torstai 30. kesäkuuta 2016

"No one is safe"

Eli syväluotaus Game of Thronesin 6.kauteen ja mitä mieltä olin siitä.

***spoiler varoitus tämä blogipostaus kertoo minun ajatelmistani liittyen Game of Thronesin kuutoskauteen./Spoiler warning! This post is about the 6th season of Game Of Thrones

Kuutoskauden päätösjakso on nyt katseltu Kiinassakin ja aika vetäytyä mietteisiin tästä kaudesta. Populaa laitettiin vaihtoon taas ihan kiitettävään tahtiin.

Kauden suosikkihahmon kehitykset:
- Starkin siskokset - molempien hahmojen kehitys on monen monen kauden ajan odottanut sitä, että he pääsevät puhkeamaan kukkaansa ja nyt molemmat talvikukat ovat viimeinkin avautuneet. Minä tietysti olen oman elämäni Arya Stark, en suinkaan Sansa. Jälkimmäinen on kuitenkin tällä kaudella ottanut omat ohjat pieniin kätösiinsä. Mut ero on siinä, että Arya on se, joka itse istuisi rautavaltaistuimella, kun taas Sansa seisoisi sen vieressä. Aryan kohtaaminen Walde Freyn kanssa oli mitä parhain ja tuntui varmasti hyvältä punaisen häiden jälkeen kaikkien mielissä.
Game Of Thronesin kaudet ovat yleensä toistaneet samaa kaavaa: alkupuolella on merkittävä koukku - sitten elellään suvannossa juonta kehitellen kunnes toiseksi tai kolmanneksi viimeinen on se taistelujakso, johon laitetaan efektipaukut ja massiiviset joukkokohtaukset. Sitten viimeisessä jaksossa tapahtuu vielä jotakin todella kiinnostavia käänteitä. Viime viikon jakson jälkeen jäin miettimään, että ketkäköhän tässä viimeisessä jaksossa pääsevät hengestään. Viimeisen jakson tapahtumat olivat kuitenkin jälleen yllätyksiä täynnä.

Cercein kootut tunnustukset valottivat  menneisyyttä: hän tunnustaa tappansensa Robert Baratheonin. Hän kuvittelee tappaneensa veljensä (mutta tämä todellisuudessa liehittelee lohikäärmekuningatarta...)

Näemme vihdoin sen "paljastuksen" Brandonin näyissä, joka nyt on ollut ilmassa jo ekalta kaudelta, että Jon Snow ei suinkaan ole Ned Starkin vaan hänen sisarensa poika - tätä alleviivataan ovelasti siirtymällä Winterfelliin, jossa Jon muistelee sitä, miten hän ei saanut istua pöydässä "sisarustensa kanssa", kun lord Of Winterfell järjesti pitonsa. Se, että kuka Jonin isä on, Ragar Targaryen vaiko Robert Baratheon - eli onko Jon  oikeasti Lannister vai Baratheon jäi ainakin minulle edelleen epäselväksi. Oletan, että Ragar. En lue spoilereita tarpeeksi, jotta voisin ottaa tähän sen erityisempää kantaa. No nyt Jon on King of the North, "veljensä" tavoin ja ei, pohjoiseen ei kruunattu kuningatarta, vaikka Little finger sitä toivoikin.
Sen sijaan kuningattaria tällä kaudella on noussut valtaan kun kuninkaita kuolee alta. Jon Snow taitaa olla ainoa vallassaoleva mieshahmo tällä hetkellä - Rautasaarten tanskalaiskuninkaan lisäksi tietystikin. No okei White Walkereiden Knight Kingin lisäksi./

Kauden huippuhetkiä minulle:
- Theon Greyjoy keskustelee siskonsa  Yaran kanssa bordellissa samaan aikaan, kun hän pussailee tyttöä. Tämä on Yaralle niin luonnollista, että kohtaus toimii mainiosti. Pidin muutenkin tällä kaudella hänestä kovasti ja identifioiduin häneen entistä enemmän. Hän ei pakene vastuuta ja Greyjoyn sisarukset, joita en kestänyt katsella pari kautta sitten ovat tulleet nyt kiinnostaviksi hahmoiksi. Auttaa, että setä on Pilou Asbaekin esittämä...:)

Toinen suosikkikohtani oli kun Brianne Of Toth ja Jamie Lannister kohtaavat teltassa ja ulkopuolella keskustellaan siitä, että paneekone. Se oli minusta hyvin tehty, koska tämä on tietysti kaikkien mielessä... Tavallaan haluaisin listiä Cersein, jotta Briannella olisi edes jotain tsäänssejä.  Toisaalta Briannea jahtaa Wildlingsien kuumaakin kuumempi punaparta... Tässä on varsin tyypillinen ketju ihmisiä, joiden kiinnostukset eivät oikein kohtaa... Tai sitten on jotain niinkuin tähdellisempääkin tekemistä kuin paneskelu - kuten esimerkiksi vaikkapa joku sota tai piiritys...

