lauantai 16. tammikuuta 2021

Tavoitteita vuodelle 2021Vuoden vaihtuessa minulla on tapana asettaa tavoitteita seuraavalle vuodelle. Olen tehnyt näin jo vuodesta 2013, joskin hieman sisältöjä vaihdellen. Kasasin tähän linkit aikaisempiin postauksiin:

 2013    2014   2015   2016 +2016health  2017   2018   2019   2020

Miten meni vuosi 2020?

Viime vuoden vaihteessa 2020 asetin seuraavanlaisia tavoitetta:

A1: Käytä alkoholia vain harvoissa tilanteissa juhlistamiseen (SUCCESS)
M1: Ennakoi (SUCCESS)
M2: Vapauta aikaa olemiseen (SUCCESS)
M3: Laita iltaisin kännykkä viimeistään klo 24 kiinni(SUCCESS)
L1: Liiku vähintään, viisi kertaa viikossa - jokapäiväkin on ookoo jos osa on lasten kans tehtävää kevytliikuntaa kuten luistelua (FAIL)
L2: Syö säännöllisesti terveellistä lautasmallin mukaista ruokaa n. 500kcal vajeella (FAIL)
L3: Ennakoi meal preppaamalla esim. su/ma helpottaaksesi arkea, suunnittele viikon ruokalistat (SUCCESS)
T1: Tulojen ja menojen seuranta (SUCCESS)
T2: Verojen haltuunotto ja budjetti vuodelle 2020 (SUCCESS)
T3: Uuden liiketoiminnan explorointi: verkkosivut + konseptin kehittely + mainonta (FAIL)
T4: Säästämisen ja sijoittamisen jatkaminen  (SUCCESS)
 

Miten meni noin niinkuin omasta mielestä? 

No meni aika hienosti. Alkoholia toki koronakeväänä tuli nautiskeltua mutta vuoteen mahtui monia täysin alkoholivapaita kuukausia läpi vuoden, joten eiköhän tässä olla plussalla. 
 
Ennakoimisessa paransin ainakin työssä siten, että sain tarvittavat asiat tehtyä hyvin ja korona vapautti tehokkaasti aikaa ihan vaan olemiseen. Olen mennyt nukkumaan pääasiallisesti 22-23 välillä joten kännykkää ei puolen yön jälkeen ole tullut selailtua. Tähän syynä on kuitenkin se, että en ole enää yksin kotona nukahtamassa ja Juhan rytmit ovat useimmiten sellaiset, että hän menee aiemmin nukkumaan kuin minun normaali rytmini olisi. Plus että olen ollut ekalla kolmanneksella raskautta aivan superväsynyt ja energiaton, joten todellakaan ei tee mieli somettaa keskellä yötä. Hyvä jos jaksan yli klo 23 valvoa. Olen kahdesti ollut puolille öin juhlissa (Juulin karonkka, Uuden vuoden pippalot) ja molemmilla kerroilla teki todella tiukkaa jaksaa...
 
Liikunta on ollut todella lenkkeilypainotteista noin 3kertaa viikossa joten tässä kyllä jäädään tavoitteesta. Keskimääräinen päivittäinen askelmäärä oli kuitenkin 5700askelta, joka on jopa pari tuhatta enemmän kuin edellisenä vuonna. Uskon, että tähän oli kaksi syyllistä: 1) Korona ja 2) Oili (J:n karvakamu, jonka kanssa on lähestulkoon vähintään kerran viikossa lenkkeilty läpi vuoden). Kuukauden verran jaksoin syksyllä treenata HIITiä, mutta sitten se jäi kun piti rauhoittua. Jos teiltä meni edellinen postaus ohi niin tulin siis lokakuussa raskaaksi ja ikäni huomioiden halusin pelata etenkin ensimmäiset viikot ja kuukaudet varman päälle. A:n kans harrastin kempoakin viidennen kuun loppuun, mutta tällä kertaa otan vähemmän riskejä.
 
