lauantai 8. heinäkuuta 2023

Wuhan in 2023

Koska meillä on menossa varsin intensiivinen Kiinan reissu, ehdimme karauttaa luotijunalla eli Gautiellä Xi’anista Wuhaniin (5h) ja nyt jo kolme päivää myöhemmin Shanghaihin (3,5h), joka on tällä kertaa meidän päätepysäkki Kiinassa.

Palaan kuitenkin Wuhanin tunnelmiin vielä.

Olen ollut Wuhanissa aiemminkin, vuonna 2016 helmikuussa.

Silloin mukanani olivat Jups ja niin tärkeä edesmennyt kollegani Eetu.

Olimme Wuhanissa vain yhden yön! Olihan kierroksemme Kiinassa silloin vain viikon mittainen ja käsitti myös Xi’anin ja Pekingin. Olen kirjoittanut aiheesta MyDay:n koko viikolta. Kiitos, että olen kirjoittanut, nuo hetket ovat tallentuneet muistiin paremmin kuin monet muut.

Tällä kertaa olen Wuhanissa 3päivää tai paremminkin 3yötä ja kaksi päivää.

Intensiivisessä projektissa kollegani on muuttanut samaan hotelliin minun kanssa, jotta saadaan tehtyä töitä yhdessä ja mikä parasta, olemme joka päivä tavanneet aamuisin noin kolmen tunnin ajan! Tehokasta ajan käyttöä!

Wuhanissa tapasimme myös CCNU:n paikallista tutkimusryhmää, josta hyvin moni on vieraillut Suomessa, osa opiskellutkin vuosia!

Tässä sakissa on kovan luokan IS-alueen tutkijoita tulossa!
Jätin jälleen Juhan ja pikku-jäbän keskenään koko päiväksi ja tässä tulos! Vauvatukka oli lähtenyt... Selvästi liian pitkä äidin työpäivä...
Kokouksen jälkeen nimittäin jatkettiin vielä illalliselle kuten tapana on.
Illallinen mieleenpainuvassa huikeassa venuessa
Kiinalaiset ovat huomattavan vieraanvaraisia! Toki auttaa, että ruoka ei maksa juuri mitään verrattuna Suomen hintoihin...
 
Lopulta illallisella istui kymmenisen henkeä, joista minä olin ainoa suomalainen ja kaikki olivat asuneet Suomessa jossain vaiheessa elämäänsä! 

 

 Herkullinen ilta!



Sitä ennen kuitenkin työskentelimme ohjaamalla toistemme väitöskirjaopiskelijoiden töitä tekoälyn ympäriltä. Aiheet vaihtelivat mielenkiintoisista metodeista kuten Big Data analyysistä Cybercondiaan eli kykenemättömyyteen lopettaa terveysinformaation etsimistä verkosta! Mikä mielenkiintoinen pandemian teknostressi-ilmiö!

Lähdössä Shanghaihin Wuhanin Gautie luotijuna-asemalla


/On our tour of China in the Summer of 2023, we went for Wuhan after leaving Xi’an. This was due to the fact that in the project, AI in eBusiness, I am collaborating not only with Xi’an Jiaotong University but also with Central China Normal University which has Very good ties with University of Turku and Tampere. We had a great session go-advising Phd students from Finland and China. The topics were really interesting around AI, Big Data and also Social Media. One was about Cyberchondria, a term that I had heard first time on these days.

I have been in Wuhan before, back in 2016 with my colleagues Prof. Jups and beloved Eetu.


 

perjantai 7. heinäkuuta 2023

Töissä Xi’an Jiaotongin yliopistolla

Olen tosiaan vieraillut täällä nyt jo vuodesta 2012 lähtien. Minulla on menossa jo 4. Projekti, joka lähettää minut Kiinaan, tällä kertaa tutkimaan tekoälyn hyödyntämistä erityisesti eBisneksessä/koulutuksessa. 



Yliopistoni kuuluu niinsanottuun eBEREA verkostoon, jossa on mukana eurooppalaisia ja kiinalaisia yliopistoja etenkin verkkokauppojen ja tietojärjestelmätieteen tutkimuksen alueelta.

Näiden yhteistöiden kautta olen päässyt tutustumaan myös ICEC-konferenssiin, joka järjestetään nyt 24. Kerran täällä Xi’anissa, kotikaupungissani.

International conference on e-commerce on viime vuosina ollut kahden kauppa eli siihen ovat osallistuneet pääasiallisesti kiinalaiset ja etelä-korealaiset yliopistot. Vuonna 2013 sitä emännöi Suomi ja Turun yliopisto.

