lauantai 9. maaliskuuta 2013

Working in Starbucks

Tammikuisen Sino-Suomiyhteistyöfoorumissa todella kiinnostavan key noten piti professori Jarmo Suominen Aalto yliopistosta. Puheessaan hän valotti tutkimuksen ja palvelujen kontekstuaalisuuden tärkeyttä: Jotta ymmärtäisimme kerätyn datan tarkemmin - on syytä ymmärtää 'MISSÄ' kyseinen havainto tapahtui. Prof. Suominen huomautti, että yhteiskuntamme on muuttunut. Uusi yhteiskunta tarvitsee uudenlaisia ratkaisuja. Yhden osan hänen julistuksestaan voin allekirjoittaa - hän nimittäin sanoi, että tällä hetkellä:
1/3 työstä tehdään kotona
1/3 työstä tehdään kahviloissa
1/3 työstä tehdään työpaikalla
 Tämä on minun käsitykseni omasta työajankäytöstäni Kiinassa todellakin totta. Tosin pienen osan voisi kotityöstä siirtää erilaisiin mobiilitilanteisiin, kuten taksimatkoille ja konferensseihin tai lentokoneisiin/kentille.
 Voin sanoa, että minun työpaikkani helmikuussa näytti pääasiallisesti tältä...
 Eli työskentelin 'alakerran' Pasific Coffee Companyssä, joka on Starbucksia jäljittelevä Aasialainen kahvilaketju, joka tarjoaa hyvää juuri jauhettua kahvia ja vähemmän hyviä leivoksia, leipiä yms palanpainiketta.
 Hintatasoltaan Pasific on Suomen hinnoissa tai hieman halvempi - Caramel Latte Grande 32RMB, eli siinä 3,5euron maissa.
 Kuitenkin nautin tämän ylimääräisen olohuoneen rauhasta: ei lasta jalassa roikkumassa ja sai vihdoin huoahtaa ja istua ihanaan, muhkeaan nojatuoliin. Pasificia mulla on ikävä täällä Suomessa, vaikka onhan täällä vastaavia toki. Ne ei vaan oo 5m päässä mun ulko-ovesta...
 Tykkäsin Pasificin sisustuksesta ja musiikista. Sielläpä saatoit kuulla vaikka Queenia ja musikaaleja - New York State of Mind tuli ainakin kerran päivässä, unohtamatta Didoa yms tyttömusaa, joka muhun uppoaa kuin aurajuusto.
 Pasific on myös panostanut siihen, että vaikka onkin kansainvälinen ketju - jokaisen sisustus reflektoi mustavalkoisia kuvia paikallisista nähtävyyksistä (Xi'anissa vähemmän yllättäen terrakotta-armeijaa, kaupungin muuria ja kellotornia). Täällä syntyi välillä artikkeleja niin, että kävelin aamulla ysiltä sisään ja lähdin kuudelta illalla. Olihan se takapuoli vähän kipeänä, mutta paremmin ehti keskittyä kuin työhuoneellani Jyväskylässä (ei työkavereita kahvittelemassa)...
 Now a days work is only 1/3 done in the office. 1/3 it's done at home and 1/3 at coffee shops, says a recent study. In my life last month, it was 100% in Pasific Coffee Company, which is a brand not unlike Starbucks... Excellent coffee and you end up feeling like you are anywhere in the world. It's funny, when people say words like 'international' or 'world', I often think of New York. That's my state of mind.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...