Syönyt olen ainakin sen 500kcalorin lisällä, en vajeella joten se siitä painon pudotuksesta. Paha olo yllättää jos ei syö 2-3 tunnin välein edelleen. Tulevaisuudessa sitten taas tavoitellaan normaalipainoa joskus 2022, se ei ollut prioriteetti viimevuodessa... Meal preppasin vuoden alussa jonkun aikaa - nykyisin kyllä suunnittelemme alkuviikosta ruoat aika tarkasti. Pyrin käymään kaupassa vain 1-2 kertaa viikossa. Lasten ollessa meillä jokainen valitsee iltaruoan yhdelle päivälle ja myös valmistaa sen (toki lapsille annetaan apua siihen). Tämä on ollut kiva tapa ottaa lapset mukaan ruoan laittoon ja päätöksentekoon. Lasten valinnat eivät ole aina terveellisimmästä päästä ja hiilaripohjaisia tietystikin mutta toki itse voisi valita syödä niitä pienemmän määrän.

Tuloja ja menoja olen seurannut aktiivisesti - budjetointi, säästäminen ja sijoittaminen ovat kaikki olleet tosi hyvin hanskassa. Uuden liiketoiminnan kehitys sen sijaan ei. Oh well! Kaikkea ei ehdi! 

 Mitäs sitä sitten tälle vuodelle?

Tänä vuonna aion jakaa tavoitteeni viiteen kategoriaan. Aloitin viime kesäkuussa täyttämään 'Intention Journalia' joka on mullistanut elämäni. Se on siis muistikirja, johon olen kirjannut sekä 20 vuoden päästä että 1 vuoden päästä -tavoitteeni ja niiden edistystä seuraan päivittäin. Mietin siis joka päivä, että mitkä ovat mikrotason askelia, joilla voin juuri tänään edistää tavoitteitani. Lisäksi kirjaan, mistä asioista olen tänään kiitollinen. Tämän päiväkirjan kirjoittaminen on minun aamurutiinissani. Täytän journaalia vain arkipäivisin, sillä en halua suorittaa viikonloppuja.
 
Kategoriat ovat:
  • Työt eli Work (W) - Tällä tarkoitan palkkatyötäni
  • Terveys eli Health (H) 
  • Talous eli Finance (F) 
  • Ihmissuhteet eli People (P)
  • Minä eli Self (S)


Työtavoitteet 2021

Kävin viime syksynä kehityskeskustelun esimieheni kanssa ja päädyimme yhteistoimin siihen, että minun kehityskohteeni tulevalle vuodelle ovat:
 
W1: Osaamisen jakaminen 
W2: Oman työn skaalaaminen
 
Minulla on paljon sellaista esimerkiksi hankehakemuksiin liittyvää osaamista, josta olisi organisaatiollemme hyötyä. Ajatus on siis toteuttaa pienimuotoinen workshop-sarja niille tutkijoille jotka haluaisivat oppia hakemaan EU-rahoitusta tehostetusti. Toinen ajatus on oman työn skaalaamisesta: Että miettisin mitkä ovat minun ydinosaamistani ja delegoisin loput kolleegoille. Tiedossani on nyt jo, että tulen ensi vuonna mitä todennäköisimmin tekemään töitä vain puolet vuodesta, joten näihin tavoitteisiin pääsemistä varten on syytä kääriä hihat. Keväällä aion myös ohjata mahdollisimman monta kandia ja gradua valmiiksi niistä, jotka olen aloittanut syksyllä. Kesken on 6 kandia ja huimat 11 gradua. Lopulta tietysti opiskelijathan sen työn tekevät ja minä voin vain pintapuolisesti vaikuttaa prosessiin. Kiinnostavaa nähdä montako valmistuu. Uskon siihen, että tulos tulee olemaan 5 kandia ja 6 gradua. Katsotaan miten käy.

Terveystavoitteet 2021 - Health goals

Toisin kuin monena muuna vuonna, terveystavoitteisiin ei liity alkoholitavoitteita, sillä en usko juovani 2021 vuonna juurikaan alkoholia. Tämä ei myöskään tule olemaan painon pudotuksen vuosi, vaikkakin odotan painon ensin nousevan ja sitten toivottavasti laskevan. Pyrin syömään säännöllisesti pieniä aterioita ja tärkeintä omalle hyvinvoinnille olisi suunnitelmallisuus ruokailussa, kasvisten/hedelmien/marjojen syöminen joka aterialla ja annoskoon pitäminen pienenä. 
 
