sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

La Sacrada FamiliaViime vuonna Barcelonan reissullani kävin läpi koko kaupungin pinnallisesti kahdella eri sightseeing tourilla. Toinen oli ihan perus hop on hop off ja toinen oli konferenssin järjestämä kiertoajelu. Tykkäsin molemmista, mutta jäähän niistä vähän sellainen 'en ehtinyt paneutua mihinkään' fiilis, joten tällä kertaa päädyin hyvin erilaiseen taktiikkaan.
Yllä on koko korttelin ympäröivä jono niille, jotka eivät ole buukanneet nettilippuja.
 Kaikki Barcelonassa vierailleet tietävät, että Gaudin arkkitehtuuri on täällä se isoin juttu, vaikka toki monet muutkin kiinnostavat historialliset ihmiset kuten picasso ja Hemingway ovat täällä viettäneet aikaa. Gaudi on kuitenkin ylitse muiden ja hänen elämänsä mestariteos on ehdottomasti La Sacrada Familia katedraali.
 Tämä kirkko on ehkä tunnetuin siitä, että sen rakentaminen alkoi 1800-luvun loppupuolella, mutta se ei ole vieläkään valmis. Sanotaan, että tätä kirkkoa ei halutakaan saada valmiiksi, jotta sen markkina-arvo ikuisuusprojektina säilyy. Silti vuoden välillä tehdyillä vierailuilla havaitsin kehitystä.
 Olin kuullut uudelleen ja uudelleen, että tämä on se nähtävyys, joka on ehdottomasti nähtävä sisältä - että ulkoapäin se jää vaan epämääräiseksi  rakennustyömaaksi.
 Silti, kun nyt päätin että tällä kertaa tää on se, mitä Barcelonassa nään, yllätyin.
 Olin varautunut. Ostin liput netistä paria päivää aiemmin. Siltikään en saanut lippua torneihin, niihin olisi pitänyt varata liput paljon aiemmin kuin kaksi vuorokautta aikaisemmin. Alttarilla ei ole taulua vaan alttarin taideteos on Jeesus ristillä. Alttaritaideteoksen katoksessa on esitetty synninpäästön merkiksi viiniä ja leipää.

 Minun lippuni kuului audio-opas. Suosittelen tätä mahdollisuutta, koska englanninkielisiä live-oppaita ei myöskään ole usein saatavilla. Lisäksi etuna on, että voit katsoa katedraalia ihan omaan tahtiisi.
 Kun Sacrada familiaan astuu sisälle, fiilis on sellainen, että 'nyt ymmärrän - nyt nöyrryn'.
 Värilasi-ikkunoiden läpi kuultava valo on johdettu sisään niin taitavasti, että se sai minut haukkomaan henkeäni.
 On kuin sisällä olisi Lohtlorien tai vastaava fantasiamaailma, täytyy vilkuilla ympärilleen että ketä nämä pahuksen turistit ovat, tämän paikan pitäisi olla täynnä suippokorvaisia haltijoita.
 Gaudi itse sanoi: "valon määrä on kaikista ratkaisevin tekijä: ei liikaa valoa - ei liian vähän valoa, sillä kumpikin sokaisee ja sokeat eivät nää."
 Gaudi otti arkkitehtuuriinsa paljon vaikutteita luonnosta.
 Kirkon tukipilarit haarautuvat kiivetessään korkeammalle ja katoavat kattoon kuin puut.
 Kirkon kantavia teemoja ovat uuden testamentin tarinat, kirkon ulkopuolen yksi alue on pyhitetty Jeesuksen syntymälle, yksi kärsimykselle ja ylösnousemukselle ja kolmas ylistykselle.
Rakennusmuseossa on mm. Aikajanaa, jossa näkyy kirkon rakentamisen vaiheet.
Vierailu kirkon sisällä oli minulle pysäyttävä.Vaikka istuin kaikkien turistien keskellä, kokemus oli silti vaikuttava. Unohdin, että he olivat siinä ja pääsin mielessäni tilan tunnelmaan.
On ainakin totta, että Gaudin työt eivät jätä ketään kylmäksi.
Gaudi tiesi, ettei elä niin pitkään, että näkisi katedraalin valmiina. Hän sanoikin, että tämän kirkon tulee edustaa useiden eri sukupolvien ja aikakausien työtä. Hän jätti tarkoituksella esim. Ylistys-fasaadin täysin tulevien polvien suunniteltavaksi.
Hän uskoi, että tämän katedraalin oli tarkoitus tuoda yhteen sukupolvien kädentaidonnäytteitä.
Kierros menee niin, että itse sisätilojen ihastelin jälkeen voi käydä tutustumassa kirkon rakennusmuseoon ja lahjakauppaan. Kaupassa oli laadukkaita juttuja myytävänä, mutta ei mitään, mikä olisi minua houkutellut liikoja.
Kiersin kierroksen kahdesti, niin paljon siitä pidin. Joku päivä tulen tänne takaisin. Montako tornia on silloin pystyssä?
Last week on my business trip to Barcelona, I had time for one half a day sightseeing and as I had done the superficial hop on hop off busses last year, I decided to dedicate my time for one place only. All my friends who have been to BCN before had begged me to go into the Sacrada Familia, so that's what I decided to do. I got my ticket from the internet so I didn't have to queue for hours to get in. Even at 9:45, the place was already overrun by tourists. Even with all the warnings, I was still surprised when I entered. My friends certainly were not wrong. Just visiting Sacrada Familia from the outside will not give the whole experience for sure. Once inside, you are face to face with all the light from coloured mosaique windows. Gaudi was careful to guide the light through the windows to the ceilings, to the walls, to the pilars. It's like being in Lothlorien or Westeros. Gaudi took inspiration from the nature, so for example the pilars grow into threes while they climb to the ceiling. Obviously the other big themes come from the bible and new testament in particular: The Nativity, The Passion and the Glory. The althar piece is a crusified Jesus statue with bread and wine. I had an audio guide with me which is a great way of getting more out of the experience. You can also decide to go on your own pace and sit in the middle for as long as you like. I sat in the middle of the chatedral for a long time. Somehow it's possible to still have your own, special experience even with all the tourists around. Underneath the church there is firstly Gaudi's tomb, but also a museum for the building including various cast models. The tour ends to a gift shop, but when I saw it, I decided to walk through the church for a second time. Sarada Familia is definitely worth your time. Take three hours instead of one to look at it. There's few things more beautiful and yet more quirky in the world.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...