maanantai 24. heinäkuuta 2017

Tulivuorisaarella


 Palataan vielä Islannin tunnelmiin, koska ehdittiin Kirsin kanssa nähdä osa ns. Golden Circlen nähtävyyksistä.

Meillä oli ns. Combotour, jossa aamupäivällä ratsasteltiin ja iltapäivällä käytiin katsomassa kolmea lähialueen paikkaa.

Ohjelmassa oli 1. Geysir 2. Gulfoss-vesiputous ja 3. Mannerlaattojen kohtauspaikka, jossa on ollut vanha parlamentti. Meillä oli siis paketti Reykjavik Excursionsilta.

Islanti on suureksi osaksi tulivuorten muodostama saari.

Islannissa on 130 aktiivista tulivuorta.

Ne ovat kahden tyyppisiä: toinen tyyppi on sellainen, joka purkautuu vain kerran ja toinen on sellainen, joka pysyy aktiivisena ja voi purkautua uudestaan ja uudestaan...

Kuuma vesi nousee maasta Islannissa koko ajan ja näyttää siis olevan loputon energian lähde täällä.

Islannin koko energian tuotanto on ns. Uusiutuvia lähteitä kuten maakaasua, tuulivoimaa jne.

Kun ensimmäiset asuttajat tulivat n. 800jaa. oli vain neljä erilaista puulajia.Kaikki muut on tuotu tänne vuosien varrella. Etenkin Siperiasta ja Alaskasta on tuotu lisää puulajikkeita.

Geysir-kohteessa on useampi geysir, mutta vain yksi, joka purkautuu n. 4-8minuutin välein. Me olimme paikalla tunnin ja sinä aikana geysir purkautui noin viiden minuutin välein. Jos mielii kuvan, täytyy olla liipaisinsormi valmiina. Vesi on niin kuumaa, että on syytä kunnioittaa rajattuja alueita... lähin sairaala oli 60km päässä... ja ilmeisimmin palovammat olisivat olleet taattuja, jos oltaisiin kosketeltu vettä.

Valitettavasti oli pilvinen päivä, joten geysir ei oikein erottunut taivaasta, mutta kuvista saa jotakin osviittaa.

Geysirin jälkeen suuntasimme katsomaan läheistä vesiputousta "Gulfoss".

Maisemat olivat huikeat.

Dronella lentäminen oli jo ymmärretty kieltää...

Islannin maisemista tulee eniten mieleen Skotlanti.

Turistejahan täällä oli kattavat määrät, että jos itse ajelee autolla, kannattanee käydä katsomassa hieman syrjäisempiä vesiputouksia.

Toki tämä oli vaikuttava paikka.

Itse en ole ikinä käynyt esim. Niagaran putouksilla tms, joten tämä oli varmastikin suurin vesiputous, jonka olen eläessäni nähnyt.

Gullfossin jälkeen lähdimme katsomaan vielä Euraasian ja pohjois-Amerikan mannerlaattojen kohtauspistettä.


Laatat liikkuvat 2cm vuodessa ja sen näkee.


Maa on halkeillut eri leveyksillä.

Koko päivän retken päätteeksi tulimme takaisin Reykjavikin ja satuimme saamaan pöydän trendikkäästä heinäkattoisesta ravintolasta, jossa ruoka-annokset olivat "medium sized", eli jotain tapaksien ja koko annosten välimaastoa...

Kuppila osoittautui erinomaiseksi paikaksi ja nautiskelimme lammasta, lohicarpacciota ja kalamuhennosta hollandaisella.

Aikalailla ruokaorgasmeja kerrakseen.

Sellainen oli meidän Action packed päivä Islannissa.

/So back to Island For publishing some pictures from the afternoon part of our combo tour in Iceland. We had had the Icelandic horse riding in the morning and then we carried into the afternoon For some parts of the Golden circle: the Geysir, the Gulfoss waterfall and the part where the Euraasian tectonic plate meets the northern European one... this turned out to be quite an action packed day. The nature of Iceland is something unique and amazing - scene after scene. Some of the areas have some similarity to Scotland, but purely the amount of lava and volcanic landscape makes It truly special. I definitely want to come back with more time and renting a car. However if you have a Very limited amount of time, our tour was Excellent choise - we experienced and saw a lot. It was booked with the highly organised "Reykjavik excursions" and the price in comparison i think was correct. Lunch was even included and It was a good one.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...