tiistai 21. toukokuuta 2013

Lapsiperheen kesäarkea Suomessa - Ihanan helppoa

Onkohan tämän kesän kesäpäivät taas kasautuneet toukokuulle ja sitten saadaan ihastella sadetta koko loppukesän ajan? Suomessa kyllä usein käy niin, että toukokuu on hyvä ja kesäkuu sitten vastaavasti +8C ja sataa vaakasuoraan. Tästä riippumatta olemme päässeet nautiskelemaan todella upeista ilmoista viime aikoina.
 Olen hurahtanut instagrammin helppouteen - kännykästä saa nykysin niin kätevästi ladattua kuvat nettiin:) Käytän sekä instagrammia että Google plussan latausta, joka instant uploadista tuo kännykkäkuvat valintalistaan suodaan tänne bloggeriin. Tämä on just niitä asioita, jotka ei varmaan toimi Kiinassa kuin vettä vaan. Kännykän datapaketti lienee piehkö jne.
 Muutenkin iltaisin, kun on tullut istuskeltua oman pihan hiekkalaatikon reunalla on tullut sellainen fiilis, että miten helppoa elämä täällä Suomessa oikeasti on. Avaa vaan oven ja lapsi kirmaa ulos. Vähän saa katsoa, ettei tule autoja, mutta ei tarvitse huolehtia ilmansaasteista tai siitä, että mistä löytyisi leikkipuistoa... Kun niitä on kaikkialla. Meidän asunnosta 200metrin säteellä on yhteensä 6 eri leikkipaikkaa! Tottahan osa niistä on toisten talonyhtiöiden hallussa, mutta toistaiseksi ainoastaan yksi niistä on pystyttänyt 'yksityisalue'-kyltit omien keinujensa ympärille. (Ihmettelen tätä muuten suunnattomasti - ainakaan pienten lasten vanhemmat eivät tässä ole olleet asialla... Kenen keinu kuluu siitä, jos siinä istuu, ihmettelen. Tietysti tämä talonyhtiö on lähempänä 'grilliä', joten ehkäpä he saivat ennen joitakin laitapuolen kulkijoita riesoikseen. Siinä tapauksessa ymmärrän asian, mutta sen, että minkä pihan lapset siinä omalla hiekkiksellä leikkivät - onkohan tuolla asialla mitään merkitystä...?)  
 Meidän perheessä eletään hieman erilaista lapsiperhe-elämää siinä suhteessa, että meillä ei mennä nukkumaan ysiltä ja herätä kuudelta. Sen sijaan meillä mennään nukkumaan kahdeltatoista ja herätään ysiltä. Koko porukka ollaan iltakukkujia, joten ollaan usein ulkona n. 20:30-21:30 kiikkumassa, juoksemassa ja hiekkalaatikolla. Käytännössä joka ilta. Tähän aikaan kaverit on jo menneet iltatoimiin, eli juurikaan muita vanhempia tai lapsia ei ulkona nää. Tietyllä tavalla tämä on rauhoittavaakin aikaa, jolloin saa istua ja nauttia auringonlaskusta. Jyväskylän korkeudella valoisan aikaa piisaa.
 Haluaisin hankkia meille trampoliinin, mutta mieheni ei ole samaa mieltä asiasta, vaikka olen painostanutkin tätä jo parin viikon ajan. Ajattelen niin, että siinä lapsi saisi liikuntaa (ja ehkä vähän vahtivuoroinen aikuinenkin). Mieheni näkee trampoliinissa ainoastaan sen huoltotoimenpiteet ja vaarallisuuden (tietenkin hankkisin turvaverkon). Hän sanoikin minulle, että miksi edes kysyn hänen mielipidettään, kun hankin sen kumminkin... Siinä hän on todennäköisesti oikeassa. Suomalainen nainen kun saa jotain päähänsä niin vaikeahan siitä on päästä yli. Minä olen todella vakuuttunut, että trampoliinille tulisi käyttöä ja että se olisi varmasti pitkäikäinen väline. Lisäksi sen vaikutukset lapsen liikkumisen tarpeeseen pitäisi olla iso boonus. Toki se vie takapihastamme leijonanosan, mutta toisaalta kyseinen alue ei tällä hetkellä ole lainkaan käytössä, joten kyseessä on ainoastaan esteettinen asia. Tietyllä tavalla ajattelen, että koska minä olen aikuinen, minun pitäisi saada päättää omista asioistani sen verran, että saan hankkia trampoliinin, jos siltä tuntuu. Toisaalta kuitenkin kyseessä on sen verran iso hankinta, että toki haluaisin miehenkin olevan siitä samaa mieltä. Tällainen ei missään tapauksessa olisi mahdollista Kiinassa (nykyisellä palkkatasollamme), joten ajattelen myös niin, että niitä omia unelmia pitäisi saada Suomessa toteuttaa, kun kerran niihin on mahdollisuus. Kysyisinkin teiltä jättitrampoliinien omistajat - oletteko katuneet ostostanne?
 Kaikesta huolimatta sanoisin, että Suomessa kesäpäivät lapsen kanssa ovat yhtä arjen juhlaa. Voi avata takapihan oven, istua terassilla, kun toinen kirmaa ruohikolla. Ulkoiltua tulee varmasti ja istuttua puistoissa. Toista se on maailman toisella laidalla.

