sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Tanskalaiset teeveesarjat

 Kyllästyttääkö Amerikkalaiset teeveesarjat? Ei se mitään, sillä täällä Euroopassakin osataan. Tanska on viime vuosina alkanut tuottaa todella laadukasta teevee draamaa - Britit ja amörikkalaiset eivät tahdo oikein pysyä edes perässä.
 Mieheni ja minä olemme tv-sarjojen suurkuluttajia ja noin vuosi sitten aloimme nautiskella tanskalaisesta laatuviihteestä. Toistaiseksi olemme katselleet näitä neljää sarjaa.

1. Borgen - "Linna" - Tanskalainen West Wing. Meille uppoaa hyvä poliittinen draama anyday. Borgenista on tullut kaksi kautta deeveedeellä, kolmas tulee ulos syksyllä. Borgen on hienosti kuvattu sen kolmen päähenkilön kautta - kaikki tapahtumat näytetään näiden näkökulmasta. Tanskan naispääministeri, hänen 'Spin-Doctorinsa' ja rämäpäinen reportteri luovat erinomaisen draaman kaaren, jossa jännitys säilyy. Kaikki kolme ovat erittäin päteviä näyttelijöitä, eikä lainkaan haittaa että Philip Asbaek on varsinainen hunkki sliipattuine partoineen. Tämä sarja on niin hyvä, että ollaan jo toisella katselukierroksella.

2. Broen - "Silta" - On dekkarisarja, jossa on vähän Starbuckia ulkonäöltään muistuttava naisetsivä, jolla on ongelmia (vrt. Killing). Ilmeisesti tässä rahastetaan Killingin menestyksellä, mutta riippumatta tästä, Broen  on hyvä sarja myöskin ja Killing-faneille täyttää kivasti tyhjiötä. Asperger-syndroomainen naisetsivä on tämän sarjan parasta antia. 
 3. The Killing - "Forbrydelsen" on tietysti se sarja, joka toi tanskalaiset tv sarjat maailman kartalle, joten pointsit heille tästä. Pääosan esittäjä Sofie Grabol on erinomainen näyttelijä ja hänen hahmonsa on muutakin kuin tunnuksen omainen villapusero. Sarah Lund on monimutkainen, monikerroksinen sankaritar, joka tunnevammaisena kykenee ratkaisemaan murhat, jotka muuten jäisivät poliisin pöytälaatikkoihin. The Killingissä lähes joka jaksossa Lund hiippailee jossain pimeässä kellarissa taskulampun kanssa. Ja melkein joka kerta se päättyy jonkin asteen takaa-ajoon... Killing on laatua.
4. Protectors "Suojelijat" - on uusin tanskalaistuttavuutemme. Tämä sarja seuraa henkivartijoita ja heidän elämäänsä. Pilotti on vähän niin kuin Full Metal Jacketistäkin mausteita kerännyt training pätkä, jossa esitellään kolme päähenkilöä (see a pattern here), joista yksi on Jasmina el Murad, musliminainen. Näyttelijätär on kuin Julia Ormondin toinen tuleminen, joten mä olin myyty jo heti alussa, kun hän leikkasi tukkansa livenä. Lisäksi hän on 'yks jätkistä' ja tämähän sopii minun makuuni kuin nyrkki silmään.

Eli Summa summarum. Tanskalaisissa teeveesarjoissa näkyy pohjoismainen naisen asema vahvana ja siksipä niissä on usein mehukkaita naisrooleja... Tämän lisäksi juonet ovat yleensä kiinnostavampia kuin keskinkertaisten amerikkalaissarjojen vastaavissa versioissa. Esim. Killingistä katso ehdottomasti aito, älä kopiota. Vaikeaa näissä on tietysti se, että ne on saatava jostain tekstitysten kanssa, sillä ainakaan mun ruotsinkielellä ei tanskaa täysin ymmärrä... Vaikkakin olen oppinut sitä tässä projektissa myös aika paljon. Ainakin 'Skäer' (kultaseni) ja 'Onskyld' (sorry), ovat sellaisia sanoja, joita viljellään ainakin 5krt/episodi.

Have you watched Danish TV series yet? The rumor is that it's better than American and that would be correct. I suggest you start with Killing and Borgen and then move onto Broen and Protectors...Excellent quality and strong women!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...