torstai 28. kesäkuuta 2018

AESOP in Vienna


Tässä kesäkuussa reissuja piisaa. Pidin pari kuukautta ”reissuvapaata” eli kävin vain Ruotsissa kempoleirillä pyörähtämässä. Alkukuusta olen ollut Wienissä AESOP projektin kokouksessa. Muistanette viime syksyn vierailuni Azerbajzanin pääkaupunkiin, Bakuun.

Tämä projekti on nyt edennyt tilanteeseen, jossa eurooppalaisten yliopistojen mallien mukaisesti Ei-eurooppalaiset eli kaukasuksen alueen partneriyliopistomme ovat perustaneet ombudsmen -toimistot kohdemaihin.
Ombudsmen on siis termi toimistolle tai toimijalle, joka auttaa ”väärin kohdeltuja” osapuolia saamaan oikeutta. Korkeakoulutuskontekstissa se tarkoittaa käytännössä sellaista, että opiskelijat voivat ottaa yhteyttä luottamuksellisesti tähän tahoon, jos heillä on jotain ongelmaa tai huomautettavaa, esim. Lakiasioihin liittyen. Tilanteet voivat olla vaikkapa sellaisia, että opiskelija kokee saaneensa väärän arvosanan tai opettaja ei ole korjannut kokeita määräajassa.

AESOP projektin Azerbajzanilaiset, ukrainalaiset ja georgialaiset yliopistot vierailivat ensiksi eurooppalaisissa yliopistoissa tutustumassa hyviin käytänteisiin ombudsmen -toimistojen osalta ja nyt ovat siis aloittaneet ombudsmen -toiminnan omissa korkeakouluissaan.
Meidän EU:n sisäisten yliopistojen tehtävänä on nyt auttaa heitä arvioimaan asenteiden muutosta ja ombudsmen-koulutusten vaikuttavuutta.
Tulevan lukuvuoden aikana korkeakoulut kouluttavat henkilökuntaansa ja opiskelijoitaan hyödyntämään ombudsmen-palvelua. Kiinnostavaa nähdä mitä tapahtuu!
Näillä alueilla on tyypillistä se, ettei ns. ”Valittamisen kulttuuria” ole ja vaikka olisikin taho, jolle valittaa, valituksia ei tehdä, koska pelätään seuraamuksia. Se, miten projekti onnistuu tavoitteissaan, jää nähtäväksi, mutta ainakin toistaiseksi ollaan aikataulussa ja kaikki menee hyvin.
Ensi vuonna maalis-kesäkuulle olisi sitten reissuja kaukasukselle taas tiedossa.
Yhtenä iltana meillä oli kunnia tulla kutsutuksi Itävallan opetusministeriöön illalliselle... Näissä piireissä ei koskaan tiedä mihin pääsee tai joutuu! Se on kuitenkin tässä työssä parasta. Päivät eivät ole samanlaisia ja ne ovat aina yllätyksiä täynnä.
/AESOP project has met in the beginning Of the month in very hot Vienna. We were invited to the Austrian Ombudsmen office and also to the Austrian ministry of Education for dinner.
You might remember this project from my visit to Baku, last Autumn. The aims of AESOP project are to establish Ombudsmen offices to Azerbajzani, Georgian and Ukranian universities with the help and assistance of the European partner universities.

We have now moved onto a stage where we have these offices established and we have moved onto Training the staff and students to utilize them.

This change is not easy in countries where the students rights have not been as supported as in the European countries.

In our University, about 6 years ago we established so called ”Goodie” system where the students can approach a trusted person with their problems. In JYU, it has taken 6 years to build a cultural where the students know about the goodies and actually approach them...

These kind of attitude and athmosphere changes take time, but for these universities in the caucasus area, AESOP is only the beginning, that’s for sure.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...