lauantai 31. tammikuuta 2015

MItä tulee syötyä väsyneenä iltasohvalla?

Teitä takuulla kyllästyttää jo lukea liikunnasta ja ruokavaliosta, eikös? Nämä ovat kuitenkin asioita, jotka pyörivät päässäni, joten skipatkaa jos ette kestä fitness-selfieitä tai ruokakuvia. Anu kirjoitti erinomaisen jutun siitä, miten itseään voi huijata syömään terveellisemmin. Noudatan monta noista ohjeista normaalissa elämässäni. Meilläkään ei ole arkipäivisin mitään herkkuja talossa. Niitä vaan ei voi olla. Kumpikaan meistä ei mieheni kanssa ole makealle perso, joten tämä on tavallaan helppoa: Emme käytännössä ikinä osta karkkia, suklaata tai pullaa, paitsi toki vieraita varten. Mieheni ostaa juustosipsejä joskus, mutta ne pystyn välttämään, koska ne eivät kestä yleensä yhtä iltaa pidempään. Mitkä ruoat ovat minun sudenkuoppiani? No pahimmat viholliset ovat juustot ja alkoholi ehdottomasti. Alkoholia meiltä löytyy lähes aina, mikä sinänsä on huono juttu, vaikka yleensä pystynkin psyykkaamaan itseni sillä, että joka päivä ei tarvitse juoda. Alkukuu meni ihan jees, mut synttärijuhlien jälkeen kaappiin jäi liikaa pullojen pohjia, olen tällä viikolla huomannut, että ne olisi pitänyt 'lahjoittaa hyväntekeväisyyteen' niin kuin Anun pullat. Juusto on minulle sellainen juttu, et jos sitä on kaapissa niin se huutaa mun nimee. Vaikka olisi parmesania tai mitä tahansa. Tofukin on vähän niillä rajoilla, että en oikein pysty kontrolloimaan sen käyttöä. Anun vinkeistä parhaita olivat se, että terveelliset aineet näkyville parhaille paikoille ja et appelsiini pitää kuoria itselleen valmiiksi. Töihin olen vienyt pähkinöitä pusseissa, joista niitä ei tule syötyä kerralla liikaa jne. Ainakin minulle se illan väsy-sohva-kombo on ihan kaikista suurin ongelma päivän ruokarytmissä.
 Ruoka/liikuntapäiväni on nimittäin yleisesti ottaen tällainen:

Aamiainen: klo 0730
100g raejuustoa, loraus mehukeittoa, kourallinen rusioita/puolikas banaani

aamureeni klo 08:30-08:50

Välipala klo 09:30
Kahvia, vettä, pähkinöitä TAI puolikas banaani

Lounas: klo 11
Salaattia + proteiinia, ehkä hiilareita, riippuen tilanteesta ja paikasta (Tyypillisiä lounaspaikkoja Kebab house, Muangthai, Subway, Albert, entisen nokiantalon alakerran ravintola, Mestarinherkku)

Välipala klo 15
Hedelmä TAI pähkinöitä, kahvia ja vettä

Illallinen klo 18
Salaattia/kasviksia + proteiinia (liha/kala)

Mahdollinen iltareeni 1-2h Kempoa

Ilapala klo 21
Ruisleipä+kinkku+levite+kurkku

Missä tää sit kusee on toi ilta, joinakin iltoina vaan on sellainen olo, et haluaisin syödä enemmän. Ne ovat lähes aina sellaisia, että en ole huolehtinut nukkumisestani tarpeeksi. Tällä viikolla esimerkiksi kävin työmatkalla, jolloin yöunet jäivät kahtena yönä 4-5tuntiin peräkkäin. Ja okei viime viikolla yhden yön kokonainen skippaaminenkin kyllä painaa - elimistö ei vaan palaudu kunnolla. Valitettavasti se ei ole minulle tarpeeksi ja vaikka jaksoin ihan kohtuullisesti, olin silti illalla valmis syömään liikaa (ja tämä johti yhteen runebergin torttuun, jonka ystävällinen vieras oli tuonut kaappiin - itse en toki ikinä olisi ostanut... Tavallaan vaikea sanoa, että ymmärrän, että tarkoituksena oli tuottaa hyvää oloa meille, mutta johti öh, siihen, että koin pahaa oloa. Tämä ei missään tapauksessa ollut ystävällisen ihmisen vika vaan heikkous MINUN luonteessani. Joo ja muutamaan lasilliseen viiniä. 

Mitä tästä voi oppia? Unen vähyys johtaa siihen, ettei voi tarpeeksi hyvin. Tämä pitäisi AINA muistaa siinä vaiheessa, kun ei mukamas nukuta kun on niin paljon kiinnostavampaakin tekemistä. Kuulun niihin ihmisiin, jotka sosiaalisuuden vuoksi skippaavat yöunia mielellään. Kyllä, tämä on minusta ihan oikea valinta, mutta sitten sen päälle ei saa skipata yöunia ekstrana koska haluaa datailla, pyöriä blogeissa tai tehdä jotain muuta huuhaata niin kuin katsoa televisiota. Viikon aikana univajeen pitäisi olla jotekin hallittavissa - yksi yö huonommilla unilla okei, mutta kolme on liikaa, elimistö ei vaan palaudu.
Anun kanssa olen samaa mieltä, että välillä saa herkutella. Kuten vaikkapa tämä allaoleva aivan överi brunssi, jonka vetäisin torstaiaamuna kun heräsin Helsingistä. Onneksi oli sentään Kirsi syömässä puolet mun vohvelista! Mut eipähän tarvinnut lounastaa sinä päivänä. Olin myös ylpeä itsestäni, että kerrankin otettuani työmatkalle mukaan treenivaatteet, oikeasti tein sen treenin.

Tammikuu on minulle ollut oikein hyvä hyvinvointikuukausi, vaikka turvotusta edelleen ilmeneekin viimeisen viikon unihölmöilyistä johtuen. Helmikuussa jatketaan elämänhallintaa ja rutiineja, jotka ovat hyvällä alulla nyt. 
Is everyone tired of hearing about diets and excersising yet? It's January, that's what you are supposed to talk about... So skip this if you cannot take exersising selfies or food pictures. Things that have gone well for me in this month: I have managed to get into a nice rythm on my sports as well as my eating. The only thing that has been bothering me is the 'not sleeping', which in the last 1 week I did too much. I skipped one entire night and had two 4-5hour nights. This is bad and drove me to eat and drink in the evening things which I had not intended to eat. In normal days, we don't keep any non-healthy food in the house, which could cause temptation. I don't really care about chocolate, candy or buns - those don't call me by the name, but cheese does. If there's cheese in the fridge, that's all I think about (well, up to a point). It does not end well, that's all I'm saying. It ends up with my husband saying: Where did the cheese go... Another enemy of mine is alcohol, which there has been too much in the fridge after my party. What do you eat when you are tired and lying on the couch? I think my friend Anu's tips on putting healthy food on display is a great one. I just have to figure out what would be healthy enough to eat at night... For some time, I've used raisins, but they are not that good either. Perhaps some sun flower seeds might be the answer to this problem. I agree with her, one should not be on a diet. There's no such thing as 'off season' for healthy living for me. That's at least how I try to live. In February, the good routines of January will continue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...