torstai 9. toukokuuta 2019

Lasten kanssa lomalla Espanjassa

Vuoden alussa päätin miettiä tarkkaan, mitä elämässä tavoittelen ja haluan. Yksi iso haave oli toteuttaa uuden perheemme yhteinen loma, jossa muksut saisivat mukavia kokemuksia, joita voisi muistella isonakin. Omassa lapsuudessani pääsin mm. vanhempieni kanssa Madeiralle n. 10-vuotiaana. Muistan tarkalleen edelleen sen, miltä tuntui pitää isää kädestä kun kävelimme yöllä rantaa pitkin kotiin ravintolasta. Tällaiset ovat elämän huippuhetkiä, joita voi säilöä sydämessään aina. Vuoden alussa mietittyäni asiaa totesin, että täytyy olla joku syy siihen, miksi teen kovasti töitä. Ehdottomasti parhaita asioita maailmassa on nähdä lasten aito riemu ja ihmetys siitä, millaista maailma voi olla heille entuudestaan tuntemattomassa paikassa.
 Meidän perheessähän on nykyisin kolme lasta 8-, 9- ja 11-vuotiaat A, V ja S. A näistä on kokenein matkailija - ollaanhan hänen kanssaan käyty lukemattomia kertoja Kiinassa ja Englannissa sekä myöskin Japanissa ja Ruotsissa… Hän ei kuitenkaan ole koskaan ollut ns. oikealla rantalomalla - osittain siksi ettemme ole sellaista aurinkolomailijatyyppiä… Lapseni rakkaus veteen ja uimiseen on toki ollut kaikkien näiden vuosien ajan suuri ja siispä minulla on pidemmän aikaa ollut ajatuksissa viedä hänet rantalomailemaan. Ehkä lähimpänä rantalomaa on ollut Hainanin saarella 2013 - jolloin taifuuni iski… 
 
Isommat ovat päässeet nauttimaan Mustan meren rannasta Romaniassa, mutta hekään eivät ole olleet aiemmin Espanjassa. 

Päädyimme Costa Blancalle tänne hinta-laatusuhteen vuoksi. Paljon kivaa tekemistä lapsille ja lisäksi upeat maisemat. Muksut ovat sen verran isoja että heidän kanssaan voi jo katsastaa linnoja ja luolia ja muitakin myös aikuisia kiinnostavia nähtävyyksiä. 

Ajattelen myös niin, että nämä kolme ovat tämänikäisiä vain hetkisen - nyt jo alkaa näkymään osviittaa tulevasta teini-iästä ja muutaman vuoden päästä alkavat ovet paukkumaan eikä vanhempien tai sisarusten seura nappaa enää lainkaan. On siis suuri etuoikeus saada viettää heidän kanssaan aikaa juuri nyt ja tässä iässä. Ihan parhaita juttuja toistaiseksi ovat olleet sellaiset, joissa kaikki viisi osallistuvat… 

Esimerkiksi Alicantesta satunnaisesti löytynyt palmupuisto kätki sisäänsä kaikenlaisia aikuisillekin soveltuvia kiipeilytelineitä ja kuntolaitteita. Ei meinattu lähteä millään kun oli niin mukavaa yhdessä. Toinen upea kokemus oli Juhan pongaama ‘Kynttilä-luolasto’ eli Canelobre Caves (Busotissa), jossa kävimme ihailemassa huikeaa luolastoa, joka näytti lähinnä meren muodostelmilta vuoren sisässä. Pienelle pomppivalle kiipeilijä-Autistille laitettiin vyö vierailun ajaksi ja hyvin meni. Helpompaa toki olisi ollut jättää kokemus väliin, mutta edelleenkään en usko mantraan, jonka sanoma on, että elämän tulisi olla mahdollisimman helppoa.  

Lapset toki tarvitsevat edelleenkin paljon huolehtimista vaikka monet asiat sujuvatkin jo itsenäisesti. Etelän reissulla on muistettava juoda vettä, laittaa aurinkorasvaa ja muistettava välillä käydä lämpimässä suihkussa allaspulahdusten välillä. Tämä on toistaiseksi ollut ihana ja etenkin vanhemmuudesta opettava loma. Joka päivä tulee haastaneeksi itseään ja joka päivä tulee oppineeksi jotakin, mitä itse pitää itsestäänselvyytenä. Kuten esimerkiksi se, että kaikissa maissa ei ole käsitettä ‘pussilakana’ ja että se voi olla todellinen kulttuurikokemus kun vastaan tulee pelkkä lakana ja huopa sen päällä. Ihan mahtavaa nähdä näitä juttuja uusien silmien läpi… 

Onko teillä koskaan sellaista tunnetta, että on hankala kokea aitoa riemua tai iloa - tuntuuko se samanlaiselta kuin lapsena, jolloin kaikki oli uutta ja ihmeellistä…? En tiedä, montako kertaa olen ollut Espanjassa. Sen tiedän, että se ei koskaan ole tuntunut näin paljon elämän laadulta kuin tämä viikko täällä Calpessa. 

/ This week we have travelled to the Costa Blanca in Spain for a family holiday. Our kids are 8,9 and 11, which means they are passed the younger years but soon going into puberty. This is the GOOD TIME... And it will never come again. I feel very privileged to be able to share this experience with them. I remember when I was this age and my parents took me to Madeira. I still remember how it felt to hold my father's hand on the beach walking home after dinner. These moments last for a lifetime... At the beginning of this year I thought to myself - if I can't do these things, what the hell do I work for... The amazing looks of these little people being amazed at everything they come across. Yes I've been to Spain many times in my life. I would not select this as a holiday destination to myself, but with kids its specifically perfect: Great beaches, stunning mountains, places to explore... Playgrounds everywhere... The quality of life is simply difficult to beat. Sure, even at this age the three need looking after. The new climate demands you to eat, drink and sun cream not quite like home. And of course they will slightly burn however much sun cream they've got on... Still - I would not change this experience for anything in the world.

What is a sun holiday without Gelato!?!
Very excited to see our own pool for 5 nights...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...