tiistai 30. toukokuuta 2017

Viha-rakkaussuhteeni Kiinaan

Nyt kun täällä on taas päivä pari pyöritty, muistuvat mieleen syyt, joita Kiinassa rakastan ja toisaalta voisin jättää välistä. Seuraa viisi asiaa, jotka ovat tällä ristiriitaisella akselilla kiinalaisessa arkielämässäni.

Tässä niitä muutamia:
1. Ihmiset - sekä vihaan, että rakastan. Oli taas mieletöntä nähdä Qiao Zhilin lauantaiaamusta, olin kaivannut häntä. Koko tutkimusryhmäni oli kutsunut meidät illalliselle. Olipa ihanaa nähdä heidät taas pitkästä aikaa! Viiden vuoden kestänyt ystävyys... ilman ihmisiä, emme palaisi tänne uudestaan ja uudestaan.
Ihmiset, joita en täällä arvosta ovat ne, jotka esim. Kyynärpäätaktiikalla lyövät lastani naamaan yrittäessään päästä ensimmäisenä jonoon... tätä on tapahtunut tässä nyt jo pari kertaa... unohdan, miten fyysisiä kiinalaiset ovat oman edun tavoittelun suhteen. Jokainen palvelukokemus on painimatsi.
2. Ruoka - pelkkää plussaa... ei toki kaikki ruoka, mut ei pidä syödä paskaa... me syödään täällä aina vaan parasta. Tuoreet hedelmät kadulta... kasvikset, lihat, kalat jne. Ja tietty ne pavut.
3. Muutos - hyväksi ja huonoksi. Täällä ravintolat, leikkipuistot ja ne pilvenpiirtäjätkin ehtivät 10kk muuttua radikaalisti. Mihinkään ei voi luottaa, että se olisi siellä, missä aiemmin kuvittelit sen olevan. Tällä kertaa vakiosisäleikkipuistomme oli muuttanut muotoaan niin, että jouduimme hetken aikaa mietiskelemään, miten sen kanssa... mut uusi löytyi saman tavaratalon samasta kerroksesta, boonus. Takapihaltamme on isokokoinen rakennustyömaa (joita toki Kiinassa kun ollaan, putkahtelee esiin tuon tuostakin) ja takapihan leikkitelineestä on poistettu käyrä liukumäki... tämä itseasiassa ilahdutti minua, sillä nyt paikkoja, joissa kiipeily on hengenvaarallista, on yksi vähemmän meidän arjessa... toisaalta muutokset ja niiden nopeus tarkoittavat sitä, että tässä maassa ei jahkailla: jos tehdään niin tehdään.
4. Työskentelykulttuuri - tässäkin on puolensa. Lauantaina kaikki olivat kouluissa ja töissä.. miksi..? No koska maanantaina oli lohikäärmelaiva-festivaali, joka on siis kansallinen pyhäpäivä ja se täytyy "tehdä sisään" jotta voidaan olla lomalla sitten... ööh, en ole ihan varma että mikä "loman" konsepti täällä on... toisaalta minulle sopii se että joskus kokoukset ovat klo 19-22.30 sunnuntai-iltana... tämä on aika tavallista. Minun työskentelytapani on myös joustava - viikonloput ovat ihan yhtä työaikaa kuin arkipäivät...

5. Katuelämä - koska kodit ovat usein pieniä, elämä valuu kaduille. Kaduilla tanssitaan, harrastetaan tai chitä, pystytetään pieniä bisneksiä ja niin edelleen. Elämä tulee läsnä jokaisen arkeen kun astuu asunnostaan ulos. Rakastan sitä, että voin ostaa ruokaa kadulta. Tai vettä tai kynsileikkureita. Mitä vaan ihminen tarvitsee, sitä myydään. Samalla kaduilla on likaista, ihmisiä on niin paljon ettet ole ikinä rauhassa jne.

Kaikenkaikkiaan niinkuin elämässä yleensäkin, asiat eivät ole mustavalkoisia. Useimmiten on kyse siitä, löytyykö balanssi siinä elämäntilanteessa...
/There are Many things i love and hate China For... after being in here For A few days now, these things Keep on coming up... Here are five, which i think the everyday life in here consists of:

1. The people. On the other hand, they are insufferable. They push my six year old with elbows to cut in line... they plagiarise their papers... but then there's the most wonderful best hearted friends who i call my family members - the ones that Welcome us back every year, who help us in our issues every day in here.. i was so happy to see Qiao Zhilin on saturday morning. I was so honoured to be invited once again For A banquet by prof. Li and my Chinese research group, as well as prof. Wang Ye and his students, family and friends. People are the best side of China.
2. The food. Nothing Bad about that. If one does not fancy roadkill Chicken or other delicacies, there's always A lot to choose from, in A Chinese table. And the food is ever so good. Not like Any "Chinese" food in Europe or in America... 
3. The Change: they have the power to change the world in one night - nine new skyscrapers appeared in our horizon since we have Been gone 10months... but then It also means Nothing can be trusted to be the same: playgrounds and restaurants disapear. Even people leave their Jobs and new come to replace them. It is A bittersweet adjustment to the rabid changing cities and lives. Still i feel like our land lady For example, has done her Job For A Long Long time... 
4. Working culture. It is 24/7, 7 days A week. Last Saturday would have been a holiday BUT: they needed to cover For Monday when the Dragon Boat Festival took place... how is It A National holiday if it's not really A day off... i wonder. Still, in my line of work, i often work in weird hours. I work sitting after dark on A playground watching my son play... this is How i can be A part Time mother, part time researcher. My work time can be at 22:00. It suits the Chinese mentality... you work around the clock. The difference is: i choose when i work, they just work all the time.
5. The life on the streets. Because houses are small, all the life is on the Streets. I love that you can buy fresh fruit and vegetables from the Street, that you can buy socks or pans too... you can get A haircut or your bike fixed. On the other hand, It can be dirty and crowded...
Note the man picking his nose behind me...
As in so Many things in life, everything is Very controversial in China - things are good and bad, and i do love my life in here as well. The quality of life is different from Finland For sure, but the benefits are on other aspects than clean air or good central heating.

Have you Been to China? What was your verdict? Love It? Hate It? im sure all have an opinnion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...