Mitkä olivat teidän suosikkikohtauksenne?

Mother Of Dragons ei ole tällä kaudella kyllä taaskaan tehnyt juuri mitään. Kävihän se vähän haahuilemassa aavikolla ja hakemassa Doth'rakit takaisin taisteluun Unsullied armeijan kanssa. Jooo.. Mut musta tuntuu, että hänen hahmokehityksensä ei ole muutamaan kauteen ollut muuta kuin 'mullapa on lohikäärmeet, ette voi mulle mitään'... Hyvä sentään oli viimeisessä jaksossa tapahtunut keskustelu Tyrionin kanssa, jossa hän myöntää, että hänestä on tullut tunteeton - että Dario Nahariksen dumppaaminen ja jättäminen Mereeniin ei tuntunut missään... Bye bye silmänruokaa tarjoillut hottis! Tämä kehitys oli sinänsä tarpeellinen, että niin kuin Khaleesi itsekin asian ilmaisee, hänen olisi syytä naida joku liittolainen. Tietysti kirjasarjan nimikin "The Song Of Ice and Fire" viittaa minusta hänen liittoonsa Jon Snown kanssa. Molemmilla on ollut omat kuvionsa juonessa, mutta joskohan he päätyvät yhteen jossain vaiheessa... Tietysti heidän potentiaalinen sisaruutensa tuo oman viritteen tähän spekulaatioon - mut toisaalta niinhän Targaryenit tekevät - menevät sisarustensa kanssa naimisiin... Ja Lannisterit... Ja...
Kerrataanpa tässä välissä, ketä tällä kutoskaudella tuli oikein listittyä:

Margaery ja Loras Tyrell - Cersei räjäyttää heidät... Kumpaakaan ei jostain syystä jäädä kauheasti kaipaamaan... Eli ei erityisiä tunteenpurkauksia minulle aiheuttanut kohtaus. Molemmat olivat toki viihdyttäviä hahmoja - toinen juonittelullaan ja toinen homostelullaan...

High Sparrow ja loput uskonnolliset hörhöt - good riddens, heitä ei jaksanut kukaan muutenkaan...

Tommyn Lannister/Baratheon - hyppää ikkunasta nähdessään vaimonsa ja uskonnollisen leaderinsa räjähtävän ilmaan. Tommyn oli kuninkaana varsin mitäänsanomaton, mutta hänen myötä Lannister/Baratheoneiden hallintokausi alkaa olla jo tekohengitysvaiheessa eikä voi kestää enää pitkään, kun 0/3 seuraavan sukupolven edustajaa on enää hengissä.

Hodor - ehdottomasti tällä kaudella kuolleista hahmoista rakastetuin. Hodorin kuolema oli niin rankka kohtaus, että taisin tirauttaa kyyneleet. Varsinkin kun viimein selviää, miksi hän on "Hodor". Tämä oli ehkä kauden koskettavin hetki.

Ricon Stark - hänet listi jousipyssyllä ampumalla Rose Bolton. Toisin kuin Lannistereiden jälkeläisten kanssa, Starkin kuudesta sudesta on kovasta yrittämisestä huolimatta saatu hengiltä ainoastaan kaksi elikkäs vanhin ja nuorin, Rob ja Ricon. Aitoja Starkin pentuja on hengissä siis Sansan ja Aryan lisäksi vielä jalaton näkijä, Bran. Ja Tietysti serkkunsa Jon... Siispä Riconin, jolla taisi olla 0 vuorosanaa koko sarjassa, sietikin listiä.

Ramsey Bolton - tämän kauden ykköspahis tuli tapetuksi, kun hänen omat koiransa söivät hänet elävältä vaimonsa Sansan katsellessa.

Roose Bolton - tuli äpäränsä listimäksi. Ramsey pisti samalla palasiksi myös velipuolensa ja isänsä uuden vaimokkeen... Mutta nämä olivat tietysti pelkkiä sivujuonia.

Wal De Frey - tulee Arya Starkin listimäksi ja aloittaa Aryan kuuluisan "salamurhauslistan" vihdoin. Kukaan tuskin tulee kaipaamaan tätä rumien lasten isää ja Red weddingin mastermindia.

