lauantai 12. huhtikuuta 2014

Autistisen puheenkehitystä ja pupupaistia

 Poikanen on ollut Englantiin päästyämme juttutuulella. Hän höpöttelee itsekeen ja meillekin melkein koko ajan. Ongelmana on se, että sanojen tunnistaminen on vaikeaa, koska ei voi tietää, yrittääkö hän sanoa jotain suomeksi vai englanniksi. Vai sekaisin. Yleensä hän juttelee sekaisin. Kuitenkin englannissa hänen puheestaan on tunnistettavissa huomattavia määriä englanninkielisiä lausahduksia, joita hän selvästi on kuullut mummiltaan. Kyllähän se varmasti helpottaa kun kieliä on läsnä vaan se yksi - vaikka toki minä hänelle puhun suomea.

Seuraavia juttuja olen kuullut:
"Aisha go away"
"Aisha --- pois"
"I come"
"That's it"
"I know"
"Mennään"
"Mmmm'ma"
"No!"
"Pee"
"Äiti... go go go"
"Tässä"

Nähtäväksi jää, että muodostuuko näistä oikeaa kommunikaatiota vai onko kyseessä vaan jonkun asteen väärä hälytys/turha toivo. Kärsivällisyyttähän hänen kanssaan on harrastettava, hamaan tulevaisuuten asti. Kuitenkin olen selvästi havaitsevinani muutosta siinä, miten hän juttelee. Toivottavasti tämä on enne muutoksesta parempaan päin. Yritän ladata videonpätkän tähän loppuun hänen jutuistaan, mutta en ole varma, miten pitkään sellaisen uploadaaminen youubeen kestäisi anopin verkkaisella internet-yhteydellä.

Muissa asioissa: Anopin mies ampui juuri pääsiäispupua ilmaluotikiväärillä! Pikku tuholainen on onnistunut aiheuttamaan kovasti tuhoa puutarhassa ja olemme kiinnostuneena seuranneet, että tuleeko hän näkösälle, jotta saisimme hänet kiinni. Kysyin, että saanko syödä hänet, jos hän kuolee (kaikki muut kolme tässä taloudessa tän viikonlopun majoittuvaa henkilöä eli anoppi, miehensä ja Aisha ovat kasvisruokailijoita) Anoppi sanoi, että kyllä hän paistaa pupun jos minä nyljen. Tällaista lähiruokaa ei takulla muuten valmistella kovin monessa blogissa... No, valitettavasti pupu pinkaisi ilmaluotiosuman jälkeen puskaan, joten emme vielä pääse tätä gourmet illallista tänne toteuttamaan. Mutta mikäpäs siinä - jos tilaisuus tarjoutuisi, voisin opetella kynimään pupuja. Onkohan siitä aiheesta youtube-videota...
 So just a week ago, I have noticed a change in the amount of Tops's talk. He's been very talkative lately and there's clear words going on in his jammering. 

Things he's said in the last two days:
"Aisha go away"
"Aisha --- pois" (away)
"I come"
"That's it"
"I know"
"Mennään" (let's go)
"Mmmm'ma" (Grandma)
"No!"
"Pee"

I don't know if this is a sign for the better or if these will turn into real communication, but clearly the fact that we are in UK is helping a lot more english words come out. I have been trying to upload a video about him talking, but let's see if I can get it online with my mother-in-law's connection. 

On other news, my my step-father-in-law has shot a rabbit with an air bullet rifle. Unfortunately it didn't kill him instantly and he's run to the bushes where we cannot find him now. Before the excitement I have asked my mother-in-law if I can eat him (all of my three companions of the weekend: Tops, Mother-in-law and step-father-in-law are vegetarian) - she's said she will cook him if I skin him. I suppose that could be a skill to learn as any. I wonder if there is a you tube video of how to skin a rabbit... Or perhaps I've just watched too much of Hannibal lately?

2 kommenttia:

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...