Mielen huoltamista varten olen käynyt nyt muutaman kuukauden terapeutilla. Aion ehdottomasti jatkaa sitä. 
 
Fyysistä terveyttä hoidan lähestulkoon pelkästään kävelemällä, mutta mukana on myös minulle tuttuja muita lajeja sen mukaan kun raskaus sallii. Tänään kävimme ekaa kertaa hiihtämässä ja voi että oli ihanaa! Olen myös käynyt uimassa Kajaanissa ollessani.  
 
Terveystavoitteeni vuodelle 2021 ovat:
H1: Syödä säännöllisesti pieniä annoksia
H2: Syödä marjoja/hedelmiä/kasviksia joka aterialla
H3: Kävellä keskimäärin 5000 askelta päivässä TAI harrastaa jotakin aktiivisempaa liikuntalajia noin 30-60min (esim. Hiihto, uinti, jooga tms)
 
Haluaisin kuntoni olevan sen verran hyvä, että jaksaisin aktiivisten lasten menossa, mutta raskauden edetessä se on varmasti haastavaa. Alkuraskaudesta olen jo voinut niin pahoin ja ollut niin väsynyt, että iltaisin en ole yksinkertaisesti klo 17 jälkeen enää muuta tehnyt kun maannut sohvalla. Se on minulle poikkeuksellista ja toivon tämän vaiheen olevan jo kohta ohi. Pientä valoa sen suhteen alkaa olla nyt raskausviikolla 15.

Taloustavoitteet 2021 - Financial goals

Nämä tavoitteet asetin jo kuukausi sitten kun instagrammin rahatileillä pyöri tämä haaste. Tässä tulee:
 
F1: Nettovarallisuuden kasvattaminen 19%
F2: Passiivisten tulojen kasvattaminen 25%
F3: Puskurin kasvattaminen 5000euroon (Nyt 1000eur)

Laskelmat on tehty sen verran mataliksi, että niihin pääseminen vaatii toki säästöjä, mutta ne ovat täysin realistisia toteutumaan. Olen viime keväästä asti budjetoinut tarkasti talouttani ja säästöprosentit ovat olleet korkeampia kuin koskaan aiemmin elämässäni. Olen toki noin kolmen vuoden ajan opiskellut talouden hallintaa ja sijoittamista ahkerasti päivittäin lukemalla kirjallisuutta ja kuuntelemalla podcasteja. Toki ensi syksy tulee olemaan erilainen mikäli olen siinä vaiheessa äitiyslomalla. Sen ajan budjetti tulee olemaan erilainen kuin nyt ja säästöön jää ehkä myös vähemmän. Olen ottanut tämän huomioon tavoitteissani. Toki myös veroja tulee maksuun vähemmän jos palkkaakin tulee vähemmän... Viime vuoden aikana kilpailutin sähköliittymän ja puhelinliittymän. Vakuutukset voisi myös kilpailuttaa jälleen ja suoratoistopalveluista voisi joitakin laittaa tauolle.

Ihmissuhdetavoitteet 2021 - Relationship goals

R1: Huomioida parisuhde ja perheen muut jäsenet vauva-arjessa 
R2: Pyytää herkästi apua kun väsyttää - itse ei tarvitse tehdä kaikkea 
R3: Jatkaa A:n päivittäistä kuntoutusta


Viime vuonna minulla oli myös tavoitteena viettää läsnäolevaa aikaa ihmisten kanssa. Se on mukava tavoite ja haluan jatkaa sitä läpi elämän. Ei ole mikään yllätys, että uuden perheenjäsenen saapuminen mullistaa koko perheen elämän ja etenkin parisuhteen. Tämä on toki ollut meillä päälimmäisenä huolenaiheena kun olemme pohtineet, onko elämässämme tilaa vielä yhdelle lapselle. Meillä on Juhan kanssa pikkulapsiarjesta runsaasti kokemusta ja kumpikin tiedostaa tilanteen kuormittavuuden ja riskin erilleen kasvamiseen ja eroon. Puhumme asiasta paljon ja yritämme hyödyntää aikaisempien suhteittemme oppeja. Tietenkin aika vain näyttää miten meille käy. Meidän parisuhteelle on ollut tilaa kolmen lapsen kanssa, miksei siis neljänkin? Toki tämä vaatii järjestelyjä sillä tämä lapsi ei vuoroviikoin muuta meiltä pois vaan asuu aina luonamme. Jos jotakin opin A:n pikkulapsiarjesta oli se tämä: Kannattaa pyytää apua herkemmin kuin kehtaisi. Ei kannata ajatella, että 'kyllä minä jaksan painaa', kun todella väsyttää. Läheiset haluavat auttaa. Jos ei halua kuormittaa läheisiä niin voi myös miettiä MLL:n hoitajia yms. Tärkeää on, että arjessa on tilaa kaikille ihmissuhteille - niin parisuhteelle kuin isommille lapsillekin ja heidän kanssaan puuhastelulle. 

