sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Extreme Weathers


Xi’anissa on kuuma. Siis ei pelkästään suomalaisten vaan myös kiinaalaisten näkökulmasta. Tämä on ollut kuumin kesä sitten miesmuistiin ja säätiedotus kertoo samanlaisen kuumuuden jatkuvan syyskuulle asti. Useimpina päivinä on +36-39C ja aurinkoista. Kolmekymmentä kolme tuntuu jopa aika leudolta. Xi’anhan sijaitsee Kiinan sisämaassa, Qing Ling vuoriston yläpuolella, Ghobi aavikon alapuolella. Tällä on useimmiten siis aavikon ilmasto - kuiva ja kuuma.

Xi’anissa tämän kesän helteisiin on suhtauduttu niin, että sähköyhtiöt laittavat sähköt poikki alueittain eri päivinä. Kaikki Xi’anin ilmastointilaitteet ovat päällä yötä päivää ja sen vuoksi sähköä kuluu niin paljon, että yhtiöt ovat aivan hepakassa. Sähköyhtiöt ovat päättäneet sammutella sähköä alue kerrallaan, jotta sähköä riittäisi… Tämä ei tietystikään ilahduta alueita, joilta sähköt ovat poikki: Ei suihkua, ei nettiä, ei kokkailumahdollisuuksia ja koko ajan niin kuuma kuin saunassa.

Kiinalainen ystäväni Xiao Yue vietti su-ma yön hotellissa viime viikolla. Hänen rakennuksensa oli ilman sähköä 1,5vuorokautta.

Meillä ei sähköt ole vielä olleet poikki, mutta olemme varautuneet siihen, että näin voi käydä mikä tahansa päivä. Joka yö meillä ladataan kaikki tietokoneet, ipadit ja puhelimet. Just in case. Yöllä ilman ilmastointilaitetta nukkuminen herättää minut nykyisin automaattisesti seitsemältä siihen, että on liian kuuma nukkua. Nooh, alta kolme viikkoa tätä lämpöä vielä jäljellä. Sitten takaisin kotiin Suomeen.

Välillä toki on harvinaisia sadepäiviä. Siis useimmat sade päivät ovat sellaisia, että vähän ripsii. Tällä viikolla torstaina oli kuitenkin sellainen päivä, jolloin satoi kuin aisaa. Heidän katujaan ei ole rakennettu vastaanottamaan sellaista määrää vettä kerralla täällä, joten kaduilla käveleminen on kaatosateella sellaista, että vettä on nilkkoihin asti.

Tulevilla viikoilla meillä on vähän erityyppistä ohjelmaa, kun ensi viikon loppupuolella minä pyörähdän Shanghaissa ja J matkustaa seuraavalla viikolla Pekingiin ja Anyangiin. Topsu ei matkusta mihinkään. Päätettiin, että poika hengailkoon Xi’anissa tällä kertaa. Viime vuonna kiersimme viisi kaupunkia neljään viikkoon ja se oli aika tappoaikataulu koko perheelle. Jos voi ottaa tämän kesän relaaximmasti niin miksi ei ottaisi..?

/Heat. It is overwhelming this summer in Xi’an. Not just for foreigners, but for locals too. This is the hottest summer for a long time and the weather forecast says that these weathers will continue until September. The local power companies have took this in a way that since they need to save some electricity with the whole city’s air-conditioning being on 24/7 - they have started to take power off for a day or two, on one area at the time. That’s really great in +36-39C heat, not having a shower, not being able to cook and not having an air conditioning… Some of my friends have had to check into hotels to wear these power cuts off… We have so far not been without power but we are preparing for it just in case it happens. Every night we charge all the laptops, all the cell phones and tops’s iPad… Just in case. 

Sure sometimes it rains here and the weather cools for that day. There was a real rain pour this week on Thursday and that meant walking in angle deep waters on the streets. Everything is a bit extreme here. The sun, the rain… It is all very Chinese. Done in a great scale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...