keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Global Information Systems

Onni on tutkimusryhmä <3Ainakin tämä mun oma. En tiedä, miten muut tekevät tutkimusta, mutta omasta puolestani voin sanoa, että olisi se varsinaisessa umpimetsässä rämpimistä ilman tukiverkostoa ja siinä asiassa eniten minua ovat auttaneet nämä ihmiset, eli GLIS - Global Information Systems -tutkimusryhmä.
Tällä viikolla on tullut pyöriteltyä rahoitushakemuksia Tekesiin, soiteltua kymmeniä puheluita, läheteltyä kymmeniä meilejä ja roikuttua skypessä. Sitä on mun työ näin ruuhka-aikoina. Sitä on tänä syksynä tehnyt koko ryhmä, sillä professorimme muutti Saksaan kesällä ja nyt on aika GLISin lentää omilla siivillä.
Tuntuu, että olemme valmiita siihen. Minusta, Henkasta ja Philippistä on viimeisen 5-10 vuoden aikana kasvanut ammattitutkijoita. Se tarkoittaa sitä, että kirjoittelemme akateemisia papereita, pidämme luentoja, hallinnoimme projekteja ja tietysti haemme rahoitusta. Tiia on liittynyt seuraamme vasta viime vuonna ja siispä hänen tutkimusuransa on vielä aika alkuvaiheessa, kun taas kaikkien meidän kolmen väitökset ovat lähempänä viimeistelyvaihetta. Henrin väitös onkin jo ensi viikolla, apua! Tulkaahan kuuntelemaan, jos olette Jyväskylässä! Lauantaina klo 12 Agoran Lea Pulkkisen salissa.
Pidimme viime viikolla suunnittelupalaverin ensi vuoden rahoituskuvioista: Mitä projektirahoja haetaan, millä porukoilla, millä aikataululla tänä syksynä. Hankehakemuksia meiltä lähtee mm. Suomen akatemiaan, Tekesille ja EU:n Horizon2020-ohjelmaan. Yritämme valmistella näitä hankkeita yhdessä, jotta saamme panostettua enemmän kuin yhden ihmisen näkökulmasta ja hyödynnettyä viiden ihmisen kontakteja yhden sijaan. Minun kannaltani se on viimeisen pari viikkoa tarkoittanut sitä yrityksiin soittelua ja heille hankkeiden myyntiä. Konseptina minulla on koulutusviennin kaupallistaminen Kiinaan. Kolleegani valmistelevat hankkeita mm. mobiilipalveluiden ja innovaatiokompetenssien ympärille, eli GLIS tutkii tietojärjestelmiä globaaleissa konteksteissa, mutta toki sen sateenvarjon alle mahtuu monta monta kapeampaa teemaa, joissa olemme hyviä. Lisää siitä, mitä me teemme, voit lukea täältä.
Toki GLIS ryhmässä on vuosien varrella ollut paljon muitakin tutkijoita. Projektisalkku on ollut isompi ja olemme saaneet tehdä töitä huipputyyppien kanssa. Monelta osaajalta olemme saaneet oppia ja usean ihmisen kohdalla heidän lähtönsä on harmittanut, mutta sen yliopistomaailmassa oppii, että rahoituspohja on aina epävakaa ja suon kyllä uusia haasteita myös läheisillekin kolleegoille. Me jäljelläolevat päätimme, ettemme lennä kaikki eri suuntiin, vaikka professorimme onkin nykyisin Saksassa ja vain pienellä panoksella proffana JYU:ssä. Hän on kuitenkin kasvattanut meitä tähän tilanteeseen vuosien varrella antaen paljon itsenäisyyttä oman työn suunnitteluun ja toteutukseen. Uskon, että meillä kaikilla on projektiosaaminen hallussa ja olemme hyvin itseohjautuvia ja aloitekykyisiä tutkijoita.
Koen, että olen itse saanut tältä tutkimusryhmältä lähes kaiken sen ammattitaidon, joka minulla on. Hyvästä jutusta kannattaa pitää kiinni. Lisäksi tämän porukan jutut eivät vielä ole lakanneet naurattamasta. Kävimme tällä viikolla (ilman Jania) koko porukalla lounaalla täysin spontaanisti. Keskustelut olivat kiivaita ja erimielisyyksiä nousi esiin. Erityyppiset persoonallisuudet ovat kuitenkin minulle rikkautta. Olemme tehneet töitä yhdessä nyt sen verran pitkään, että jokainen tietää jo, missä asioissa toiset ovat hyviä ja miten toimivat. 
Ensi vuoden lopussa nähdään, onko tässä työryhmässä menestyjiä. Tavoitteet seuraavan vuoden ajalle ovat selvät: 3 väitöstä ulos ja projektien tuominen laitokselle ainakin omien palkkojemme katteeksi, jos ei sitten pidempäänkin. Tämän lisäksi olen päättänyt ottaa itse muutaman tutkimushaasteen korkeatasoisten julkaisujen muodossa - mutta niistä myöhemmin.
