sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Syön ja nukun ja syön

Pandoja on toivottu niin kovasti lisää, että teen nyt ekstrapostauksen aiheesta.
 Vierailimme tällä viikolla Chengdun pandareservaatissa n. 13km keskustasta. Huomatkaa, miten banneriin on laitettu vain 'valitut palat' ja uskonto-osuus quotesta on jotenkin 'unohtunut'.
 Tämä pandapuisto on siis pienempi kuin se vähän kauempana löytyvä, mutta meille pandoja oli kuitenkin ihan tarpeeksi. Lisäksi halusimme käydä samana päivänä myös Shanxindui-museolla, joten puolipäivävierailun kohteista toisen piti olla aika lähellä Chengduta.

Puisto alkoi noin parin kilometrin reippaalla kävelyllä bambumetsässä. Olisihan sitä saanut bussinkin vuokrata, mutta meillä oli mukana rattaat ja tulipahan samalla hyötyliikuttua. Kaiken kaikkiaan uskon, että puistossa tuli käveltyä ainakin se 6km, sen verran pitkiä olivat pandatalojen ja -aitausten välimatkat.
 Ennen mitään itse eläimiä vastaan tuli erilaisia info-osastoja, kuten tämä pandojen ravinnosta kertova osa. Sehän on siis 90% bambua ja sitten kaikki syövät muutaman tällaisen 'panda-leivän' joka päivä. Siinä oli vitamiineja ja jauhoa ja maissia yms öljyä mukana (halkaisija ehkä n. 40cm). Alla näkyy pandaleipä ulostulossa. Bambua syövän pandan kakka oli samanlainen, mutta kiiltävän vihreä. Pituutta pökäleellä oli ehkä 20cm.
 No sitten päästiin itse asiaan ja löydettiin eka koisaava karhu. Hän oli oikein asettautunut nukkumaan sen näköisenä että kuvata passaa, parhaalla paikalla aitauksessaan.
 Havaitsimme pian, että monella karhulla oli uniaika.
 Toisten nukkumisasennot olivat luovempia kuin toisten.
 Kiivettyämme suurelle vuorelle vastaan tuli riippusilta ja takana siinsivät upeat vuoret sumussa.
 Mieheni kertoi minulle myöhemmin, että siellä oli ''älä hypi'-kyltti...
 Kiinalle tyypilliseen tapaan puistossa oli paljon havainnollisia kylttejä. Riippusillalla luki näin:
 Puistossa aitaukset olivat isoja ja bambua kasvoi kaikkialla.
 Viimein pääsimme muutaman karhun luo, jotka olivat hereilläkin, jee!
 Hoitajat olivat porrastaneet ruokailua niin, että osa saa ruokansa aiemmin aamulla, mutta vielä puolen päivän aikaankin löytyi niitä, joille oli juuri tuotu tuore puska.
 Pikkumatkalaisen mielestä juuri ruokailevat pandat olivat hauskimpia. Hän nauraa rätkätti maiskutteleville herkkusuille. Välillä pandallekin tulee jano.
 Puistossa oli ehkä n. 30-40 pandaa kaiken kaikkiaan. Tosi paljon minusta. Siellä myös kasvatettiin useimmat Kiinan eläintarhojen pandoista. Ilmeisesti otolliset olosuhteet pandojen lisääntymiseen oli luotu, sillä ainakin videolta sai katsoa pandapornoa useammassakin salissa matkan varrella.
 Mitään ihan pieniä vauvoja ei tällä kertaa näkynyt.
 Apuaa, mä hukun tähän bambukasaani!
 No niin, menetkös suusta alas!
 Anna mulle ruokarauha, pliis!
 Pandoilla oli oma 'lasten tarha-aitaus', jossa olikin tämän visiitin paras meno.
 Parhaimmillaan kahdeksankin Pandaa porhalsi menemään ja ruokaili näköalatasanteillaan.
 Joskus toisella on se paras puska ja silloin pitää syödä vaikka toisen päällä maaten.
 Tarkkaavaista Pandan tuijotusta.
 Sanoisin, että vähän isommalle lapselle tämä olisi ollut isompi elämys. Mutta toisaalta tuntui, että ny kun täällä Pandojen oikealla asuinalueella on niin parasta käydä katsomassa niitä.
 Muutama muukin pandakaveri heräilee syömään.
 Montako pandaa on tässä kuvassa (kuva-arvoitus)?
 Ja lopussa seisoi tietenkin lahjatavarakauppa, jossa oli mm. teddykarhuja, joilla oli pandapuku päällä... How twisted is this???

Many people have demanded more panda pictures, so here we go: This week we visited the Chengdu Panda Breeding and Research Center, where around 30 pandas live. This place breeds most of Pandas to all the zoos in China and in the world. Also the bigger Panda place outside Chengdu has apparently moved many of their pandas here for safety reasons. Small traveller loved specially the eating pandas and the noise they made while jewing bambu. The park was a bit of a hike, but the views were partly gorgeous. The whole park was well maintained and Pandas (those who were awake) seemed much happier than in Beijing Zoo. Great place for half a day trip or even longer.

2 kommenttia:

 1. R kiittää! :)

  R kysyy multa päivittäin: "Äiti, mikä on sun lempieläin?" Ja lisää vielä: "Saa olla sama!" Ja mä vastaan: "No, jos saa olla sama, niin - hmm - panda!" Ja sitten tyttöä hymyilyttää hirmuisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että mitä löytyi tänään pakettiin. Mut älkää pidättäkö hengitystä, jos laitan maapostissa niin voi mennä kolme kuukautta!

   Poista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...