sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Huashan

 Kipusin ensikertaa Hua-vuorelle 2006. Ja ei, se ei tarkoittanut sitä, että kävelin alhaalta asti. Huijasin ja otin cable-carin Pohjoiselle huipulle.
 Huashanilla käveltävää nimittäin riittää.
 Huashan on yksi Kiinan viidestä tärkeästä vuoresta. Sinne keisarit vetäytyivät meditoimaan muinaisinakin aikoina - kuumuutta pakoon kesällä.
 Vuonna 2006 olin Huashanilla huhtikuussa. Kevät vuorella näyttää hyvin erilaiselta kuin marraskuu, sen voin kertoa.
 Kerroin yliopistolla kiinnostuksestani Huashania kohtaan syksyllä. Taiping Valley-visiitin jälkeen arvelin, että se oli unohdettu. Olin jopa ihan tyytyväinenkin.
 Kuitenkin pari viikkoa sitten palattuani Hainanista, ystäväni Liang Ni kertoi minulle, että suunnitelma on edelleen voimassa: Kiipeämme Huashanille ennen minun lähtöäni Xi'anista.
 Olen mennyt Huashanille kahdella eri tavalla: Taksilla ja junalla. Kerron tässä niistä jälkimmäisestä. Taksin voi vuokrata päiväksi - nykyaikana maksaisin siitä ehkä n. 500RMB, niin että kuski odottaa vuoren juurella ja ajaa sinut takaisin. Taksin heikompi puoli on se, että matkaa Xi'anista Huashanille on noin kaksi-kolme tuntia suuntaansa, joten päivä käy pitkäksi.
 Käy se kyllä junaillessakin. Me lähdimme yliopiston edestä klo 06:10 aamulla. Otimme metrolinjan Gautierin eli luotijunan asemalle, joka on muuten sattumoisin punaisen linjan pohjoispäätösasema. Tämä metro kestää Xiao Zhain asemalta noin puoli tuntia. Ja maksoi 4RMB.
 Seuraavaksi otimme luotijunan (passi tarvitaan lipun ostoon) kohti Pekingiä. Sekä Pekingiin että Guangzhouhun menevät junat menevät Huashanin läpi, se on ensimmäinen pysäkki ja matka kestää puoli tuntia. Matka maksoi 54,5RMB suuntaansa.
 Ilma vuoren juurella oli jo kirpakka, ehkä n. 5C. Illemmalla pakkasen puolella.
 Asemalta on ilmainen bussi vuoren juurelle. Sen jälkeen mennään Huashanin 'alueelle', johon sisäänpääsymaksu on 180RMB (opiskelijalle puoleen hintaan). Lisäksi tässä täytyy ostaa gondoolin lippu, ellei halua kiivetä koko matkaa jalan. Pohjoiselle huipulle pääsee 150RMB edes takaisin. Niin ja lisäksi gondooliasemalle täytyy mennä vielä yhdellä bussilla edestakaisin, joka maksaa 20RMB. Eli kaiken kaikkiaan tällä tavalla Huashan tulee maksamaan about 370RMB/henki. Plus tietysti ruoat, välineet jne.
 Huashanille suositellaan yön läpi kävelyä, niin että päätyy East Peakille auringon nousun aikaan. Yöllä myöskään ei nää, miten vaarallisista paikoista menee läpi, joten ehkä tämä on ihan hyvä ehdotus. Kuitenkaan marraskuussa tämä ei ollut vaihtoehto, sillä vuorella on tarpeeksi vaarallista ennen auringon laskuakin ja kaikkia portaita ei myöskään ollut avattu alhaalta ylöspäin.
 Huashanille suositellaan yön läpi kävelyä, niin että päätyy East Peakille auringon nousun aikaan. Yöllä myöskään ei nää, miten vaarallisista paikoista menee läpi, joten ehkä tämä on ihan hyvä ehdotus. Kuitenkaan marraskuussa tämä ei ollut vaihtoehto, sillä vuorella on tarpeeksi vaarallista ennen auringon laskuakin ja kaikkia portaita ei myöskään ollut avattu alhaalta ylöspäin.
 Varusteiksi suosittelen hyviä, pitäviä kenkiä - esim. vaelluskengät tai goretex lenkkarit ovat hyvät. Lisäksi täytyy olla hanskat, joita voi ostaa 3RMB pari krääsämummoilta. Marraskuussa vuorella on selvästi miinuksen puolella, vaikka aurinko saattaakin lämmittää, tuulessa on kylmä nopeasti, joten suosittelen ottamaan tuulenpitävät ja lämpimät vaatteet. Samaan tapaan kuin lasketellessa pukeutuisin. Myös aurinkorasvaa naamaan ja lasit nenälle. Ruokaa voi ostaa kovaan hintaan vuoreltakin, mutta toki sitä voi myös kantaa mukanaan.
 Vuorella voi myös yöpyä n. 300RMB yhden hengen huoneesta... Huoneita on jopa kymmenelle hengelle - ne ovat toki halvempia per nokka. Hotelleja on useampia alueella, esimerkiksi Pohjoisen ja itäisen huipun välillä.
 Suosittelisinkin sellaista mahdollisuutta, että jakaa retken kahdelle päivälle - näin ei tarvitse tappaa itseään kävelyyn. Kyllä ne viisi huippua voi päivässäkin vetää läpi, mutta ei tällaisella kelillä, joka on todella haastava.