Mukana on kuitenkin merkittäviä tietojärjestelmätieteen kiinalaisia tutkijoita, jotka ovat tehneet uraansa jenkeissä, esimerkiksi prof. Han Zhang, Georgia techistä, MISQ senior editor ja prof. Robert Xin Luo New Mexicon yliopistosta. Heidän keynotet olivat tälläkin kertaa erittäin mielenkiintoiset.

Prof. Han Zhang puhui usean metodin käyttämisestä papereissa kun taas prof. Xin Luo esitteli Kiinassa tällä hetkellä erittäin suosittua streaming commerce - tutkimusta neljän top journal artikkelinsa kautta.

Molemmat herrat ovat tulleet minulle tutuksi usealta Kiinan reissultani ja he ovat erittäin mukavasti lähestyttäviä ja heiltä saa monenlaista vinkkiä ja oppia omaan tutkimukseen, jota varmasti tulen hyödyntämään myös tulevaisuudessa. 



Kävin kuuntelemassa myös yhden paper session mielenkiintoiselta korealaiselta Phd studentilta. Ehkä tämän viikonlopun merkittävä muutos käsityksessäni kansainvälisestä IS-alueen tutkimuksesta onkin juuri metodologinen: Kiinalaiset ja korealaiset opiskelijat suosivat paljon edelleen kyselydataa, mutta itseasiassa korkeatasoista IS-alueen julkaisemista voi toteuttaa erinomaisesti esim. Labrakokeiden perusteella ja kyselyllä ainoastaan täydentäen ja tämä on tyypillistä jenkeille. Lisäksi myös mixed method eli ensin laadullinen, sitten määrällinen, on varsin hyvä kombo - turhaan parjattu.

Joitakin hyvä lausahduksia olivat myös opit siitä, että mikään tutkimus ei ole täydellinen. Ja että kannattaa submitata ja sen jälkeen täydentää ja kasvattaa tutkimuksen luotettavuutta review prosessin aikana.

Mukava oli myös nähdä, että vanhat ystäväni ovat nykyisin proffia ja heidän opiskelijansa ovat nyt väsäämässä väitöskirjoja. Paljon voi tapahtua 10vuodessa!

Re-union kiinalaisen ex-työhuoneeni kanssa vielä kerran


Vaikka olin Xi’anissa vain 2 viikkoa, ehdin kuitenkin vierailla kaikilla kolmella Xi’an Jiaotongin kampuksella, tavata opiskelijoita, kokoustaa projektista, kuunnella mainioita konferenssipuheenvuoroja, sopia uusia yhteistyökuvioita, ei pelkästään kiinalaisten mutta myös Taiwanin, Macaon ja Etelä-Korealaisten kollegojen kanssa.

Sinänsä oli helppo sanoa, että ”My job here is done.”

/ I have been a visiting professor in the Xi’an Jiaotong University for 10years now. This time has been Very rewarding for me. This is my 4th or 5th project with the Chinese on electronic commerce/eBusiness. This time on AI in eBusiness. I went to teach in Xi’an Jiaotong university’s all three campuses, discussed with many meetings on how to collaborate and of course attended the ICEC conference on 1st of July. So many excellent teachings from the top scholars coming to visit from overseas: prof. Nan Zhang and prof. Xin Luo. It is always inspirational to hear them present and this was no difference. Prof. Zhang talked about using multimethods when publishing IS research and prof. Luo presented some work on streaming e-commerce which is a HOT topic in China in the latest years. I am Very Happy about my two weeks in Xi’an, now off to Wuhan.



torstai 6. heinäkuuta 2023

Wo ai Xi’an


Kaksi viikkoa Xi’anissa menu yhdessä hujauksessa. En tohtisi lähteä, nämä päivät ovat jälleen olleet todella onnellisia.

Oli tärkeää palata ja myös muistaa elämän perusasioita: ystäviä ja merkityksellisyyden tunnetta.


Olin perjantaina opettamassa vanhalla Yanta -kampuksella joka on minulle kovin rakas.

Siellä eräs opiskelija kysyi minulta: ”Miten löytää oman arvon tunteen maailmassa?”

Tämä oli pysähdyttävä kysymys.

Olimme opiskelijoiden kanssa suunnitelleet digitaalisia palveluita ja minun tehtävänäni oli auttaa heitä pääsemään alkuun palvelumuotoilussa. Niinpä pistin heidät miettimään ongelmia omassa elämässään. Lähes jokaiseen ongelmaan löytyy nykyään äppi, joten koen, että tämä on varmasti hyvä tapa alkaa suunnitella digipalvelua konkreettisen asiakkaan tarpeisiin.

Osa opiskelijoista listasi erittäin  konkreettisia ongelmia kuten, että luokkahuoneen tuolit olivat kovia eivätkä kovin ergonomia tai että iPhonen akku loppuu monta kertaa päivän aikana.

