maanantai 23. heinäkuuta 2012

Hiilareista ja protskuista

Olenko minä ainoa, joka ravinto-opista puhuttaessa alkaa kelaamaan lapsuutta ja Olipa Kerran Elämä -videoita päässään? Jostain syystä hiilihydaatit, proteiinit ja rasvat visualisoituvat tämän piirretyn sarjan mukaan edelleen päässäni.


Kuten jo olikin puhetta, raskauden jälkeisten kilojen karistelussa on nyt junnailtu paikallaan melkein vuosi - joten tartteis tehdä jotain. Muutaman kilon se aina laskee, mutta sitten taas nousee, joten kaikki ei ole ihan kohdallaan. Keskustelin aiheesta kilpaurheilijaystäväni kanssa ja hän suostuikin antamaan hieman palautetta ruokavaliostani personal trainer-tyyliin. Terveellinen elämä ei toki ole mikään uusi juttu, joten minua kiinnosti kovasti, tulisiko vastaan mitään, mitä en jo tietäisi ravinnosta ja liikunnasta.



Pidän tällä hetkellä siis kirjaa syömisistäni, sillä yritän opetella syömään paremmin arjessa. Trainerini näkökulma oli, että syön aivan liian vähän proteiinia, n. 70g/päivä. Minun pitäisi syödä lähemmäs 200g /päivä, joka on kyllä aika monta maitorahkaa... Syön myös liian vähän ja vääränlaisia kuituja. Ja minulle tulee liian helposti pitkiä ajanjaksoja, jolloin en syö mitään, mikä taas lisää nälkää ja aiheuttaa repsahteluja, etenkin illalla.



Noh tällä viikolla olen yrittänyt syödä paremmin ja kiinnittää huomiota naposteluun ja muihin huonoihin tapoihin. Trainerini ohjeista olen sitä mieltä, että proteiinin lisäys on todella hyvä idea, mutta ei läheskään niin helppo toteuttaa kuin kuvittelisi... Minuun uppoaa hyvä jos yksi maitorahka päivässä. Sen sijaan kalaa, lihaa ja raejuustoa on helpompi syödä - ne ovat mieleisiä. Hankin jonkun verran proteiinipatukoita ja -juomia, jotta voisin syödä sen 30g proteiinia jokaisella kuudella aterialla päivässä...



Nyt ruokailun rakenne on selvästi parantunut - minulla on ollut vähemmän nälkä, enkä ole sortunut mihinkään herkuttelun ylilyönteihin. On oikeasti ollut parempi ja energisempi olo. Silti jotain muuta täytyy vielä tehdä, koska paino heittelee edelleen välillä pari sataa grammaa vääräänkin suuntaan. Ymmärrän toki, että puoli kiloa viikossa on terveellisen painon pudotuksen vauhti, mutta kyllä painonpudotuksen alussa minusta saakin pudota muutaman kilon nopeammin. Pelottaa, että se jää taas junnaamaan siihen samaan. Mietin, onko syynä kuitenkin liiallinen hiilihydraatti... Ohje oli syödä ruisleipää, mutta voi olla, että siihen täytyy tehdä joku sellainen katto, että esimerkiksi hiilareita saa syödä ainoastaan päivän alkupuolen aterioilla, mukaan lukien klo 15 välipala. Silloin päivärytmi näyttäisi suunnilleen tältä:

Klo 9 aamiainen
Raejuusto-kaurahiutale-mehukeitto
Ruisleipä kinkulla ja kurkulla

Klo 1130 lounas
Broiler/kala salaatti

Klo 14 välipala
Maitorahka
Hedelmiä
Ruisleipä kinkulla ja kurkulla

Klo 16
Proteiinijuoma

Klo 18 Päivällinen
Kala/Liha
Pieni määrä 
Salaatti

Klo 21 Iltapala
Raejuusto/maitorahka/munakas
Hedelmää



Kunnollisen ruokavalion pitäminen vaatii kyllä todella paljon suunnittelua ja miettimistä päivästä toiseen. Hyviä ja kunnollisia välipaloja täytyy löytyä kaapista, jotta veren sokeri pysyy tarpeeksi korkealla ja nälkä ei yllätä... Minun ongelmiini liittyy sekin, että liikunnan ajankohta vaihtelee eri iltoina eri aikoihin, mikä sinänsä vaikeuttaa rytmissä pysymistä. Pyrin liikkumaan 6 kertaa viikossa, joista puolet ns. erikoisempaa liikuntaa, kuten Shorinji Kempoa, tennistä tai uintia ja loput hyötyliikuntaa eli esim. kävelyä töihin tai leikkipuistoon,  jaloillaan työn tekemistä, puutarhassa kykkimistä tai vastaavaa lapsen kantoa. Viime aikoina en ole päässyt aivan tavoitteeseeni, mutta en ole myöskään unohtanut liikkua, joten huonomminkin voisi olla. Painotavoite on -5kg elokuun loppuun. Siitä oli jo tultu -2,5, mutta nyt palattiin -2,3 tasoon. Yritän maanantaisin raportoida, miten etenee.

Kuvituksena inspiraatiokuvat kahden vuoden takaa, eli juuri ennen raskautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...