tiistai 21. heinäkuuta 2020

Uimassa Kainuussa
Tänä kesänä suomalaiset matkustavat Suomessa. Niin mekin. Matkasin jo toistamiseen lapsuuden seuduilleni Kajaaniin poikani ja äitini kanssa.
 A:n mielestä paras loma on sellainen, jossa voi maksimoida uinnin määrän ja se on todellakin tehty täällä.
 Kesäniemen uimaranta hyppytorneineen on palvellut päivästä toiseen meitä.
 A jaksaisi olla rannalla koko päivän.

 Hän on kuitenkin vanhemmiten tullut pelokkaammaksi. Siinä missä kolme vuotiaana hän hyppäsi suvereenisti kolmesta metristä veteen - nyt kolmosessa käydään kyllä keikkumassa, mutta hypyt toteutetaan yhdestä metristä tai alle. Itsesuojeluvaisto on herännyt - jes!
 Pikkuautisti pääsi myös nauttimaan ravintola-annoksesta matkalla Kajaaniin. Hänen pitsaan ei tule muuta kuin pohja ja juustoa, jos hän saa valita.
 Kesäniemessä oli välillä niin paljon lapsia, että sai pitää silmällä etteivät hypi toistensa päälle.
 On ollut ihanan lämmintä. Minä en varsinaisesti ole lomalla, mutta olen ollut 'loman kaltaisella', jossa vastataan vaan pakollisiin sähköposteihin. Viikon päästä minulla on vielä edessä projektini review meeting, jonka jälkeen toivon mukaan pääsen ansaitulle reilun viikon lomalle. Valitettavasti tämänhetkisessä hommassani sellainen pitkä 5 viikon yhtenäinen loma, jossa ei tarvitsisi yhtään työasiaa hoitaa, ei onnistu. Sen sijaan lomailen pätkissä. Ehkäpä syksymmällä otetaan vielä joku lomapätkä jos korona sallii matkustamisen. Sen näkee sitten.
 Kainuussakin on kyllä huikeita paikkoja ja maisemia.
 Kävimme eilen hiisijärven hiekoilla. Hiisijärven harju, on muinaisen jäätikkövirran synnyttämä. Hiisijärven hietikoiden hiekka on siis 9000 vuoden takaista jääjärvisedimenttiä, jääjärvihietaa, joka paljastui näkyviin veden alta vuoden 1761 vedenlaskussa. Sotkamon jääjärven purkauduttua tuuli muokkasi maisemaa harjuvyöhykkeillä. Lentohiekkavallit kasaantuivat dyyneiksi, ja niin saivat alkunsa Hiisijärven alueen kasvuolosuhteiltaan kuivat jäkäläkankaat. Hiisijärvi oli vielä 1700-luvulla 10km pitkä kristallinkirkasvetinen järvi, jonka pinnan lasku kuitenkin ryöstäytyi talonpojilla käsistä 1761 ja sen pinta laski 14metriä. Tämän seurauksena paikalle jäi hienoa hiekkaa sisältävät harjut, jotka ovat itsessään ristijärven nähtävyyksiä.
 
Hiisijärvi on edelleen äkkisyvä ja jopa paikoitellen 160m syvä... 
Sukellusolosuhteet olisivat olleet hyvät:)

Hiisijärveltä ajelimme takaisin Kajaaniin Sotkamon kautta. Siellä kesäinen rantakohde on tietystikin Hiukan hiekat, jonne pysähdyimme seuraavalle tunnin mittaiselle uinnille. Iisalmelaispoika jaksoi jonkun aikaa leikkiä vedessä A:n kanssa vaikka yhteistä kieltä ei löytynytkään:)
 Säät ovat suosineet ja on siis nautiskeltu kesästä <3. Itseasiassa sateet alkavat vasta tänään kun ollaan jo kotimatkalla junassa.
 Toki Kainuun uintikohteiden klassikko, 'Paltaniemen uimaranta' on myös kuulunut viikon repertuaariin.
 Kävimme myös todistamassa Paltaniemelle kesäkuun lopussa iskeneen myrskyn tuhoja. Kyllä oli yli sata vuotiaitakin mäntyjä kaatunut kokonaisen pellon verran. Ajatella, että ehdimme juuri edellisellä Kajaanin retkellämme alta pois edellispäivänä... Mikä tuuri!
Loma oman äidin kanssa on aina sellainen 'uhka vai mahdollisuus' kysymys. Käytiin viimeisenä iltana lenkillä ja äiti kysyi, että oliko minua ahdistanut viikon aikana. Vastasin, että ei joka päivä. Sitten kysyin, oliko häntä. Vastaus oli sama:) Äidin ja tyttären suhde on sellainen, että tytär taantuu äidin kanssa kiukuttelemaan niinkuin pieni lapsi ja toisaalta äiti hyysäämään ja opettamaan niinkuin äiti. Haasteellista on päästä sellaiseen tilaan, jossa kumpikin tulisi kohdelluksi vastuullisena aikuisena. Silti ollaan äidin kanssa jopa välillä samaakin mieltä. Parasta äidissä on se, että hänelle voi suuttua tietäen, ettei hän hylkää. Sellaista ihmistä elämässä todellakin tarvitsee.


Missä päin Suomea sinä olet lomaillut? ja kenen kanssa?

/This summer, Finns travel in Finland. And so have I. I have actually gone to Kainuu twice in the last three weeks, which is probably more than in ten years now... In any case, Kainuu has been a really sunny and warm summer holiday location for my son, my mother and me. My son is basically happy if he can swim all day. He has been so upset to know that we are going home today, even though he gets to go on a train which is the next best thing if you can't go with a plane. Thank you Kajaani, we had a great time!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...