Tämä Tiibetistä kotoisin oleva opiskelija kuitenkin kysyi minulta, että voisiko kysyä mitä vain. Sanoin kyllä.

Niinpä hän sanoi, että hän on usein tosi hukassa ja haluaisi tietää miten voisi löytää itsensä ja arvonsa.

Tähän filosofiseen ongelmaan ei olekaan niin helppo löytää ratkaisua teknologian kautta.

Jäin pohtimaan hänen kysymystään pitkäksi aikaa vielä kun oppitunti oli ohi.

Minusta tuntuu omalla kokemuksellani, että 2-kymppisenä olin itsekin varsin hukassa pitkän aikaa. Oman arvon tunne on kehittynyt vuosien varrella ja kokemusten kautta. Nelikymppisyydessä on se hyvä puoli, että ei tarvitse etsiä itseään sillä tuntee jo monella tapaa, kuka on.

Merkityksellisyyden tunnetta lisäävät kokemukset joissa voi huolehtia muista, tarjota töitä, jakaa kokemuksia ja toki itselle merkityksellisten ihmisten kanssa elämän jakamisesta.

Kiinassa asuminen ja työskenteleminen on tuonut minulle paljon merkityksellisyyden tunteita toisesta kulttuurista oppimisen myötä. On ollut todella merkittävää myös uralleni se, että olen voinut kerta toisensa jälkeen palata tänne.



/ Two weeks in Xi’an went so fast! It is always difficult to leave even though it was time to move on, this time for Wuhan. On one of my last days in Xi’an, my friend Qiao Zhilin allowed me to teach his class some service dominant logic and digital service design. The class suddenly turned into a philosophical discussion when one of the students asked me a question of ”how to find one’s Self worth.” - Possibly a problem that cannot be solved by digital solutions..?

If you think about the world of social media, there are a lot of people on Facebook, Instagram, Tiktok etc who measure their identity through likes and followers. Somehow, I think that finding oneself is quite tied with some life experience. Once in your 20’s, most of us are lost. I certainly was. But more I can do and share with other people, Watch my family grow or share my life with them. There is a lot of meaning.

One source of meaning for me has been this China exchange. What is most rewarding is to see a light bulp go on in the minds of the students I meet and teach… What a privilage to do my job for living.

sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Shaolin Temple

Tänä kesänä pääsin vierailemaan toista kertaa elämässäni Shaolinin temppelissä. 
Viime vierailusta olikin vierähtänyt noin 10vuotta jo.  

Suomesta on 2023 vuonna suoria lentoja ainoastaan kahteen kaupunkiin Kiinassa: Shanghaihin ja Zhengzhou'hun. 
Koska kiinalainen kotikaupunkini Xi'an sijaitsee lähellä (lähempänä) Zhengzhouta kuin Shanghaita, päätimme tällä kertaa lentää sinne ja Shanghaista ulos. 
Zhengzhou sijaitsee Henan-provinssissa, siis varsin lähellä sekä Shaolinin temppeliä, että Song Shan pyhää vuorta. 
Shaolinin temppeli teki vaikutuksen pienimmäiseemme koska hän on siitä lähtien nyt jo yli viikon verran hokenut 'SAILININ TEMPPELI - SAILINININ TEMPPELI'.

Tällä kertaa meillä kävi tuuri, koska kiinalainen ystäväni Yin Meng suostui viemään meidät autollaan Zhengzhousta ja emme siis tarvinneet juna-taksirumbaa tai muutakaan kiinalaista sekoilua. Kiitos paljon!

Mukana meillä oli Yin Mengin isompi tytär,  Yin Hao tai tuttavallisemmin Ha-Hao. L kiintyi parissa päivässä molempiin Yin Mengin tyttäriin, mutta ehkä hänen suosikkinsa oli kuitenkin pienempi eli 'Qi Qi' jota L kutsu 'SI-SI-kaveriksi'.

Kyllähän tämä on vaikuttava paikka ja olen todella onnekas, että pääsin palaamaan näin monen vuoden jälkeen. 

Tällä kertaa myös kävimme Song Shan-vuorella, joka kuuluu Kiinan pyhiin vuoriin ja minulle elämässä tärkeisiin paikkoihin vierailla! Kirjoitan Song Shanista toisen postauksen. 



/This summer I had the privilage to return to the Shaolin temple, and not only the Shaolin temple, but Song Shan mountain this time. I was last here ten years ago and wrote a comprehensive article about the temple here. But it was also winter and we couldn't take the cable car up the mountain, so I am glad I have also realised this yet another big dream of mine this summer. 

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...