lauantai 18. tammikuuta 2020

Tavoitteita vuodelle 2020

Oliskohan tänään hyvä hetki julkaista tavoitteita vuodelle 2020... Viime vuonna 2019 asetin kolme tavoitetta:


1 Viettää aikaa rakkaiden ihmisten kanssa
2 Ottaa aikaa itselle hyvinvoinnin huoltamiseen ja opiskeluun
3 Toteuttaa kaksi erilaista lomamatkaa

Näistä hienosti toteutuikin kohdat 1 ja 3, mutta sen sijaan 'oma aika' lipsui pitkälti sitten somessa roikkumiseen ja survivoreiden katseluun. Kuitenkin: kuuntelin sentään tuntikaupalla (hyödyllisiäkin) podcasteja ja harrastin liikuntaa ehkä 1-2 kertaa viikossa. Käytiin salilla välillä Juulin kans ja välillä oman murun kans. Sen lisäksi lenkkeiltiin ahkerasti ja jonkun verran mahtui vesijuoksua/uintia settiin. Toki keväällä reenailtiin kempoa kisoihin, mutta sen jälkeen ovat kyllä SK reenikerrat laskettavissa yhden käden sormilla.

 Mitäs sitä sitten tälle vuodelle?

Tulevalle vuodelle aion jatkaa pitkälti viime vuoden lupauksin, mutta näiden lisäksi vuoteni tulee olemaan suurimmaksi osaksi alkoholivapaa. Tämä päätös on kytenyt sisälläni jo pitkään ja aikaisempien vuosien uuden vuoden tavoitteissa tämä aihe on noussut pinnalle usein. Syvimmäinen ajatus on tämä: En halua juoda, koska minulla on paha olo. Se ei ole hyväksyttävä syy. Haluaisin kuitenkin voida käyttää alkoholia valikoivasti ja kohtuudella positiivisissa tilanteissa esimerkiksi kun juhlitaan jotakin. Ajattelen, että käyttäisin alkoholia ainoastaan järjestämissäni syntymäpäiväjuhlissa ja toisaalta kesän  lomamatkalla Juhan kans. Tämä on siis tavoitteeni. Nyt 18.1. olen ollut jo yli kolme viikkoa ryyppäämättä, joten sinänsä hyvältä vaikuttaa.

Alkoholitavoite:
A1: Käytä alkoholia vain harvoissa tilanteissa juhlistamiseen

Mielen hyvinvointi - Viime syksynä haasteellisten työtehtävien uuvuttamana päädyin pähkäilemään, ettei mikään ole niin tärkeää kuin se, että on hyvä olo itsensä kanssa. Päätin siis panostaa henkiseen hyvinvointiin ja olenkin käynyt nyt terapiassa lokakuulta lähtien. Mieli tuntuu huomattavasti paremmalta kuin aikoihin ja olen saanut paljon erilaisia työkaluja ahdistuksen purkamiseen ja ennalta ehkäisyyn. Tavoitteeni on tämän vuoden aikana panostaa ennakointiin, jolla vältän kuormittavia tilanteita. Pyrin siihen, että suunnittelisin sekä syömisen, liikkumisen että työtkin etukäteen. Ja tärkeää on myös suunnitella pelkkää olemista ja sellaista aikaa, jolloin ei tee yhtään mitään... Tai halia ja netflixiä. Youknow. Näiden lisäksi haluaisin saada viikolla vähintään sen 7h unta, mikä vaatisi kännykän sammuttamisen 23-24 välillä. Tämä onnistuu hienosti silloin kun Juha on kotona, mutta valitettavasti itsekseni minulla on haasteita iltaisin laittaa some kiinni ja vetää peitto korviin...

Mielen tavoitteet:
M1: Ennakoi
M2: Vapauta aikaa olemiseen
M3: Laita iltaisin kännykkä viimeistään klo 24 kiinni

Liikkuminen, syöminen ja painonhallinta - Nämä asiat eivät ole olleet viimeisen kolmen vuoden aikana prioriteetissa ja sen kyllä huomaa. Vuonna 2015 tilanne oli toisin ja tavoitteeni olisi siis seuraavan vuoden aikana palautella sekä liikunta- että terveysrutiineja arkeen. Liikkua on hyvä lähes jokapäivä, kuitenkin niin, että osa liikunnasta ei ole kovatempoista vaan esim. kävelylenkkiä lasten/ystävien kanssa. Onpa elämääni livahtanut yksi nelijalkainenkin, joka selkeästi on nostanut keskimääräisiä askelmääriäni vaikkei jokapäivä lenkillä käydäkään yhdessä. Tavoitteeni on liikkua 5 kertaa viikossa: Samaa kuin ennenkin eli salireeniä, kemporeeniä, uintia, vesijuoksua, kävelyä, HIITiä, sählyä, luistelua, hiihtoa (jos tämä talvi ikinä alkaa...) - mitä nyt sattuu tulemaan vastaan. Tarkoitus on ennakoida viikkoa suunnittelemalla liikunnat sunnuntaisin samaan tapaan kun suunnittelen viikon ruoat ennen kaupassakäyntiä. Siitä päästäänkin syömiseen. Tavoitteenani on n. 500kcal vaje, mutta kuitenkin syödä viisi ateriaa, jotka suunnittelen etukäteen su/ma... Olisihan se mukava palautua tuohon avioeron takaiseen tilaan vuodelta 2015, kun reenasin kovaa:) Sitäpä kohti siis.

