisissa seuroissa matkustaminen avartaa mieltä! Kaupunkeja voi nähdä monista eri kulmista ja kulmilla on kaikilla myös oma tulkintansa.
Aina ei tarvitse olla omassa 'tavisroolissa' eli tutkimuskoordinaattorina, äitinä ja keski-ikäistyneenä... Hetken tuulahdus tekee terää etenkin marraskuussa! Puhumattakaan auringosta! Kuten kollegani postasi - Myös minä ymmärrän, miksi Hong Kong vetää puoleensa expatteja. Voit puhua englantia joka paikassa - länkkärisoftat kuten whatsappit sun muut toimivat - mutta silti olet kutkuttavan lähellä kiinalaista eksotiikkaa. Itse en ole kantonilaisen ruoan ystävä, koska pidän enemmän tulisesta kuin makeasta, mutta Hong Kongista varmasti löytyisi myös ravintoloita kaikkiin makuihin, jos täällä oleskelisi pitkän aikaa! 

 Kiinaan verrattuna hintataso on toki kova. Hotellien hinta-laatusuhde on Lontoon luokkaa eli 150eur/yö saat postimerkin kokoisen kokolattiamattokopin. Mutta ehkä siellä käydään vain nukkumassa kun vielä marraskuussakin on uima-altaat ulkona auki ja aurinko porottaa täysillä. Hong Kongissa vierailu marraskuussa on erinomainen ajatus, koska vielä on ns. t-paitakeli, mutta ei tuskaisen kuumaa... Kesällä täällä lienee melko kamalaa...


Nyt olemme palanneet Xi'aniin jossa taas nettiyhteydet ovat niin heikkoja, että suosiolla postailen vähän lyhyempiä blogeja sen toivossa, että joku näistä menisi läpi!

lauantai 18. marraskuuta 2023

Conference for Higher Education Research (CHER) - Hong Kong 2023

Tänään ollaan Hong Kongissa, Lingnanin yliopistolla juttelemassa tekoälyn hyödyntämisestä opetuksessa. 
Today we are in Hong Kong, at Lingnan University, talking about the use of artificial intelligence in teaching.

...Ja Jetlagissa.

...And in Jetlag.

Tämä konferenssi on myös melkoinen scholar reunion, tutkijoiden kohtauspiste, sillä tällä kertaa mukana väikkäriopiskelijani Antti Ruonalan lisäksi ovat myös Prof. Henri Pirkkalainen ja Henri Jalo, Tampereen yliopistosta, Tore Hoel Oslo Metropolitan universitystä (ja Zhuhai'sta!) sekä unkarilainen JYU kollegani, Kristof Fenyvesi, joka myös piti keynote puheen liittyen kestävän kehityksen teemoihin. 



This conference is also quite a Scholar reunion, 
a meeting point for researchers, because this time, 
in addition to my fellow student Antti Ruonala, there are also 
Prof. Henri Pirkkalainen and Henri Jalo, from Tampere University, 
Tore Hoel from Oslo Metropolitan University (and Zhuhai!) 
and my Hungarian JYU colleague, Kristof Fenyvesi, 
who also gave a keynote speech related to the themes of sustainable development.

 


 Generatiivisen tekoälyn sovellukset puhuttavat panelisteja ja esitysten pitäjiä täällä tänään. Kristof nosti myös tekoälyn sähkön käyttövaikutukset ja siihen liittyvät mielenkiintoiset kysymykset:

 Applications of generative artificial intelligence are talking to panelists 
and presenters here today. Kristof also raised the electricity use effects of 
artificial intelligence and the related interesting questions:



- Nyt jo tiedetään, että ChatGPT vie valtavasti tietokonevirtaa: Miten tulevaisuuden tekoäly saadaan kuluttajien arkeen mukaan, jos vain osa maailmasta kykenee maksamaan tarpeeksi tekoälyn vaatimasta sähköstä... Eriarvoistuminen lisääntyy maailmassa. 


- Now it is already known that ChatGPT consumes a huge amount of computer power: 
How can the artificial intelligence of the future be included in the everyday life 
of consumers, if only part of the world is able to pay enough for the electricity 
required by artificial intelligence... Inequality is increasing in the world.

Kysymys siitä, miten voisimme hyödyntää tekoälyä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen ja kestävään kehitykseen on edelleen kesken. Emme voi tietää millaisten robottien kanssa tulemme elämään 3, 5 tai 10 vuoden kuluttua.

The question of how we could use artificial intelligence to stop climate change and promote sustainable development is still open. We cannot know what kind of robots we will be living with in 3, 5 or 10 years.
Tore and I also met 10 years ago at a Chinese conference, that time in Shanghai.

Toren kanssa tapasimme 10v sitten myös kiinalaisessa konferenssissa, sillä kertaa Shanghaissa. Tänään pystymme toteamaan, että 10v aikana maailma on muuttunut niin, että länkkäritutkija pystyy melko helposti kääntämään ja lukemaan kiinalaisia tieteellisiä artikkeleja mm. Deepl -tekoälysovellusten avulla.
Maailma on siis muuttunut jo sen myötä, miten tekoäly meitä auttaa. Voimme vain arvailla, mitä se tulee olemaan tulevaisuudessa.

 Today, we can state that the world has changed in 10 years in such a way that a link researcher can quite easily translate and read Chinese scientific articles, e.g. With the help of Deepl AI applications.
So the world has already changed with how artificial intelligence helps us. We can only guess what it will be in the future.
The question will also be - will we meet again in China in 10 years...

Kysymys lienee myös - tapaammeko uudestaan Kiinassa 10 vuoden päästä... 










 

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...