A:n autismin kuntoutus on viimeisen puolen vuoden aikana saanut käänteen, jossa hänelle annetaan päivittäistä Castello-Morales terapiaa. Tämä tarkoittaa kolme kertaa päivässä toteutettavaa n. 5min hierontaa niskoihin, päähän, naamaan ja suuhun. Sillä tavoitellaan A:n suun lihasten tämänhetkistä parempaa kontrollia. Tätä jatkan siis arkipäivisin. Lisäksi hänellä on ollut erinäisiä autismiin liittyviä hermostollisia 'jäykkyys' oireita, joita hoidetaan erilaisin hieronnoin. Hänen akillesjänteensä ovat todella lyhyet koska hänen hermostonsa vaatii häntä kävelemään jalkaterillä eikä koko jalalla. Hänen jalkojaan myös hierotaan päivittäin jäykkyyksien poistamiseksi ja onpa käytössä myös auton kiillotin, joka stimuloi jalkapohjia kivasti.

Minä 2021 - Self goals

Tämä on kategoriana minusta hieman typerä, sillä kaikki neljä ylempääkin kategoriaa ovat 'minua varten', mutta päätin kuitenkin ottaa tämän listalle. Tulevana vuonna minulle jää omaa aikaa vähemmän kuin aiemmin. Tämä on tietysti tietoinen valinta, sillä haluan vielä tässä vaiheessa elämää tulla uudelleen tämän lapsen äidiksi kun se näyttää olevan minulle mahdollista. Lapsi itsessään on unelmieni täyttymys ja olen hänen eteensä valmis tekemään töitä. 10 vuotta sitten kanssa opin, että pikkulapsivaihe on yksi silmän räpäytys ihmisen elämässä. Aion kehittää itseäni tänäkin vuonna kuuntelemalla äänikirjoja ja lukemalla tavallisia kirjoja. Arkeeni mahtuu aikaa, jolloin teen käsillä mekaanisia juttuja kuten viikkaan pyykkiä tai myöhemmin syksyllä toivottavasti työntelen vaunuja. Siksi ajattelen realistisesti minulla olevan aikaa myös oppia ja kehittyä. 

S1: Lukea/kuunnella vähintään 10 kirjaa

Kirjoja, joita olen ajatellut lukea: 
- The One Thing
- Richest Man in Babylon
- 4-Hour Work Week
- Miten sijoitan pörssiosakkeisiin
- Millionaire next door

/So, as usual - A new year means new year's resolutions. I have been contemplating my list for 2021 for some time now and I think I'm ready to publish it:

Here is my list:


Work related goals:
W1: Sharing my knowledge and competences with colleagues
W2: Skaling my work
 
Health related goals:
H1: Eat small portions regularly
H2: Eat berries/fruit/vegetables at every meal
H3: Walk at least 5000 steps per day OR practise some sport for 30-60minutes (e.g. Skiing, swimming, yoga etc)

Finance goals:
F1: Growing my networth 19%
F2: Increasing passive income with 25%
F3: Growing my emergency fund to 5000euro (Now 1000eur)

Relationship goals
R1: Spend time actively with my spouse and other family members even during the baby bubble.
R2: Ask for help when I am too tired - I don’t have to do everything
R3: Keep doing Tops’s daily facilitation therapy

Self goals
S1: Listen/Read at least 10 books
S1: Lukea/kuunnella vähintään 10 kirjaaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...