perjantai 26. joulukuuta 2014

10 Brittiläistä joulupäiväperinnettä

 Kuten sanottu, brittilässä joulua vietetään nimenomaan joulupäivänä. Niinpä ajattelin koota tähän 10 Brittiläistä jouluperinnettä joulupäivän vietosta.
Tietysti ensimmäisenä täytyy muistaa viettää sitä omien rakkaiden kanssa.

 1. Shampanja ja Canapeet
Lounasaikaan avataan pullo kuplivaa ja aloitellaan juhlat. Tätä ennen katolilaiset ovat käyneet aamukirkossa, mutta me pakanat olemme vaan ottaneet pitkät aamu-unet. Pikkusuolaisten on tarkoitus tappaa nälkä sinä aikana kun talon emäntä valmistelee koko joulun tärkeintä ateriaa eli joululounasta.
2. Christmas Crackers.
Nämä paperiin käärityt paukahtavat lahjat katetaan pöytään ja vedetään vierustoverin kanssa molemmista päistä. Sisällä oleva paukkunauha paukahtaa ja toinen 'saa' lahjan, se, jolle isompi pää jää. Sisällä on siis pieni joku juttu - esimerkiksi piparkakkumuotti tai pulmalelu. Nämä jutut ovat vähän niin kuin englantilaisten pääsiäismunia. Sisällä on myös yleensä joku arvoitus yms hauskuutusta juhlapöytään.
3. Joululounas. 
 Joskus yhden kahden aikaan joululounas valmistuu. Siihen kuuluu punakaalia, ruusukaalia, sellerimuusia, roastettuja perunoita, kalkkunan täytettä (mutta meillä ei kalkkunaa!) ja kinkkua kastikkeineen.
 4. Lahjat
Toisin kuin Suomessa, täällä joulupukki ei tuo lahjoja. Lahjat yleensä odottavat kuusen alla, kunnes joululounaan jälkeen ne jaetaan.
 Tämän vuoden hittilahja.
 Toiset ovat lahjoista enemmän innoissan kuin toiset.
 5. Kunigattaren puhe
Klo 15 Hänen majesteettinsa Elsabeth toinen puhuu kansalle teeveessä noin viidentoista minuutin ajan.
 Tämän vuoden puheessa muisteltiin ensimmäistä maailmansotaa ja jouluajan aselepoa.
6. Pannetone
Tämä on kylläkin italialainen perinne, mutta adoptoitu englantilaiseen jouluun ainakin meilläpäin. Pannetone on eräänlainen rusinakakku, jonka päälle sytytetään tähtisädetikut ennen syömistä. Varsin maukas teenpainike.
 7. Dr. Who Christmas Special
Klo 18:15 aika katsella mitä tohtori touhuaa. 
8. Downton Abbey
Klo 21-23, Kahdenkerroksen väkeä ja heidän elämäänsä Downtonin linnassa.
 9. Yölliset ruokaöverit.
Kaikki jämäruoat on syytä vetää napaan, koska tässä vaiheessahan kukaan ei ole vielä syönyt liikaa. Ja jos pelotaa ettei ole tullut lihottua niin voi vetää päälle vielä Stiltonia ja Camenbertia.
 10. Keskiyön White Chocolate Mousse
Illan viimeinen on valkosuklaamusse. Olipas ruokapainotteinen joulupäivä. No, en tiedä eroaako tämä suomalaisesta juurikaan - ehkä vähän, mutta ei minusta mitenkään oleellisesti. Rauhallinen ja kylläinen joulu oli tänäkin vuonna, nyt sitten kohti uusia seikkailua ja kotia.
For my Finnish readers, I gathered here 10 British Christmas Day traditions. Unlike here in Brittain, we in Finland would celebrate mainly on Christmas Eve and spend Christmas day in pajamas. However in England, my Christmas day looks normally like this:
1. Champagne and Caviar - While waiting for lunch. Start as you mean to go on, on Christmas you will usually want to get munted.
2. Christmas Crackers - Something completely abnormal for Finns, never even heard of them before I spent Christmas in UK...
3. Christmas Lunch - The main meal of Christmas, includes ham, celeriac mash, red cabbage, pork sausage stuffing (but no Turkey), Sprouts etc. Once again this year cooked by my mother-in-law and yes it was fabulous. Thank you very much.
4. Presents - Unlike in Finland, there's no Santa bringing them. They are just placed underneath the tree and opened after lunch.
5. The Queen's Speech. At three a clock, the Queen Elizabeth the second, her majesty addresses the nation. This year she talked of reconsiliation and world war I.
6. Pannetone - Actually a Italian traditional Christmas Cake which gets sparcklers on top before eating. Really good with afternoon tea.
7. Dr. Who Christmas Special - Time to see what goes on in the world of Tardises and Daleks.
8. Downton Abbey - Back to the 20's with the Granthams and their staff.
9. Leftovers - Eating yourself silly over the leftovers plus some Stilton and After Eights on top.
10. Midnight White Chocolate Mousse - Yammy. Yes, Christmas is a lot about eating. I think one day of the year not to think about diets. How was your Christmas Day?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...