perjantai 2. tammikuuta 2015

Terveellinen elämä 2015

Heinäkuussa 2014 juttelin ystäväni Esan kanssa kuntoilusta ja painonhallinnasta. Totesimme silloin olevamme about samassa painossa(!) ja päätimme yrittää karistaa siitä sellaisen 10kg syksyn aikana. Kuinkas sitten kävikään? Oma tavoitteeni jäi 4kg päähän, Esa pääsi omaansa. Kuitenkin positiivista oli se, että jotain tapahtui, jes. Itse en luopunut paljosta ja se olikin varmasti syy siihen, että tilanne ei minulla edelleenkään ole siinä normaalipainossa. Kuitenkin jos tarkastellaan vuodentakaista tilannetta, niin kehitystä on ollut oikeaan suuntaan. Lisäksi viime vuonna elämääni astuivat Anun roundi3-sivuston reenit, joita olen heiaheia:n mukaan tehnyt 33kpl viime vuonna. Vaikka olenkin kuluneen vuoden aikana harrastanut säännöllistä liikuntaa, ei sen laatu ole ollut ihan sitä, mihin pyrin. Ei nyt lähelläkään sitä 5kertaa/viikossa tavoitetta. Jos lasketaan Shorinji Kempo (44) + HIIT (33) + Kuntosali (11) + Sulkapallo (8) + Tennis (2) + Juoksu (1) + Uinti (10) + Pöytätennis (1) ja jaetaan se 50:ella (poistin 2 viikkoa sairaspäivien takia) niin saadaan 2,2reeniä per viikko... En laske tähän vauvauinteja enkä kävelyä (tai muita hidastempoisia lajeja) mukaan, vaikka merkkaankin ne heiaheiaahan. Eli parannettavaa löytyy. Tosin ajattelen, että olen harrastanut ehdottomasti enemmän lihaskuntoharjoittelua tänä vuonna kuin aikaisemmassa elämässäni, sillä viime vuonna en pystynyt esim. lyömään sulkapalloa rystyltä mitenkään voimakkaasti ja tänä vuonna se oli huomatavasti helpompaa.

Tälle vuodelle 2015, tavoite on päästä 5 liikuntakertaan viikossa, parantaen liikunnan laatua. Pääasiallisesti HIIT reeneillä, mutta näitä voi (ja tulee) korvata muilla liikkumismuodoilla, kuten Shorinji Kempolla, uinnilla, kuntosalilla, tenniksellä tms. Pelkkä kävely ei kuitenkaan riitä, ellei se ole varsinainen yhtäjaksoinen tunnin reipas lenkki (heiaheiassa 'tehokävely', jotta voin seurata helpommin kehitystä). Korvaava liikunta tulee olla n. tunnin mittainen jakso tai pidempi ja sen tulee olla tarpeeksi tehokasta. Uinti A:n kanssa on tehokasta 'lepopäiväliikuntaa', eli sitä olisi hyvä suorittaa niinä päivinä kun ei reenaa. Tilastoista voidaan nähdä, että lapsen kanssa on tullut vähintään kerta viikkoon uitua vuoden ajan ja varmasti tämä jatkuu tulevaisuudessakin, koska hän siitä niin kovasti nauttii ja se on aikuisillekin mieluinen illan/viikonlopun viettotapa. Eli 'tehokkaita' reenejä pitäisi kertyä se 50x5=250. Toki tiedän, että sairaspäiviä tulee pakostakin. Viime vuosi oli loppujen lopuksi aika hyvä vuosi sairastelujen suhteen, eli emme juurikaan olleet kipeänä tai ainakaan sairastelukierteissä niin kuin edellisvuosina. Uskon, että tähän vaikutti juurikin minun osaltani liikunnan säännöllisyys.

Paras tapa minulle saada reenit tehtyä on rutinoida ne. Niin että vaatteet ja välineet löytyvät helposti, eikä niistä saa itselleen tekosyytä olla tekemättä reeniä. Niinpä kehitän tähän ns. esimerkkiviikon, joka on suuntaa antava:

Ma: HIIT / Kuntosali Henkan kanssa
Ti: Lepopäivä (Lapsen kanssa uinti)
Ke: Aamuembutreeni Timon kanssa / HIIT
To: HIIT
Pe: HIIT/Shorinji Kempo (A mukaan)
La: - Lepopäivä (Lapsen kanssa uinti)
Su: Shorinji Kempo (mun vetovuoro, sisältäen HIIT-reenin loppulämmittelyksi)

Kokemuksesta tiedän, et kahta kertaa viikkoon en vaan pääse salille, en tiiä mikä siinä on, mut se on vaikeaa. Mut maanantaisin se onnistuu, jos Henkka on menossa. Sit aattelin, että noita HIIT reenejä voisi tehdä aamuisin ennen töiden aloittamista. Oon superhuono tekemään asioita yksin, joten sosiaalinen paine on aina parempi kuin ei sitä... Yritän houkutella Esaa, että alettais tehdä pari HIITiä yhdessä aamuisin vaikka vakkaripäivinä. Ja toki Timon kanssa meillä on tavoitteena tehdä embu Euroopan taikaille ens lokakuulle Lissaboniin... Että siinä sitä liikuntaviikkoo jo sit onkin.  Niin ja ylimääräisenä tavoitteena haluaisin oppia vetämään leukoja, tai ainakin yhden. Nyt taidan olla about 45kiloa siitä tavoitteesta leuanvetokoneen mukaisesti, joten siinähän sitä tavoitetta olis, jos sais vuoden loppuun vedettyä yhden.

Syömisen suhteen ajattelin luvata nyt rankan asian, eli merkata kuukauden ajan ylös kaikki syömiseni. Katsotaan, onko siitä apua. Tavoite vuodelle on edelleen se normaalipaino, jouluherkuttelun jälkeen sinne lienee tarpeeksi matkaa, eli katsotaan, miten siihen päästäisiin. Siinäpä syvällisyydessään mun uuden vuoden lupaukset eli periaatteessa samat kuin viime vuonnakin - liikuntaa 5krt viikkoon, säännölliseksi osaksi arkea ja ruokavalio kuntoon. Yritän ruokavalion suhteen noudatella about Anun ohjeita. Yritän vaikka kerta kuukauteen näin kuukauden ekana päivänä vähän kertoa, millaista edistystä tapahtuu.

Loppuun vielä motivaatiokuvitusta:
 Vasemmalla 2013 joulukuu, oikealla 2014 joulukuu. Onks mitään eroa ees? Onhan tuota selluliittiä, josta vois luopua tälle vuodelle ihan tarpeeks.
  So in this post I revised my last year's health plans. I did do a lot of excersising last year, but there's still room for a lot of improvement. My main goal is, as it has been for many years now, to integrate sports into my ever day life. This year's goals:

1. 5 sports per week (HIIT/Shorinji Kempo/Swimming or whatever effective enough sports. Walking or baby swimming is not good enough...)
2. Healthier diet (Mark down the food I eat for at least one month. Basic ideas: 600g of vegetables/salad per day, alcohol only on special occasions, no puddings, no random cheese, eat regular 5 meals per day, the carbs related meal after the training of the day), goal is to diet to a normal weight just like every year. Something like 6kg to go I think.
3. Do one pull up by the end of the year 
4. Practise and present an embu in the European Taikai with uncle Timo

I am really bad at doing things on my own, unless I get it into a routine and do sports socially. That's why I have tried to find various people to do excersises with. Let's see how this goes. I shall make some monthly updates on the sceme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...