perjantai 26. lokakuuta 2012

Shorinji Kempon kuusi periaatetta


Shorinji Kempon määrittelee kuusi periaatetta, jonka mukaan Shorinji Kempoa opiskellaan ja toteutetaan kenshin elämässä. Nämä periaatteet erottavat Shorinji Kempon muista Budo-lajeista.

       Ken Zen Inchinyo – Mieli ja keho tasapainossa

Ensimmäinen periaate on mielen ja kehon yhteys: Jos kehittää kehoa, on kehitettävä myös mieltä. Pelkkä fyysinen harjoittelu voi johtaa siihen, ettei ymmärrä, miten taitoja tulee tai voi soveltaa. Kärjistettynä siis, että sellaisen, joka osaa lyödä toista, täytyy myös ymmärtää, miksei lyö jokaista vastaantulevaa. Shorinji Kempon harjoittelussa tärkeää on löytää tasapaino sekä fyysisen että filosofisen harjoittelun välille. Kummankin harjoittaminen on yhtä tärkeää.

2.       Riki ai Funi - Rakkaus ja voima tasapainossa

Voima ilman rakkautta on väkivaltaa ja rakkaus ilman voimaa ei pelasta lähimmäisiäsi hädässä – Shorinji Kempon toinen periaate tarkoittaa sitä, että harjoittelijan on kehitettävä sekä fyysistä voimaa että myötätuntoa, jotta voi kehittyä vahvaksi ja varteenotettavaksi yksilöksi, johtajaksi.

.       Shu shu ko ju - Puolusta ensin, hyökkäys on toissijaista

Shorinji Kempo on itsepuolustuslaji, mikä tarkoittaa sitä, että tekniikoiden tekeminen liittyy aina itseen tai läheiseen kohdistuvaan hyökkäykseen tai uhkaavaan tilanteeseen. Shushu koju näkyy useimmissa Shorinji Kempo-tekniikoissa niin, että ensin on esim. ’torjunta’ ja sitten ’vastahyökkäys’. Lisäksi harjoittelija, joka odottaa vahvassa asemassa tiedostaen hyökkäyksen pystyy ajoituksella kääntämään tilanteen omalle kannalleen, eli tarkoituksena on malttaa mielensä kunnes uhka on niin suuri, että siihen tulee reagoida. Tällä tavoin itsellä on ’etu’, koska hyökkääjä on vahingoittuva hyökätessään.

4.       Fusatsu Katsujin - Älä tapa vaan ravistele

Harjoittelijan opiskelemien taitojen tarkoituksena on suojella, ei vahingoittaa toista, jolloin myös vastahyökkäyksen tulisi olla mitoitettu niin, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän vahinkoa hyökkääjälle pysäyttäen kuitenkin hyökkäyksen. Shorinji Kempon tekniikat aiheuttavat hyökkääjälle kipua ja niiden tehtävänä on pysäyttää hyökkäys. Tarkoitus ei kuitenkaan ole aiheuttaa pysyviä vammoja tai kuolemaa. Shorinji Kempo ei sisällä liikkeitä, joiden tarkoituksena on tappaa. Shorinji Kempon tekniikat perustuvat akupunktiopisteiden käyttöön, joiden kautta vastahyökkäys on tehokas, koska siinä käytetään hyväksi toisen kehon strategisia kohtia ja liikkeitä.

5.       Go Ju Ittai - Kovat ja pehmeät tekniikat tasapainossa

Shorinji Kempossa on sekä ’kovia’ (lyönnit, potkut jne) että ’pehmeitä’ (irrotukset, heitot, lukot) . Todellisessa tilanteessa vastaan saattaa tulla tarvetta käyttää sekä goho että juho tekniikoita sujuvasti yhdistellen, sillä ihmisvartalon käyttö tukee molempia. Sekä Goho että Juho tekniikoissa käytetään usein samoja periaatteita, (esim. nopeus vs. voima tai kipupisteiden käyttö), jolloin tehokas Shorinji Kempo harjoittelu vaatii tasapainoisesti sekä Goho että Juho harjoittelua. 

6.       Kumite shutai – pariharjoittelu on perusta

Shorinji Kempon harjoittelu on pääasiassa pariharjoittelua. Kamppailutilanteessa on kyse siitä, että ihminen on hyökkäämässä kimppuusi, joten tätä ei pysty simuloimaan pelkästään yksin tehtyinä liikkeinä. Ilman toisen apua ei voi oppia etäisyyksiä, ajoitusta  tai sitä, miltä tuntuu lyödä tai potkaista erikokoisia ja –tyyppisiä ihmisiä. Pariharjoittelu on Shorinji Kempon ydin.  Paria tarkkailemalla oppii paljon myös omasta itsestään. Shorinji Kempoharjoittelussa on myös tärkeä tukea parin kehitystä “puolet itselle, puolet muille” –periaatteella: Jos olet itse kehittynyt niin korkealle tasolle, ettet voi treenata omassa kaupungissasi enää muiden kanssa – tehtäväsi on kehittää muita kenshejä, jotta he voisivat paremmin treenata kanssasi:  Vain parien yhteistyöllä molemmat voivat kehittyä tehokkaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...