maanantai 11. helmikuuta 2013

Longmen Grottoes

 Luoyang oli kerran myös Kiinan pääkaupunki, joten siellä on toki muutakin nähtävää kuin yksi pieni shaolinin temppeli. Suosituin nähtävyys lienee longmen vuoren syrjään kaiverretut buddhalaiset luolat, joiden jokaisen sisällä on minitemppeli ja palvottava patsas - kaiverrettuna vuorenseinäkivestä.
 Nämä patsaat ovat parhaimmillaan pari kymmentämetrisiä, vaikuttavia kalmoja.
 Useat luolat ovat tyhjiä, sillä niiden buddhat on varastettu tai tuhottu. Eurooppalaiset ovat erikoisesti kunnostautuneet näiden patsaiden kuljettelussa kotimaihinsa.
 Me kävimme kierroksella tämän nähtävyyden luona tammikuussa, joka todellakin tarkoittaa off-peak sesonkia. Puolet luolista (joen itäranta) oli suljettu, mutta maksuttivat silti koko pöyristyttävän 120rmb sisäänpääsymaksun...
 Kävelyä ja vaarallisten portaiden kiipeilyä riitti ehkä 4km verran - uskon, että täällä on kesällä kaunista, mutta näin tammikuussa armas savusumu oli niin tiheää, että joen yli menevät sillat näyttivät katoavan avalonin sumuun.
 Muutenkin fiilis oli minusta aika groteski ja aavemainen. Sinänsä paikka on vaikuttava ja näkemisen arvoinen, mutta menisin tänne mielummin kesällä kyllä. Että jos luoyangissa nyt sattuu olemaan niin voihan tuota tsekata. Olimme itseasiassa siellä, koska yhdellä suurimmista buddhista sattuu olemaan keisaritar Wun naama ja mikäli mieheni kirja keisaritar wusta ikinä uudelleen julkaistaan niin voimme päivittää tämän kuvan siihen sitten. Kiinan matkailulla on usein myös työmotiiveja tässä perheessä.
 Empress Wu:
 Eli summasummarum: Grottoes olivat näkemisen arvoisia, mutta talvella oli kylmä ja liian vaarallista kivuta märkiä kiviportaita.

We saw the longmen grottoes on our second Luoyang day - this was a magical sight with little caves carved out of the longmen mountain with little Buddhas on the back of them. Of course it would have helped to be summer and not a dismal, grey, foggy day... But well, some other time. We were there to look at the Buddha with empress Wu's face anyways, so we got what we came for. Top tip for Chinese sightseeing bureaus: if it's off season and more than half of your sight is closed, think of lowering the ticket price. Also it helps to have grannies around the sight to sell quality tat which someone would actually like to buy.. These people were selling crap and shiit, so really no need to bother the purse for more than a fridge magnet and a small rock of luoyang lotus stone.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...