sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kuvottavat Kuukakut

 
 Täällä Kiinassa on tällä viikolla sadonkorjuufestivaali, toiselta nimeltään 'Autumn Festival' , jota ei toki voi verrata 'Spring festivaaliin', joka on siis kiinalainen uusi vuosi ja kestää koko helmikuun periaatteessa. Syksyfestarit kestävät ainoastaan kolme päivää - torstai-perjantai-lauantai. Mutta on siinä kuitenkin muutama päivä lomaa niille, jotka haluavat matkustaa kotikonnuilleen...
 Tätä merkkitapausta juhlitaan kiinalaisen legendan takia. Tarina menee jokseensakin näin: Olipa kerran Kiina, jossa oli 9 aurinkoa. No, se tietysti tarkoitti, että oli hullun kuuma. Niinpä tarvittiin sankari, joka ampui jouskarilla alas ne kahdeksan aurinkoa ja jättivät vaan ton yhden, joka tuolla meidän taivaalla kelluu.
 No tästä tyypistä tuli sattumoisin varsinaisen kuuluisa ja hänen piti alkaa kiertämään maita ja mantuja kuuluisuutensa vuoksi. Niinpä hänen kaunis vaimonsa tuli hyvin yksinäiseksi, sillä sankari oli aina vaan reissussa eikä koskaan kotona. Vaimo rukoili että josko jumala voisi antaa hänelle pillerin, jotta hän laihtuisi...(miten tämä auttaa ikävään, god knows...) Ja jumalahan antoi.
 Vaimo söi kuitenkin koko pillerin eikä vaan puolikasta niin kuin oli hänen määrätty annoskokonsa. Niinpä hänestä tuli niin kevyt, että hän kohosi kuuhun tämän ansiosta ja jäi sinne asumaan vaaleanvihreän kaniinin kanssa. Sankari palasi kotiinsa, mutta vaimoa ei enää ollut. Niinpä sadonkorjuujuhlan aikaan katsellaan kuuta ...
Joten näiden kolmen päivän aikana meidän pitäisi katsella kuuta, niin kuin onneton sankarikin katseli nähdäkseen vaimonsa. Jotta tämä juhla olisi tarpeeksi kaupallinen, sitä vaten on kehitetty oma leivonnainen: Moon cake - kuukakku. Kuukakku on voitaikinapohjainen kakkunen, jonka sisällä on jotain kuvottavaa, esimerkiksi paputahnaa. Nämä kakut ovat siis todella ällöttäviä maultaan, mutta tällä hetkellä niitä tulee joka tuutista. Ilman että olen ostanut yhtään kakkua, niitä on siunaantunut meille kaksi kassillista!
No osaltaan tätä edesauttoi huono uhkapelionneni... Nimittäin tämän samaisen festivaalin kunniaksi Professori Li oli järjestänyt tutkimusryhmälle spesiaalihauskaa... Nimittäin erään toisen legendan mukaisen pelin. Peliä pelattiin niin, että ryhmä asettuu pöydän ympärille. Tarvitaan yksi kulho ja kuusi noppaa. Sitten jokainen heittää kerrallaan nopat kulhoon ja mikäli saa tiettyjä numeroita, voittaa palkintoja. Sitten kulho annetaan viereiselle. Ja niin edelleen, niin kauan kun lahjat loppuvat.
Jostain syystä piti saada nelosia. Jos sai yhden nelosen, sai yhden kuukakun. Kahdella nelosella sai jo joko Amway käsirasvaa tai nuudelikulhoja. Kolmella sai Amway pesuainetta ja neljällä taisi saada jo Snoopy vaa'an. Jos sai 1,2,3,4,5,6 niin voitti kassillisen teetä. Pääpalkinto irtosi kuitenkin viidellä (tai yli) nelosella ja se oli löyrystyslaite, jolla voi kuivapestä vaatteita... Minun mielestäni paras lahjus oli pullo Moutaita (54% alkoholia), jonka kolleegani Li Pei voitti kolmella nelosella. Ironista, että hän ei varsinaisesti käytä alkoholia, niin kuin ei kovin moni muukaan kiinalainen nuori.
Koska teelahjoja oli kaksi, käytimme viimeisen tunnin siihen, että yritimme heittää sitä suoraa, eli 1-2-3-4-5-6... Pein kanssa yritimme verestää matematiikan muistojamme sen verran, että olisimme päässeet toteamaan, mikä olikaan se todennäköisyys, jolla tuo irtoaisi. Olen aika varma, että ainakin pari sataa heittoa meni ennen kuin se tuli. Siinä vaiheessa minä olin voittanut jo viisi kuukakkua, neljä nuudelikulhoa ja vedenkeittimen...
Kiinalaisia huveja... Kun sitten poistuin työpaikaltani kantaen näitä kamoja kainalossani hissiin astui minulle tuntematon kiinalaismies. Olimme hississä kahdestaan. Hän katsoi kamojani ja minä sanoin hänelle kuin jollekin tuttavalle (vaikka kiinalaisista ei voi koskaan tietää, että osaavatko he englantia edes yliopistolla):
"Don't ask", joka aiheutti sen, että hän alkoi nauraa. Vähän ajan kuluttua hän sanoi minulle: "Don't answer"... Ja käveli ulos. Tämän jälkeen jäin miettimään, että tajusikohan hän oikeastaan, miksi nauroi.
Että sellaisia olivat Autumn Festival -huvit Xi'an Jiaotongin yliopiston Electronic Commerce labrassa... Hyvää syysfestivaalia näin jälkikäteen kaikille!
So, it's the Autumn festival here in China. Actually it was already on Thursday, but the Chinese got to choose to get three days off, so we've been on a break since then. Of course as good Chinese, we will make up for it by working on Sunday. Anyways, the autumn festival is the 'Moon' festival, because of an old legend, involving some hero shooting down eight out of the nine suns in the sky, then becoming so busy that his wife got irritated and asked god for a drug to help her loose weight..? (how this helps loneliness exactly, I am not sure...) and then the wife too an overdose and she became so light that she accented to the moon where she now lives as a god with a green rabbit... (This story was told to me by my colleague and friend Tianlun, the tall guy in the grey t-shirt in the right of the picture below) So anyways, because of this festival, it's tradition to give out 'Moon cakes' which are these completely vulgar tasting pastries filled with meat or beanpaste...
Apparently it's also customary to gamble some random gifts among one's troops... (This was during the Christian rebellion....) So Prof. Li had put together some awesome gifts from amway hand cream to kitchen appliances and even some Moutai (58% booze)... And then we spent a merry afternoon on Wednesday throwing dice, trying to get fours...
Happy Autumn festival to all! Better late than never!

2 kommenttia:

  1. Hei! Googlailin kuukakun koostumusta ja törmäsin tähän tekstiisi. Kiitos siitä, nauroin vedet silmissä tuolle "Don't answer" -tyypille ja kaikelle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Google on arvaamaton! Olin unohtanut tämän koko tapauksen. Kiva, että se nauratti jotakuta muuta vuotta myöhemmin vielä. Internet on ihmeellinen asia:) Arvelen, että mitä vähemmän syöt kuukakkuja, sitä todennäköisempää on, ettei sinun tarvitse yökkiä. Löysitkö niiden tekoreseptin?

      Poista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...