lauantai 25. lokakuuta 2014

Erottaa meidät Barbaareista

Arvaatteko jo missä oltiin eilen?
Tässä on paikka, joka ei pahemmin esittelyjä kaipaa.

Edellisellä visiitillä Kiinan muurille olikin pikkaisen kylmempi kuin tällä kertaa: hyrrr...
Badalingissa oli tällä viikolla kaunis ruska vielä. Muita eroja tuohon parin vuoden takaiseen visiittiimme oli se, että sumu peitti vuoret melkein kokonaan aamusta kun tulimme paikalle.
Tämän kertaisen reissun oli suunnitellut Tino. Kirjoittelen toisella kertaa siitä, miten muurille pääsee ja mitä siitä pitää maksaa. Olimme liikkeessä aikaisin aamulla ja olimme ennen kahdeksaa muurilla. Silti turistilauma oli varsin sakea, en halua tietää, mihin aikaan osa heistä oli tullut paikalle. Enkä tosiaan halua tietää, millaisita olisi iltapäivällä... Me sentään heräsimme puoli kuudelta tätä reissua varten: Note - se on siis klo 22:30 Suomen aikaa... Joo, jetlagia ei ole vieläkään tapettu, kiitos lapsukaisen random nukkumisajat. Kolmevuotias on myös päättänyt ettei tarvitse enää päikkäreitä, mikä aiheuttaa sen, että vahtivuorossa oleva on sitten tosiaan vahtivuorossa ihan koko päivän.... No, viime yönä sentään nukuin sitkeästi sen 12h ja lapsikin heräsi vaan kerran vaippiksen vaihtoon ja sitten jatkoi uniaan. Tällä hetkellä ollaan sellaisessa rytmissä että joka toinen päivä haahuillaan zombeina ja joka toinen päivä on lähempänä ihmisyyttä oleva olo. Tasapainoa siis vielä etsitään.
Tammikuussa Badalingissa oli ehkä 20 turistia. Nyt siellä oli ehkä 2000. Aikamoinen ero, eikä ollut edes paras sesonkiaika.
Suosittelen siis lämpimästi menemään johonkin muualle kuin Badalingiin katsomaan muuria. Hommiahan se tuottaaa enemmän, siis että on vaikeampi päästä jne, mutta varsinkin jos ainoa vaihtoeto on taxi niin eikö sitä sitten voisi ottaa johonkin, missä voisi teoreettisesti saada sellaisia kuvia ettei ne oo täynnä turisteja...
Tällä kertaa muurivierailua hankaloitti myös sakea sumu, joka oli asettunut itse savusumun päälle. Sumuhan siis on mitä mainioin elementti valokuvaukseen, mutta kun vuorilla ollaan niin olisihan se toki mukava nähdä edes 20m päähän. Niinpä päätimme kävellä muutaman vartiotornin välin ja jäimme sen jälkeen passiin yhden kohdalle odottelemaan sumun hälvenemistä. Badalingissa voi myös kiivetä muurille jalan, mikä sinänsä on kyllä minua houkutteleva vaihtoehto, jos joskus sattuisin olemaan reissussa sopivassa seurassa. Siinä olisi aika mukava päivän urheilusuoritus saavutettavissa. Kuitenkin jos on vaan muutamaan päivän Pekingissä niin kuin tämän syksyn Kiinavieraamme, ymmärrän, ettei muurille voi varata koko päivää kun nähtävää täällä pääkaupunkiseudulla riittäisi kuukausiksi.
Muurilla oli loppupeleissä aika lämmin, jopa lämpimämpi kuin alhaalla laaksossa. Olin itse varustautunut kunnon fleece kerralla ja tuulenpitävällä puvulla. Nämä kuorin auringon nousun jälkeen pois ja loppupäiväksi riitti hame aivan hyvin.

Pientä muuritriviaa: Tiedättekö, mistä tietää, kummalla puolella on Kiina, kummalla puolella barbaarit? No toki sen näkee siitä, miten muurin hammastus tehty, mutta myös siitä, että vesikourut valuvat Kiinan puolelle. Vesikourut nimittäin synnyttävät toisellepuolen kasvillisuutta, jota ei haluta kasvavan viholliselle turvaksi. Ihana fakta! Tämän takia on erinomaisen hauskaa, että minulla on tällä kertaa mukana ei ainoastaan yksi vaan kaksi kävelevää tietosanakirjaa, joista toinen on kirjoittanut useamman kirjan Pekingistä ja toinen lukenut ne ja monta muuta opasta.
So yesterday we made a small morning visit to Badaling, where I was last two years ago. This place of course is the most typical tourist destination to visit the Great Wall. In January 2013, there was maybe 20 tourists in Badaling. Yesterday there was perhaps 2000. So if you do decide that Badaling is your destination to visit the wall, please go early. Even though we took the first train, it meant herds of Chinese tourists. The first westerners arrived about 10am (besides us). The downside of being there early in the morning is that the whole mountain was in a big smoke, this time just natural moisture in the air more than the polutions, which of course are a dominant view of Beijing in any day, even in the mountains. However, the smoke cleared a lot before we left and we could see some mountains even. The view itself takes your breath away every time. Even when there's plenty of tourists trying to take their picture with you there. Fun fact about the Great wall: Do you know which side is China, which side are the barbarians? Of course you can observe it from the higher walls on the barbarian side, but also another way is to see which way the water trenches flow. Because where the water goes, also the big bushes grow and you don't want your opponents to get that kind of advantage. This strategic war fare fact was thought to me by Tino, who is a great person to travel with. At the moment I'm in a pretty informed company: One of my travelling companions has written several books about Beijing and the other has read them as well as tons of guidebooks on top. No need for bad english speaking native guides...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...