 Me vetelimme neljä viidestä ja täytyy sanoa, että siinä oli kerrakseen. Lähdimme aamulla kuudelta ja palasimme illalla puoli kymmenen maissa Xi'aniin...
 Matkalle mahtui muutamia lumisotia...
 Aivan käsittämättömän upeita maisemia...
 Hieman Kung Futa...
 Ja lunta, lunta.
 Liang Ni:n lumipallon heittonäyte.
 Poseerauksia oli sen verran paljon että välillä piti tehdä jotain irrotellakseen... Tässä nämä esittävät Harry Potteria.
 Ei kaduta lainkaan, vaikka viikon päästä jalat edelleen tuntevat, että jotain on tehnyt.
 Huashanilla on huikea määrä lukkoja ja niihin kiinnitettyjä punaisia nauhoja.
 Talvivaatteet olivat tarpeen. Samoin myssyt ja hanskat. Villahousuja olisi saanut olla pari ylimääräistä kerrosta.
 Me kävimme kaikilla muilla huipuilla paitsi etelähuipulla. Tässä alla läntinen ja korkein huippu.
 Näitä maisemia voisin mielelläni katsella joka aamu ikkunastani.
 Paitsi että kylmyyttä en viitsisi ihan tähän malliin kokea, ainakaan ilman kunnon lämmitystä.
 Läntisen huipun viehättävä vanhanaikainen hotelli.
 Intialaiseskimoinen Liang Ni läntisellä huipulla.
 Allekirjoittanutkin kävi siellä joo.
 Huashanilta on paljon kiinan mytologiassa olevia kertomuksia. Yhden tarinan mukaan olipa kerran jumala ja hänen sisarensa, joka rakastui ihmiseen. Sisar sai puoli kuolevaisen lapsen, josta jumala vihastui niin, että taikoi sisarensa Huashan vuoren sisään. Kun lapsi kasvoi isoksi, hän otti lootuksen kukan kirveekseen ja pisteli vuoren palasiksi, jotta sai vapautettua äitinsä. Niinpä Huashan vuori on monessa kohtaa kuin veitsellä leikattu. Tästä syystä lootuksen kukkia näkyy myös monissa Huashanin alueen patsaissa.
 Auringon lasku- ja nousu on todella kaunista koettavaa. Sanoisin, että nousu on koettava itäisellä puolella/pohjoishuipulla ja lasku läntisellä tai pohjoispuolella.
 Auringon laskun jälkeen alas kipuaminen alkaa nopeasti olla aika haasteellista.
 Koko ajan tulee pitää kiinni kovasti ketjuista tai liukastuminen uhkaa. En suosittele siis lapsille, enkä vanhuksille tätä - ottakaa tosissanne:)
 Kävelemistä riittää ihan koko päiväksi, vaikkei kipuaisikaan alhaalta asti vaan taittaisi alkumatkan cable carilla.
 Läntinen huippu auringon laskun jälkeen.
 Yöllä polut on valaistu, mutta vaarallista matkan teko on silti. Lopulta alas päästyäni olo oli todella onnellinen, mutta myös todella väsynyt. Ihana päivä kertakaikkiaan, kiitos siitä Professori Li:lle ja pienelle retkikunnallemme. Tämä päivä ei tule unohtumaan sitten ikinä.
On Monday I climbed Huashan with four of my fellow e-Commerce lab researchers. We left Xi'an early in the morning and got the Gautier (bullet train) to Huashan. After the train there is two busses and one cable car to North Peak - we decided not to climb from the bottom because it's a very long day of walking anyways and also the weather in November is very cold and therefore already dangerous mountain turns into a potential death trap to those who think they can achieve too much in one day. Many say they want to climb through the night, but not all the routes were open from the bottom to the North top this time. We managed four out of five peaks however, maybe during the summer it's possible to do all five in one go, but coming down is very slow when you might slip at any point... However, the views during the November are amazingly beautiful, so different from April when I was there last (seven years ago). I have longed to have returned here and I was so pleased to get my wish. It's my hope that I can climb all the Taoist five sacred mountains. So there is a lot to do for the next couple of years towards getting this dream come true:)

2 kommenttia:

  1. Aivan mielettömän hienoja maisemia! Kauanko olette vielä Xi'anissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä olla enää, lähdettiin keskiviikkona. Nyt ollaan Pekingissä. Huashan on huikea.

      Poista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...