sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Kiinalainen publiikki 2016


Meillä oli tällä viikolla kauden päättäjäisbileet, elikkäs se tapahtuma, jossa kukitetaan tänä vuonna valmistuneet maisterit, tohtorit ja kandit.

 Tämä kiinalainen tutkimusryhmäni ja paikallinen laitos on kärsinyt vähän katoa viimeisen vuoden aikana. Moni on kesätöissä Pekingissä tai Xi’anissa. Moni on valmistunut ja lähtenyt oikeisiin töihin.

Silti tämä kauden päättäjäisjuhla on aina yhtä riemukas tapahtuma.

Tapasimme Ma Ma Wei-nimisessä ravintolassa, joka sijaitsee lähellä suurta hanhipagodaa, professori Li:n kotikadulla. Olemme olleet tässä ravintolassa monta monituista kertaa aiemminkin.
Lehmän mahalaukkua maapähkinäkastikkeessa

Kiinalaisiin perinteisiin kuuluu, että illan isännät kippistävät ensialkuun kolme kertaa. Tällä kertaa se tarkoitti yhtä puhetta paikalliselta dekaanilta ja paria puhetta professori Li:ltä.
Dekaanin puhe
Etikettiin kuuluu, että syömistä ei aloiteta ennen ensimmäistä puhetta.

Kolmen maljan jälkeen tilanne vapautuu ja kukin saa kippistellä kenen tahansa kanssa. Toki seuraten kippistysetikettiä, eli matalampiarvoinen ihminen vie juoman reunan alemmalle tasolle kuin korkeampiarvoinen, vaikka se olisi sitten pöytään tai lattiaan. Ratkaisevaa on juoman reuna ja tässä on oltava nopea, koska kiinalaiset ovat hyviä osoittamaan nöyryyttään. Kippistää voi kokonaisia pöytiä, ryhmiä tai yksilöitä. Juomaa ei tarvitse juoda ‘Gambei’ eli pohjanmaan kautta, ellei sitä ole erikseen sovittu. Jos juodaan Gambei, on kippistysosapuolelle näytettävä juoman kumoamisen jälkeen juomalasin pohja, niin että hän voi todeta juoman todellakin menneen kokonaan alas kurkusta. Kippistää voi joko riisivinalla (shi feng tai vastaava), punaviinillä (aina pahaa Kiinassa) tai teellä (etenkin raskaanaolevat).

Illan aikana tapahtui siis valmistuneiden kukitus, mutta myös erinäsiä lahjoja jaetaan edestakaisin.

Opiskelijat olivat hankkineet professori Li:lle sulkapallokenttä -kakun. Paikallinen proffanihan on siis todellinen sulkapallohullu.

Publiikit ovat aina haikeita tilanteita, sillä joitakin valmistuneista ei nää enää koskaan. Tänä vuonna maisteriksi valmistui ainokainen Xue Pan, jonka olen tuntenut ainakin kolme vuotta - lillunut hänen kanssaan hot springseissä ja kiivennyt Huashanille jne. Onneksi ‘Pan-Pan’ muuttaa vain Pekingiin, joten hänen kanssaan tapaamme vielä uudestaan.Väikkärinsä saivat valmiiksi tänä keväänä pitkäaikaiset ystäväni Li Pei ja Chang Yu. He ovat molemmat käyneet Suomessa eBEREA:n aikaan 2011-2012, ja olen heidän kanssaan tehnyt töitä vuosikaudet siis. Li Pein kanssa sanoimme toisillemme vuodesta toiseen, että “Sitten, kun seuraavan kerran nähdään, ollaan molemmat tohtoreita, jookos.” Oli mahtavaa, että nyt sitten viimein molemmille se tapahtui melkein samaan aikaan.

Paljon onnea vielä kaikki 2016 valmistuneet!

/ This week we had the goodbye and congratulations dinner for all the graduates of 2016. In the Chinese traditions of this congratulations dinner, there is a lot of toasting, a lot of eating and of course a lot of presents. It is also a slightly sad time as you might never see some of these people again. This year the group only had one master student graduating, Xue Pan. I’ve been with her for three years, through the mountains of Huashan and swam in the hot springs… She’s going to go and work for Baidu (Chinese Google) in Beijing. The two masters graduating this year are also my very long term friends, Li Pei and Chang Yu. They’ve both been to Finland and I feel like specially with Li Pei, we have had the same journey over the years. Every year that I left Xi’an, I said to him: “Next time we see each other, let’s both be doctors” and this time it is true for the both of us. We both defended our thesises in April. Congratulations to all the graduates of 2016!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...