Balon Greyjoy - veljensä Euron Greyjoy heitti hänet alas riippusillalta. Katselijoille tämä oli iloinen yllätys, koska Balon on aina ollut varsin vittumainen kuningas ja yksi GoT maailman "pahishahmoista". Wal De Freyn tapaan, tervemenoa!
Tällä kaudella "paha" sai palkkansa monessa kohtaa..olenkin tullut miettineeksi, että nyt kun aletaan mennä juoniin kirjoitettujen kirjojen ohi - ovatko nämä George R.R. Martinin hyväksymiä vaiko eivät...? Itsehän en ole siis kirjoja edelleenkään lukenut, joten niin kuin hyvät ystäväni huomauttavatkin usein "sun kanssa ei voi keskustella mistään! Lue ne kirjat!"... Asia on työnalla. Mutta siis että minusta George RR on hahmojaan kohtaan varsin ankara ja sallii onnenhetkiä heille harvoin... Tällä kaudella sekä Sansa että Arya saavat listiä perheenjäsentensä murhaajat kostoksi...

Toki Cersein ennustuksen toteutuminen, että näkee kolmannenkin lapsensa kuoleman vieläpä itse sen aiheuttaen... Teki hänen valtaansa noususta todella bittersweetin ja siispä varsin taidokkaan juonenkäänteen. Nyt jäädään odottelemaan, kuinka pitkään kuningatar Cersein hallintokausi kestää... Varsinkin kun vastassa on lohikäärmearmeija ja oma veli hand of the queeninä. Jostain syystä arvelen, että Cersein päästää kuitenkin hengestään Kingslayer, elikkä toinen hänelle rakkaampi veli..

GoT maailmassa on minun mielestäni kolmenlaisia hahmoja: hyviksiä, pahiksia ja sit niitä, jotka ovat aitoja eli tekevät hyviä ja huonoja valintoja eli ovat ns. Harmaalla alueella. Nämä hahmot ovat kaikista kiinnostavimpia. Heidän motiivinsa saattavat olla subjektiivisia tai sitten objektiivisia. He toimivat yllättävällä tavalla. Tällaisia ovat melkein kaikki päähahmot ja se tekee tästä sarjasta koukuttavan. Jokaisella on omat suosikkinsa tietysti.

Jon Snow oli aluksi suosikkini, mutta hän ei tällä viime kaudella tehnyt juurikaan mitään kovin kummoista. Hänen ystävänsä ja perheensä auttoivat häntä nousemaan valtaan, mutta muulla tavalla hän oli varsin unnukkana koko kauden.
Tällä kaudella minun hahmojen top3 olivat:
1. Yara Greyjoy
2. Arya Stark (kestosuosikki)
3. Lady Mormont (teini-ikäinen pohjoisen bad ass)

Kauden suosikkilainaukset:
"That is what I do: I Drink and I know stuff" -Tyrion
"No one is Safe" - Sansa
"Winter is here." - Jon
Avoimia kysymyksiä tulevaisuudelle:
- onko Sansa edelleen naimisissa Tyrion Lannisterin kanssa ja mitkä ovat 7. Valtakunnan lait tässä asiassa?
- päätyvätkö Jon ja Danyeries yhteen?
- kuka on Jon Snown isä? Siis kyllähän hänen on oltava 7. Valtakunnan "rightful heir..."
- mitä tapahtuu, kun lohikäärme kohtaa White Walkerin... ?

Sitten olis taas edessä 10kk odotus... Blaah:/

/ Some thoughts about the sixth season of Game of Thrones. As you know, George R. R. Martin Did not quite manage to finish the 6th book by the time this season was out, so the plot lines have now moved beyond the books. No one indeed is safe as Sansa realised on this season. 

Well, I had a conversation with my friends on the characters and who We Think "cannot die" before this season begun. On the list then were:
- Jon Snow
- Tyrion Lannister
- Danyeries Targaryen
- Cersei Lannister 
- Jamie Lannister and
- Arya Stark

These characters have got so much plot and Development around them that We thought they are immortal at this point. I Think after the 6th season, Cersei might die in the next few seasons as well - the rulers of Westeros dont seem to last that long.
The characters that Did die on this season were mostly really hated (Ramsey Bolton, Wal De Frey, Balon Greyjoy, High Sparrow and his little sparrows) or quite indifferent (Tommyn Baratheon, Ricon Stark, Roose Bolton, Loras Tyrell..) - there was only one that really shook the audience, I Think and that was Hodor... As his death and sacrifice for Bran was so moving and ultimate. Would George RR been more Harsh, i wonder. 