Summer has arrived to Jyväskylä. It's such an easy time in the life of a parent, you just open your door and watch your child play in the sand. I have been contemplating the purchase of a trampoline on our back yard, which my husband is opposing. However I feel that it would increase the use of our back yard with my son and make him even more active there in comparison to the current situation. One might say I am a bit trampoline-obsessed. We live in Finland, so this is possible - I say: Why not?


4 kommenttia:

 1. Toivotaan että kesä ei sitten ole sateinen, vaikka nyt onkin näin hienot ilmat. :)
  Meillä ei kyllä sitä trampoliinia ole ;) mutta naapurit omistavat semmoisen hieman pienemmän version. Olisiko se jotain 3 meteriä leveä? Siinä on kyllä turvaverkot ja kaikki. Mutta tämä pienempi koko sopii ehkä vähän paremmin rivitalon pihalle. Naapureilla on kolme lasta, n. 3-10v. en tiedä ikää tarkalleen, mutta KAIKKI lapset ja niitten kaverit ovat kyllä AINA siinä leikkimässä ja hyppimässä. Eli uskoisin kyllä että se olisi ihan hyvä hankinta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmemetrinen riittäisi meille aivan hyvin, mut toivoisin, että siinä olisi 150kg painorajoitus, ettei se nyt ainakaan ylikuormitu.

   Poista
 2. Ihanan vihreää ja sinistä!
  Meillä ei ole trampoliinia pääosin juurikin esteettisistä syistä ;)
  Mutta muistan myös, kun ortopediystäväni totesi minulle, että moinen kapistus olisi pitänyt jättää keksimättä, niin paljon vammoja siitä tulee.
  Ehdotankin, että otat harkintaan pomppulinnan. Se voisi olla kompromissi perheessänne. Meillä on sellainen (Suomessa), joka hetkessä nousee ilmaan (muutama sekunti) ja sitten hetkessä lakoaa kasaan. Ei nurmikkokaan tykkää huonoa. Hinnaltaan n. 100-150 € ja siinä on isot reunat. Pomppu ei ole myöskään yhtä iso, jolloin luut pääsevät helpommalla. Ja lapset -naapurin ja omat ovat tykänneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huh! No enpäs ole pomppulinnaa edes ajatellut... Isompi ongelma siinä lienee se, että sitä pitäisi säilyttää jossain ja se vaatii toimenpiteitä (pystytys ja laskutus joka kerta) useammin kuin trampoliini (keväällä ylös, syksyllä alas). Trampoliinia täytyy säilyttäisin terassilla talvella, jolloin siellä ei paljon muuten oleskella, kun taas pomppulinnalle pitäisi olla koko ajan joku paikka (oletan, ettei se voi olla pystyssä koko kesää putkeen tai yleensäkään pitempiä aikoja - viehän sellainen varmasti sähköäkin...) Lisäksi pomppulinna ei kestäne aikuisia. Hmm... Kyllä mitä enemmän asiaa ajattelen, jokainen päivä ilman tramppaa on päivä, jolloin hukataan mahdollisesti aikaa, jota voisi käyttää takapihalla urheilun merkeissä isoille ja pienille.

   Poista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...