Liikunta- ja ruokavaliotavoitteet
L1: Liiku vähintään, viisi kertaa viikossa - jokapäiväkin on ookoo jos osa on lasten kans tehtävää kevytliikuntaa kuten luistelua
L2: Syö säännöllisesti terveellistä lautasmallin mukaista ruokaa n. 500kcal vajeella
L3: Ennakoi meal preppaamalla esim. su/ma helpottaaksesi arkea, suunnittele viikon ruokalistat

Taloustilanteen ottaminen haltuun - Minulla on useamman vuoden ollut meneillään projekti, jossa opiskelen rahataitoja. Pitkälle ollaan jo päästy, sillä nykyään minulla on erilliset tilit, joihin automaattisesti siirtyy palkkapäivänä rahaa budjettini mukaisesti... Säästän lisäksi Nordnetin kautta rahastoihin sekä itselleni että lapselle. Lisäksi seuraan tulojani ja menojani excelissä. Viime syksynä tein kuitenkin kokeilun, jossa otin Finnairin luottokortin pisteiden toivossa... Tämä vaikutti taas siihen, että menoni eivät automaattisesti näkyneet kategorioittain jaoteltuna Nordean Wallet Appissa... Tämä harmitti minua kunnes havaitsin, että itseasiassa Finnairilla on app myös Nordeassa eli tilanne palautuu entiselleen nyt vuoden alusta. Tavoitteenani on siis seurata kuukausittain tuloja ja menojani, jotta voin havaita mihin rahani menevät ja kohdentaa niitä enemmän sellaisiin suuntiin, jotka ovat minulle tärkeitä. Iso menoerä minulla on työmatkoihini liittyvät ruokailut. Reissussa on usein turvauduttava ravintolaruokaan ja usein ei edes pysty päättämään itse, kuinka paljon yhteisdinneriin panostetaan. Lentokentät ovat myös rahasyöppöjä. Karua on se, että työmatkalla joutuu panostamaan ruokailuun huomattavasti kotikaupungin Lidl tai Prismakassia enemmän. Tähän olen jonkin verran puuttunut mm. ottamalla eväitä mukaan, mutta esim. tyypillinen työmatkani n. 3 vrk euroopan sisällä tarkoittaa kyllä sitä, että vuorokauden sisään eväät loppuvat ja 2vrk mennään ravintola/lentokenttähinnoissa. Alkoholin poistaminen tästä yhtälöstä tietysti tulisi laskea työmatkojen ylimääräisiä kustannuksia... hmm... Katsotaan, miten tänä vuonna käy.

Missä voisin vielä talouttani parantaa? Verosuunnittelu on osittain minulle vielä uusi alue, jota opettelen. Sen lisäksi voisin vielä kilpailuttaa vakuutukset, sähkö-, netti- ja puhelinliittymän, sillä niiden kilpailutuksesta alkaa olla useampi vuosi. Lisäksi voisin toteuttaa pitkään pähkäilemäni blogin ulkoasu-uudistuksen ja siinä samalla luoda verkkosivut uudelle liiketoimintaidealleni, jota olen mietiskellyt. Sinänsä tulen aivan hyvin toimeen, mutta ylimääräiset 'side-hustlet' tuovat pientä arjen luksusta elämään - niillä olisi tänäkin vuonna ajatuksena toteuttaa yksi lomareissu lasten ja yksi Juhan kanssa.


Taloustavoitteet:

T1: Tulojen ja menojen seuranta
T2: Verojen haltuunotto ja budjetti vuodelle 2020
T3: Uuden liiketoiminnan explorointi: verkkosivut + konseptin kehittely + mainonta
T4: Säästämisen ja sijoittamisen jatkaminen

Näillä eväillä on hyvä mennä, katsotaan sit joulukuun lopussa miten käy:)/So, as usual - A new year means new year's resolutions. I have been contemplating my list for 2020 for some time now and I think I'm ready to publish it:

Here is my list:
A1: Use alcohol only at rare occasions - not every month or week or day. And just for a positive situation, not because you are feeling bad and you 'need it for medication'.
M1: Predict and plan ahead: Eating, sports, work...
M2: Make sure there is time to not do anything
M3: No smartphone use after midnight
L1: Excersise at least five times per week. Even every day is alright if some of it is low key sports with kids
L2: Eat regularly healthy meals according to the plate model with -500kcal every day
L3: Meal prep and plan some of the meals of the week in advance
T1: Mark down your income and expenses into an excel form
T2: Take control of your tax planning and budget for  2020
T3: Explore new business by creating a website and concept + advertising
T4: Continue to Save money and investEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...