Uskon, että nämä tavoitteet tulevat toteutumaan. Parin viikon soittokierroksen jälkeen olen nyt siinä tilanteessa, että jos kaikki pitävät sanansa, olen hankkinut projektirahaa tarpeeksi maksaakseni oman palkkani loppuvuodeksi 2015.
9 vuotta sitten, kun tulin kesätyöntekijäksi tähän taloon, en edes silloin tiennyt, että projektien tekemisestä voi tulla jollekin ura. Ajattelin, että teen näitä juttuja nyt vähän aikaa. Ja menen sitten opettajaksi tai yrityselämään. Nyt täällä on vierähtänyt tovi. Hups. Tällä hetkellä fiilis on se, että teen työtä, jota rakastan kovasti. Joka päivä, kun menen töihin, se on minulle mieluisaa ja inspiroivaa. Joka päivä HALUAN mennä töihin. En laske päiviä perjantaihin. Maanantai on minusta mukava päivä. Tiedän, että kaikkien ihmisten elämässä näin ei ole ja siitä olen kiitollinen, että minun elämässäni on. Tiedän, että haluan tehdä tätä ja olen tässä hyvä. Tiedän, että minun tarvitsee vielä kehittyä ja tiedän, että tässä työssä pystyn jokapäivä oppimaan uutta. Se fiilis, joka tulee muuten siitä, että on todennäköisesti puhumalla vakuuttanut yritykselle, että heidän kannattaa lähteä meidän kanssa tekemään projektia - saati se fiilis, että puhumalla voi vaikuttaa siihen, että joku antaa meille rahaa meidän ideoita vastaan - no, sanonpa vaan, että se tuntuu niin hyvältä ja koukuttavalta, että joskus minusta tuntuu siltä, että ehkä minun pitäisi olla myynti-alalla. Mutta toisaalta tykkään siitä, että työni on erittäin monipuolista. Se on opetusta, se on raporttien kirjoittelua. Se on välillä sitä myymistä. Se on usein sitä sosialisointia. Se on projektien hallintaa ja ihmisten perään katsomista. Se on ajankäytön organisointia. Usein se on matkustamista. Parhaimmillaan se on oman luovuuden käyttöä ongelmien ratkaisuun. Työni siis vaihtelee todella paljon päivästä toiseen. Toisaalta se tarkoittaa sitä, että tutkimusryhmässä on tilaa hyvin erityyppisille tekijöille. Pidän myös siitä, että pystyn työssäni hyödyntämään omia kompetenssejani laajalti - ja että sitä työtä, mitä teen, voi tehdä eritavoilla ja erilaisten persoonallisuuksien näkökulmista. Se tuo rikkautta arkipäivän kanssakäymisiin. GLIS-ryhmässä tiedän, että vaikka kaikki olemme hyvin erityyppisiä persoonia, voin luottaa siihen, että nämä kolleegat tukevat minua työssäni. Tutkijan työ voi jollekin olla yksinäistä puurtamista. Olen siinä mielessä onnekas, että minulle se ei sitä ole. Kiitos siitä teille rakkaat kolleegat.
I am privilaged to work in a Research Group. This is called 'Global Information Systems' or more friendly way: "GLIS". This group was founded back in 2007 by prof. Jan Pawlowski, who at that point entered University of Jyväskylä with various EU funded projects. The history of GLIS is already quite long and we've completed many projects, often around Open educational resources, but also around commercialization of Finnish educational companies to the Chinese market, Innovation competencies, Nordic - Baltic collaborations etc. You can read about our research topics here. Some of our key topics include:
  • Internationalization of Learning and Knowledge Management
  • Quality Management and Quality Development in E-Learning
  • Conception, Realization and Evaluation in E-Learning
  • Intercultural and Innovation Competences in Software Development
Working with a group is like working with a safety net. There's always someone to ask things, there is always someone caring for your progress, there is always someone to share responsibility with. This type of working style is very suitable for me and it's a big reason, why I can honestly say that I love my job and I want to keep on working in the University for a long while yet (even though industry people often sit down with me and ask: what the hell are you still doing in Academia...). We are currently planning another set of projects, which are prepared by all of us putting our heads together. As our professor has a smaller part in our University since this summer, it's now time for us to fly with our own little wings. Today specifically, I believe that we will make it. The goals for next one year are grand: To get three PhDs out, and to ensure funding for the next couple of years.  And of course publish in higher, more appreciated outlets. Actually I know we will make it. Because we support each other and work hard and we are also good at what we do. I am proud to be a member of this group. Thank you guys for making every day to be positive and interesting:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...