keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Etäisyys: Ma-ai ja ajoitus

Shorinji Kempossa ja kamppailutilanteissa yleensä etäisyys ja ajoitus ovat oleellisia tekijöitä puolustuksen varmistamiseksi. Shorinji Kempossa puhutaan kolmesta eri etäisyydestä:

1. Neutraali etäisyys

Tämä tarkoittaa etäisyyttä, josta hyökkääjä joutuu ottamaa askeleen toteuttaakseen tehokkaan hyökkäyksen

2. Hyökkäysetäisyys

Askel neutraalista kohti vastustajaa. Tarkoittaa etäisyyttä, jossa ylettyy lyömään tai potkimaan ilman askelia.

3. Turvaetäisyys

Askel neutraalista kauemmas vastustajasta. Tarkoittaa etäisyyttä, jota puolustajan on paras ylläpitää, jotta hyökkääminen on vastustajalle mahdollisimman vaikeaa.

Etäisyydet muuttuvat nopeasti ja myös olosuhteet on otettava huomioon. Turvaetäisyys voi nopeasti muuttua hyökkäysetäisyydeksi, jos hyökkääjä saakin käsiinsä vaikkapa harjan varren tai pesäpallomailan. Shorinji Kempon harjoitteluun kuuluu olennaisena osana etäisyyksien ja ajoitusten harjoittaminen - vaikka tekniikka olisi kuinka puhdasta ja kaunista, ei se voi olla tehokasta jos seisot liian kaukana vastustajastasi.

Harjoittelijan tärkeä osa on havaita, milloin on hyvä tehdä vastahyökkäys. Esimerkiksi Unyoho eli randoriharjoittelussa tämä on erittäin tärkeää: Tarkkailla siis vastustajaa ja sitä, milloin hän on heikoimmillaan. Esimeriksi:
- Kun hän aloittaa hyökkäyksen
- Kun hän on huonossa tasapainossa
- Kun hän lopettaa hyökkäyksen
- Kun hänet on hetkeksi taltutettu esim. atemilla
- Kun hänellä on heikko asento
- Kun hän vaihtaa asentoaan

Hyökkääminen ja puolustaminen oikealla hetkellä tuo itselle edun ja mahdollisesti pienikokoinenkin silloin pärjää isolle, vahvemmalle hyökkääjälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...