I Did love this season though. There was some great moments like Both Sansa and Arya Stark's seasons lasting character development finally coming to a stage where they both start Acting instead of following what other people in the world do. In fact like Jon said, he's been doing nothing but sitting around in his own plot this season. Other people won his Battles for him. Yes, as oppose to the end of the last season, he is a king now and you know, alive. But neither on his own doing. Red Woman woke him from the dead and Lady Mormont made him the King of the North. 

Mother of Dragons have not done much more lately. Yeah she went for a walk in the desert and got Doth'rakis to Join her cause again. But it was Yara and Theon that brought her the ships. So actually she doesnt have much more than after the first couple of seasons. Her character Development seems to have been "i dont care, i have dragons" for quite long now. At least ar the last episode, she has a heart-to-heart with Tyrion who can now add "hand of the Queen" to his CV (on top of hand of the King for Joffrey). So Danyeries says that she felt nothing when dumping her beau, the hunky man, Daario Naharis... Well, perhaps you are coming after your old Man, dear... The mad king! But I Think that's Why you've got Tyrion, he balances you out... 
We finally also get the so-called revelation which is that Jon Snow is actually not Stark at all but half-a-Stark, spawned by Ned's sister with either Ragar Targaryen or Robert Baratheon most likely. Both dads would make his claim to the throne just... Somehow I dont Think it ever was the life Jon wanted... However as the name of the books are called the Song of Ice and Fire, I am expecting it all to come down into a big battle of Dragons vs. White Walkers - would Jon and Danyeries being siblings and/or lovers save the world...? Who knows. But I am never the less interested in seeing how it all plays out. 

Mother of Dragons is now allied with not only Dorne and High Garden, but also the Iron Island's heir to the throne, Yara Greyjoy who in a lovable chat with Khaleesi offers to give her one, if that's indeed needed to seal this deal. Yara is my Number one favourite character of this season. She gets to do on-screen snogging and petting of a whore while her cock-less brother watches... 

Cersei kills a whole bunch of people in King's Landing by blowing up the building where her trial was supposed to take place. This leads to her son Tommyn (aka the king) to jump from a window... So with a very bittersweet ceremony, She's finally crowned Queen. 

Overall, the season was good. It certainly lived up to the previous ones and was at parts rather satisfying to watch. 
My favourite quotes from this season:

"That is what I do: I Drink and I know stuff" -Tyrion
"No one is Safe" - Sansa
"Winter is here." - Jon

We now have some waiting to do - 10months total, I Think. Who were your facourite characters this season? What about your favourite Kill? quote? Or moment..? 

Never the less, Game of Thrones remains to be the best thing on television right now. No contest.

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus :) Pieni korjaus tosin, Dany olisi Jonin täti koska Rhaegar on Daenerysin isoveli. Ja itsekään en ole muuten lukenut kirjoja.. Sarjastakin on vielä yksi kausi välistä näkemättä - aloitin katsomaan uudelleen kun kuulin että Joffrey on kuollut, heh.

  Viimeisessä jaksossa kyllä yksi parhaita kohtauksia oli Tommenin itsemurha.. Jotenkin niin kaikessa hiljaisuudessa, ei mitään dramaattista. Hän vaan päätti näin. Hienosti kuvattu.

  Toinen kohtaus joka erityisesti jäi mieleen kutoskaudelta oli minullakin "The Door" eli Hodorin kuolema ja selitys miksi näin. Ja tietysti avasti paljon pohdittavaa, että pystyykö Bran manipuloimaan menneisyyttä oikeasti.. Tosin tämä viittaisi siihen että vaikka pystyy niin nykyisyyttä hän ei voi muuttaa. Eli kaikki on tapahtunut Branin "ansiosta/syystä". Mielenkiintoista.

  Tykkäsin kutoskaudesta myös koska Arya on yksi lempihahmoista ja minusta oli tylsää katsella häntä viime kaudella pyrkimässä olemaan "no one". Parasta kun hän sanoi että minäpä olen Arya Stark - halusin että tiedät sen. Tosin hieman kyllä ällötti ihmispiirakat....

  T: Marjo K.

  VastaaPoista
 2. Mukava lukea juttua sarjasta, mutta tekstissä oli aika paljon kirjoitus- ja asiavirheitä. Night King, Walder Frey etc., ehkä olisi paikallaan tarkistaa kirjoitusasu niin lukijan huomio ei jatkuvasti kiinnittyisi virheisiin.

  VastaaPoista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...