keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Sen - Aloite

Shorinji Kempon filosofiasarja jatkuu...


Shorinji Kempossa on kyse muustakin kuin pelkästä itsepuolustuksesta, eli on ymmärrettävä, että sillä mitä pään sisällä liikkuu on paljon merkitystä, erityisesti kamppailutilanteissa. Riippuen siitä, miten itse asennoituu tilanteeseen, voi saavuttaa edun tai aiheuttaa itselleen heikomman tilan. Yksi oleellinen päätös on se, ettei aloita kamppailua kenenkään kanssa vaan ainoastaan vastaa toisen aiheuttamaan hyökkäykseen puolustautumalla. Shorinji Kempon harjoittelussa on tärkeää tietää, milloin kannattaa hyökätä/puolustaa ja miten ajoittaa liikkeensä.
 Aloitteita on kolmenlaisia:

1. Sen (tai no sen)

Samanaikainen aloite. Tarkoittaa sitä, että lähtee puolustukseen ja vastahyökkäykseen hyökkääjän kanssa samanaikaisesti

2. Go no sen

Odottava aloite. Tätä käytetään yleensä harjoittelun alussa, jossa ei vielä osaa aistia hyökkäyksiä tai niiden ajoituksia. Minun tasollani ei pitäisi go no senia käyttää käytännössä enää lainkaan vaan kaikki vastahyökkäykset pitäisi tulla tai no sen tai sen no sen. Käytännössä go no sen tapahtuu siis niin, että annetaan hyökkääjän hyökätä, sitten torjutaan ja tehdään vasthyökkäys.

3. Sen no sen

Aavistava aloite. Tarkkaillaan vastustajaa ja toteutetaan vastahyökkäys käytännössä jo ennen hyökkäyksen alkua. Tästä hyvä esimerkki on dochi geri, eli vastaan tehtävä potku.
 
 Näiden lisäksi on olemassa ki no sen, joka tarkoittaa vastustajan psykologisen tilan tarkkailemista ja tilanteen haltuunottamista jo ilman mitään näkyviä hyökkäyksen merkkeä. Ki no senia tulee käyttää yhdessä muiden aloitteiden kanssa - ilman sitä on vaikea toteuttaa muita aloitteita tehokkaasti.

Kuvat (c)Timo Mäki-Kuutti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...