lauantai 11. helmikuuta 2017

Väitös tänään: Terveyshyöty ei itsessään riitä motivoimaan liikuntapelien pelaamista


Tänään on taas yksi näitä hienoja päiviä elämässä, kun ystäväni ja kolleegani Tuomas Kari väittelee liikuntapeli-aiheesta. Hän on tutkinut kolmen ekstensiivisen kyselytutkimuksen kautta liikuntapelien käyttäjiä - erityisesti hedonistisia ja utilitaristisia syitä käyttää liikuntapelejä. Kun Tuomas aloitteli väitöskirjaansa, liikuntapelit olivat ns. konsolipelejä: Dance dance Revolution aikoinaan avasi tämän paletin ja sittemmin mm. Nintendo Wi ilmestyessään mullisti tämän alan. Viime vuonna julkaistu Pokemon Go on toki ehkä tunnetuin esimerkki tällaisista 'exergameseistä' eli liikuntapeleistä. Ollaan siis siirtymässä konsolipelaamisesta mobiilipelaamiseen, joka on yleistymässä vielä entisestään. Lehdistötiedoite löytyy täältä.
Mielenkiintoisia tuloksia tässä väitöskirjassa on todella paljon... Muunmuassa jos merkittävä kokemus pelissä tapahtuu ulkoilmassa sisätilojen sijaan, se vaikuttaa ihmisen kiinnostukseen jatkaa peliä. Ihmiset ovat kiinnostuneita ns. augmented reality - tilanteesta eli siitä, että digitaalinen maailma lisää todellisuutta ns. oikeaan maailmaan. Toinen mielenkiintoinen löydös oli se, että terveyden edistäminen ei pelkästään saa ihmisiä pelaamaan... 
Erikoista tässä väitöksessä on se, että tunnen myös vastaväittelijän hyvin, sillä hän on eräs tietojärjestelmätieteen kuuluisimmista suomalaisista proferssoreista eli Professori Christer Carlsson Åbo Akademista. Noin neljä vuotta sitten olimme professori Carlssonin kanssa yhtäaikaa jumissa taifuunin alla Hainanin saarella pari päivää... Sellaisia kokemuksia ei heti unohda. Christerin tapa luennoida ja käsitellä aiheita on addiktiivista kuunneltavaa. Hän osaa esittää kuivatkin teoriat kiinnostavalla ja miellyttävällä tavalla, joka saa kuuntelijan keskittymään sanottavaan tarkkaavaisesti. Lisäksi hän on varsin humoristinen ja heittää välillä kevyttä ja hauskasti kärjistäviä kommentteja, jotka tekevät vakavasta keskustelusta yleisölle mukavan seurata. Minun oli välillä aivan pakko nauraa ääneen, sen verran hilpeitä kommentteja (etenkin UTAUT2-mallin antimerkkinointipuhe) professori Carlsson viljeli. Aloittelevalle tietojärjestelmätieteen tutkijalle tämä väitös oli myös erinomainen yleiskatsaus alan teorioihin, sillä Tuomas oli käyttänyt ns. perusteorioita ja prof. Carlsson kävi läpi nekin, joita hän ei ollut käyttänyt kysellen 'miksi et käyttänyt tätä' jne.  Väitös käytiin suomeksi, sekin on jännittävää ja poikkeuksellista. Olen ollut seuraamassa lukemattomia väitöksiä viime aikoina, niinkuin varmaan selväksi on käynyt. Mielenkiintoista seurattavaa on juuri väittelijän ja vastaväittelijän välinen dialogi ja vuorovaikutussuhde. Parhaat vastaväittelijät esittävät tiukkoja kysymyksiä, mutta suurin arvostus minulla on niitä vastaväittelijöitä kohtaan, jotka ohjaavat ja tukevat väittelijää koko keskustelun läpi rakentavasti. Nämä kriteerit täyttyvät erinomaisesti professori Carlssonin kohdalla.

Kaikenkaikkiaan miellyttävä ja informatiivinen väitös. Tuomas on mies, joka ei tee itsestään minkäänlaista numeroa, mutta hän on rautainen tutkija ja hänen väitöskirjansa on erinomaisella tasolla. Well done!

/Today my friend and colleague Tuomas Kari is defending his PhD in Agora... He has studied usage of 'Exergames' which means games that combine playing to physical activities by demanding physical activity for playing. Previously researchers had studied these topics from the point of view of the technology, but Tuomas wanted to find out particularly the reasons behind using exergames. These games started from the times of the DDR - Dance Dance Revolution which was a dance mat game... Nintendo Wi was a big step forwards on bringing these games to all our livingrooms and right now of course Pokemon Go has made these kinds of games into mainstream. Tuomas found out many interesting facts regarding excergame use: Health improvement alone does not make people play these games. Often they play when their friends play. Another finding was that if there was a critical positive incident in the game that happened outdoors (rather than indoors) - it was likely that the user continued the use. 

This was a very special dissertation also because the discussion was held in Finnish and also because the opponent was very familiar to me, Prof. Christer Carlsson from Åbo Akademi. Prof. Carlsson is one of my favourite lecturers on this field to listen: He can make any boring and dry theory sound very interesting and he was such a graceful opponent to Tuomas - strict, but constructive. During this dissertation, most IS theories were somewhat presented - some even in a humoristic manner... So overall, I would have made this a mandatory session for young PhD students to attend...:) Tuomas defended his work well and well, it was clear that his 6 peer-reviewed papers on top journals and proceedings gave very little room for doubt - he has done his PhD in an excellent manner. Well done Tuomas!

Find the press realease here.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...