tiistai 17. helmikuuta 2015

Aamutreenit

Terveelllinen Elämä 2015 postauksessa suunnittelin tämän vuoden liikunnan harrastamista. Ajattelin, että nyt helmikuun puolivälissä on ihan sopiva hetki jutella vähän siitä, miten tää projekti etenee. Liikunta on todellakin sujahtanut rutiineihini nyt niin, että reenaan joka arkiaamu. Päivittäin törmään ihmisiin, jotka kysyvät: Miten sä jaksat? Miten sä saat itses irti sängystä? 

Tämä aihe ei todellakaan ole triviaali tai helppo suoritus, vaikka juuri nyt tuntuukin siltä, että se sujuu ilman minkäänlaisia ongelmia. Mut jotta se sujuisi, on rutinoitava ns. liikunnan harrastamisen tukitoimet:

1. Edellisiltana on katsottava sekä reenivaatteet että työvaatteet valmiiksi ja pakattava työvaatteet kassiin. Aamulla vedän reenivaatteet päälle ja siihen vielä villasukat, fleecen ja ulkoiluhousutkin, mikäli olen aikeissa reenata shortseissa. Helmikuussa on vielä kylmä! Hrrr...
2. Aamulla pakkaan laukkuun aamupalan (tai no, näin tiistaiaamuisin pakkaan sen, koska maanantai on meillä kauppareissupäivä. Syön aamupalaksi reenin jälkeen töissä 100g raejuustoa, lorauksen mehukeittoa ja 50g karpalo-rusina-gojimarjasekoitusta. Ke-Pe aamiaista löytyy siis työpaikalta valmiiksi. Tiistaisin vien töihin myös viisi banaania, jotka kestävät maanantaihin, yks per iltapäivän välipala)
3. Kerran viikossa, yleensä sunnuntaisin mietin valmiiksi, että mitkä 4-5Treeniä Roundi3-sivustolta ajattelen, että tekisimme tällä viikolla. Yritän vaihdella painotuksia niin, että tulisi välillä Core-treeniä ja välillä jalkoja tms. Tosin silloin tällöin on vaikea arvioida, mihin kohtaan joku reeni ottaa eniten. Postaan sen viikon reenien linkit reenikaverini Esan Skypeen. Tämä auttaa aamulla reenin löytämistä kännykällä todella nopsasti, sillä Roundi3:sta ei pysty mobiiliversiona selaamaan tagien kautta ja reenien säätämistä ei pidä alkaa tehdä siinä vaiheessa, kun reeni pitäisi jo suorittaa. Tässä vaiheessa saatan myös katsoa reenien you tube videoita läpi, jolloin osaisin liikkeet, eikä tarvii niitä opetella reenitilanteessa.
No sitten klo 8:05-8:30 välisenä aikana mieheni heittää minut työpaikalleni, jossa on pommisuojassa aivan minimalistinen kuntosali, menen sinne suoraan kimpsuineni ja tapaan Esan. Joinakin päivinä siellä voi tavata muutamia muitakin reenaajia, mut useimmiten saamme reenailla ihan keskenämme. Yleensä n. 15minuutissa reeni on tehty ja sen jälkeen käppäilen portaat ylös 5.kerrokseen työpaikalleni, juon vettä ja painun suihkuun. Suihku, johon voi jättää sekä pyyhkeen että pesuaineet työpaikalla yms on aivan mahtava asia. Tätä suihkua käyttää minun lisäkseni tietääkseni yksi ihminen, eli harvoin joudutaan jonottamaan... Useimpina päivinä reeni on tehty (8:45 mennessä ja viimeistään ysiltä pääsen aloittamaan hommat). 

Keskiviikon aamutreenin olen vaihtanut Shorinji Kempo-treeniksi, koska yritän treenata setäni kanssa Embu-kilpailuihin ensi syksyn Euroopan taikaille. Ne treenit tapahtuvat 8:15-9:15 Monitoimitalolla. 

Minun reseptini aamulla reenaamiseen:
1. Rutinointi. Tämä on kaiken A ja O. Jos olet tehnyt näin ennenkin, teet myös jatkossa ja kehosi ei huuda sinulle, että "Mitä jos kuitenkin nukkuisit vielä..."
2. Sosiaalinen paine. Älä yritä tehdä aamureeniä yksin. Ihan varmasti sinulla on joku kaveri, joka haluaisi aivan yhtä kovasti olla paremmassa kunnossa niin kuin sinäkin. Siispä sovi, että näätte säännöllisesti. Tämä auttaa siinä, ettet voi päättää yhtäkkiä ettet menisikään reenaamaan. Minulle sosiaalinen vastaaminen siitä, et tuleeko reenit tehtyä vai ei (vaikka tää tietysti on ihan silmänlumetta) on se ratkaiseva asia, minkä avulla saan motivoitua itseni tekemään ne. Sinäkin pystyt, aivan varmasti!
3. Ajansäästö. Kyllä, tähän HIIT-reeniin menee se 30minuuttia suhkuineen päivineen päivässä. Et oikeasti ole tosissasi jos sanot, ettei sulla olis tällaiseen aikaa. Miten paljon säästät aikaa verrattuna siihen, että kävisit tunnin kuntosalilla + siihen sit vielä suihkut ja siirtymät päälle.
Viikonlopun koittaessa, minulla on jo 5 reeniä tehtynä. Viikonloppuna saan harrastaa jotain kivoja ja pidempiä reenejä, mutta yritän myös pitää ainakin yhden tai kaksi selkeästi keveämpää 'lepopäivää'. Muuten menee liian rankaksi. Viikonloppuna voi harrastaa vaikka sitä kempoa, sählyä, hiihtoa, uintia tai muuta hauskaa. Onko teillä koskaan sellainen olo, että kroppa oikein huutaa liikkumaan? Viime sunnuntai-iltana oli ihan liian levännyt olo ja tuntui, et pitäis päästä tekemään jotain... Ihana fiilis. Kyllä, olen pahimmanpuoleinen endorfiininarkkari, täysin kiinni näissä fikseissä.


 
Since beginning of this year, I've started training in the morning during week days. Many people ask me, how do I do that. Isn't it difficult to get out of bed? And yes, it's bloody difficult. Even though right now it feels easy and trivial to me. What changed? I would give three main ingredients for  succeeding in training in the mornings:
1. Preparation: Set your gear ready in the morning. This is to avoid excuses like: "I don't have any clothes" or "I don't have the needed equipment" You can train free without equipment in your own home, so these are completely bullshit excuses. Also decide on Sundays which trainings you will do and learn the movements. Youtube will provide trainings for you. I personally use Roundi3, which is a training blog by my friend who used to train martial arts, but has now been training HIITs for many years now. (Sorry, it's in Finnish, but there's plenty of those in English - find one that suits you)
2. Social pressure: This works for me. Agree to train with a friend, so you cannot cancel on a 'whim'. You are responsible for showing up each morning. And even when your friend is then ill, you will show up, because it's become: a
3. Routine: Do it without exceptions and in 2 weeks, you cannot live without it. It feels wrong to skip it.
4. Time saving. The motivation is that you'll fit both the shower and the training into 30minutes. You can't possibly say that you wouldn't have time for that. That's an excuse. Excuses are the things that stop you from doing sports. 

Overall, I can tell you that in a couple of weeks, you might get hooked. I am such an endorfin junkie now a days that I can't live without sports. Even two days without - my body starts to yell at me to do something. It's a great feeling and I have to day that I've never felt better in my own body. I sincerely recommend. Stop the excuses today. There's still plenty of months until Summer. Wouldn't it be nice to get some energy into your days?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...