sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Kerran kesällä Kiinassa

 Pari kolme päivää tällä puolella palloa. Naamasta ehkä näkee, mitä ajattelen tästä aiheesta.
 Xi'anin kesä on sellainen, että 2-3vrk +33 astetta tai niillämain ja sit yhden päivän sade. Ei mikään massiivikuuro niin kuin Japanissa vaan ihan sellainen pikkuinen mitätön - sataa vain näön vuoksi kuuro. Tänään myös ukkosti.
 Minä ajattelin seuraavaksi kirjoitella teille postauksen, jonka nimi olisi 'working in flip flops'... Tälläaista oli päällä kun käppäilin töistä kotiin pari päivää sitten illalla. Ylläolevassa kuvassa näkyy paikallinen erikoisuus eli Pekingin bikini. Miehillä täällä on siis tapana kääriä teepparin alahelma kainaloihin asti kuumalla säällä. MItä isompi maha, sitä enemmän sitä täytyy esitellä.
 Tavalliseen xianilaiselämäämme kuuluu tietystikin illallistaa opettajien ja opiskelijoiden kanssa tervetuliaisiksi.
 Ja ihan ekana päivänä ehdittiin käydä pelailemassa sulkapalloakin.
 Kieltämättä jetlag sulkapallo on hieman haasteellista ja hävisinkin aika kunnioitettavasti alla olevalle ystävälleni Hong Zille, jonka vielä puoli vuotta sitten voitin suvereenisti. Joko hän oli todella paljon kehittynyt (todennäköistä) tai minä aivan unessa (vielä todennäköisempää)
 Pikkuapulainen viihdytti Shao Kania sen aikana.
 
Torstaina satoi vettä ja oli joitakin pieniä vastoinkäymisiä, jotka kuuluvat keskeisesti Kiina-elämään. Yksi sellainen oli rahan puute. Sanotaan nyt vaikka näin, että vaihtakaa sitä valuuttaa kotipankissa ennen lähtöä tarpeeksi niin ettei tarvii heti ekana päivänä kärvistellä. Taas kerran mieheni pelasti minut pulasta maksamalla vuokran, kun onnistuin aiheuttamaan korttini sulkeutumisen käyttämällä sitä epäilyttävästi suurehkoihin käteisnostoihin (no sitä vuokraa varten) sekä Helsingissä euroina että Xi'anissa yuaneina. Jälkimmäisiä en enää saanut ulos. Danskepankin virkailija soittikin heti aamusta (meidän iltapäivästä) ja saimme avattua kortin. Olin aikonut vaihtaa eurot yuaneiksi kentällä mut eihän Xi'anin nukkuvalla kentällä kukaan oo klo 6:30 hereillä. My bad. No, miehen avustuksella siis pärjättiin. Mietin tässä kohtaa et olisko musta oikeasti yksin patikoimaan paria kuukautta rinkka selässä...? Meniskö mulla yhden päivän jälkeen sormi suuhun...? Tuskinpa. Sinänsä on välillä ihan hyvä kokea epävarmuutta ja sitä, että asioista kyllä selviää.
 Ekan päivän ongelmiin kuului myös iphone-sekoilut, kun jotenkin pääsin sen kanssa sellaiseen tilaan että se halusi ladata itsensä uudestaan backupista. Onneksi sain ladattua lopulta suunnileen kaikki asiat takaisin, mitkä olin halunnutkin saada. Mut voitte kuvitella, et icloudista lataaminen on tosi hauskaa jos netti pätkii parin minuutin välein.
 Mut no, sitten täytyy muistaa et minkä takia täällä ollaan... Yks hyvä syy on ruoka. Voi mikä ikävä vihreitä papuja voi ihmisellä Suomessa olla...
 Kiina itsessään ei ole muuttunut kovin paljon. Täällä on edelleen paljon ihmisiä ja autoja ja melua.
 Täällä on paljon ihania sisäleikkipuistoja.
 Jotka kylläkin uudelleen koristellaan/remontoidaan puolen tunnin välein, joten niin tälläkin kerralla löysimme vanhan rakkaan sisäleikkipuistomme transformoituneena merimaailmaksi.
 Jossa aseetkin toimivat! En ole varmaan koskaan nähnyt pehmopalloaseiden toimivan Kiinassa... Hoplopissa Suomessa joo, mut en täällä, koska... no, kiinalaiset.
 Merimaailmaan pääsee valaan kidan kautta. Kita on kuitenkin niin matala, et 171cm runkoni iskeyttää päänsä siihen kun läpi menee.
 Niinä päivinä kun ei sada, on ulkona varsin haasteellinen, joskin kesäinen sää. Suomalainen ei kuitenkaan ole tottunut tällaiseen säähän, kun meillä helteitä on ehkä pari päivää vuodesta. Niinpä aurinkorasvan määrä, hattu ja arskat ovat sellaisia asioita, jotka eivät tapahdu itsestään. Täällä kaduilla naiset käyttävät myös päivänvarjoja, ihan syystä. Osa niistä on niin nättejä, että haluaisin ostaa sellaisen. Ongelmana kuitenkin on sen epäkäytännöllisyys rattaiden kanssa. Missä ovat sateenvarjorattaat kun niitä kaipaisi???

Minuun kuumuus vaikuttaa niin et jos oleskelen pari tuntia ulkona päivän aikana, olen illalla aivan kanttuvei niin kuin tänään. Auringolla on sellainen tainnuttava vaikutus.
 Tällä viikolla myös uudet maisterit juhlivat ja kampus oli täynnä niitä, jotka otattivat kuvia kavereillaan/pistelivät selfieitä menemään.
 Perjantaina osallistuin e-commerce kilpailuun, jossa 17 tiimiä esitteli 10 tuomarille business-ideoitaan. Mielenkiintoinen aihe, periaatteessa sama kuin minun elevator-pitch kilpailussani, mutta nämä olivat nuorempia opiskelijoita.
 Olin yllättynyt siitä, miten melkein kaikki e-Commerce ideat koskivat hedelmien jakelua... Suomalaisilla olisi kyllä paljon annettavaa nimenomaan innovatiivisen ajattelun osalta kiinalaisille, joita koulu opettaa olemaan ajattelematta omilla aivoilaan, ainakaan liikaa.
 Olen kaikesta huolimatta erittäin onnellinen täällä. Koti se on tämä toinenkin, toisella puolen palloa. Rakastan tätä maata, näitä katuja niin palavasti, että teen kyllä töitä kuin pieni eläin, tai pieni kiinalainen - yötä päivää, että saan tänne palata taas uudestaan.
/We have settled down to these streets and buildings which I so passionately love. I am not saying China is without problems, but at least having been here many times before already, I know what to expect. Summer itself is difficult for a Finn when you are talking about +33 and beyond. If I'm outside for a few hours per day, I am completely ready to drop dead at night, like right now, just writing this is a struggle to stay awake. 

There was some issues we needed to deal with on the first day - largest was to find a way to get money from out credit cards. Mine flashed as I had took money out in Finland and in China at the same time... So once again my dear husband bailed me out with our rent. I suggest you come to China with Yuans, as in here, the bank machines might not work or the money exchange might not be open. All is well that ends well, I've got cash now, but clearly this is a lesson I have still not quite learned as I keep on repeating it.

First days have involved dinner with the research group, badminton, graduation day, playgrounds, working, e-commerce competition and whatnot. The basic life. I am enormously happy but very tired after Tops and I had a 'Chinese beach' holiday today. More about that later.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...