tiistai 22. tammikuuta 2013

Badaling

Pekingissä nähtävyyksiin kuuluu tietenkin trippi Kiinan muurille. Olen itse käynyt Simatailla vuonna 2006, mutta nyt päätettiin monestakin syystä mennä lähimpään mahdolliseen paikkaan, joka on siis nimeltään Badaling.
Ei varmaan tule lukijoille yllätyksenä, että Kiinan muuri on vuorilla:) Badalingiin on Pekingin keskustasta n. 45minuutin taksimatka.
Sinne pääsisi myös junalla (ja toki myös bussilla), mutta meidän viiden hengen seurueelle taksi oli kyllä paras ja kätevin vaihtoehto. Mieheni varasi taksin netistä jossain foorumilla englanniksi huudelleelta mieheltä sähköpostilla, mutta englantia puhuvan taksin saa esim. niin, että käyskentelee edellispäivänä kielletyn kaupungin ulkopuolella: Siellä on paljon erilaisia reissua tarjoavia kuskeja tarjolla. Käypä hinta kokopäivän reissusta on 500RMB. Hotellistamme hinta olisi ollut 1000RMB.
Me tosin maksoimme 100RMB ekstraa siitä ilosta, että tsekkasimme myös Ming hautalaakson paluumatkalla - se kun on matkan varrella.
Minulla oli ennakkoluuloja Badalingia kohtaan - sekun on niin turistirysä kuin turistirysät Kiinassa vaan voivat olla. Ja joo, heti taksin ympärillä pyöri turkismummoja ja vaareja kuin ampiaisia jo ennen kuin astuimme ulos autostamme.
Mutta tämä ei ole minulle uutta. Myyjät Kiinan muurikohteissa ovat takiaisempia ja röyhkeämpiä kuin missään muualla oikeasti. Bu Yao eli yleensä auta, joillekin täytyy oikein huutaa vihaisesti.
Mutta väittänen, että pääsimme helpolla, koska kyseessä oli kumminkin tammikuun ekat päivät, eli todellinen Off season. Niinpä Badalingikin oli ihan miellyttävä kokemus. Porukkaa ei ollut jonoiksi ja sai kuvia, jossa näyttää siltä, että olimme siellä keskenämme. Mutta sanonpa että vaikka kuukauden päästä varmaan meiniki on toista. Simatailla olimme huhtikuussa yksi kolmesta muusta vierailijasta, että kannattaa miettiä, josko haluaa oikeasti rauhoittua kokemukseensa... Toisaalta sielläkin on niitä takiaismummoja, jotka roikkuvat hihassa ja haluavat rahaa siitä, että pitävät sinua kädestä kipuamisen ajan...
Suosittelen Badalingia lapsiperheille ja muuten hieman heikkokuntoisille, koska se on kunnostettu ja käytännössä hiihtohissillä pääsi ylös eikä sen jälkeen tarvinnut paljoa kiipeillä että oli muurilla. Simatailla homma on toinen ja tarvittiin muistaakseni parikin eri hissiä plus kävelykiipeilyä hieman lopussa. Toisaalta Badaling on niin uusittu, että noh, se nyt näyttää siltä kun muuri olisi näyttänyt, ellei tuhat vuotta olisi sitä tuhonnut. Suurimmaksi osaksi Kiinan muuri ei näytä siltä, miltä Badaling näyttää.
Mutta oikeasti - näyttäähän se pirun coolilta!
Olen itse niin vuoristojen fani, että olisin tuollaisessa paikassa mielelläni vaikka kuinka pitkään.
Tästä ylläolevasta kuvasta näkee, ettei oltu siellä yksin.
Talvisaikaan varusteet on tärkeät - pukeudu siis niin kuin lähtisit laskettelemaan Alpeille tms.
Me oltiin tässä vaiheessa koko porukka flunssassa, mikä ei auttanut asiaa, mut oli pakko mennä tuona päivänä tai ei lainkaan. Oltiin siis ylhäällä vaan ehkä tunti, mut paremmalla säällä siellä sais menemään koko päivän. Ja tietysti auttais jos ei olis 1,5-vuotiasta mukana...
Veljeni kanssa oltais varmasti kivuttu muuria ylös alas ja ehkä jopa tultu alas sellaisella kelkalla... Mut talvi ei oo paras ratkaisu, jos haluaa liikunnallisempaa muurin kiertelyä. Siellä kyllä päivän energiat sais aika hyvin kulutettua.
Mut kaiken kaikkiaan mä tykkäsin Badalingista noin kovasti. Menisin uudestaan ehdottomasti ja varmaan jonakin päivänä menenkin. Tietysti seuraavalla kerralla voi miettiä, josko menee johonkin uuteen vielä minulle tuntemattomaan kohtaan muuria...
Sillä huikeat on maisemat ja ihmeellistä, että joku (tai ihan muutama tyyppi) on tuon tuonne kyhännyt. Muuri on mulle yks Kiinan ihmeitä ehdottomasti - hieno paikka;)
We visted Badaling with my family. I've been to Simatai before, so I was sceptical about how touristic Badaling would be. Yes, there's post card grannies like flies on you the moment you step out of the car. However, on off peak season, there's not *that many* other travellers, so you can still have quite a nice experience and take pictures of just *you* on the wall. Badaling is the closest to Beijing and you can get a taxi for the day for 500RMB, for example from infront of the Forbidden City is a good spot to pick up English speaking drivers. Hotels will make you pay 1000RMB. You can also check out the Ming thombs on the way back home if you are interested in the history. Badaling has also convenient ski lift access, so it's quite ok for chilren for example. However, remember that it's a mountain when you are dressing up.

3 kommenttia:

 1. Wow, hienoja maisemia. Juuri puhuttiin, että pitäisi tehdä viikonloppureissu Pekingiin. Ei sitä oikein voi väittää asuneensa Kiinassa, jos ei ole Pekingissä käynyt ;) No, ensin käydään lepolomalla lämpimässä CNY:n aikaan.
  Ja hieno tuo bannerin kollaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppu Pekingissä... hmm. Yks päivä muurilla ja toinen kielletyssä kaupungissa ilmeisesti? Kannattaa huomata, et kiellettyyn kaupunkiin pääsee sisään vaan jos on liput ja niitä saa eteläpuolelta, ei pohjoispuolelta. Sinne ei myöskään pääse enää 15:30 jälkeen sisään, joten kannattaa mennä aamusta. Ja suosittelen kyllä odottamaan kevättä, sillä tällä hetkellä Pekingissä on ihan yhtä kylmä kuin Suomessa... TAi ainakin se tuntuu sellaiselta kun tuulee.

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä :)
   Joo, en kyllä halua uhrata lomiamme Pekingiin. Kiinalaista kaupunkia saa täällä ihan tarpeeksi ;) Siispä viikonloppuvisiitti keväämmällä saa riittää. Tai mies on siellä itseasiassa nytkin. Ja jos tykätään tai halutaan nähdä lisää, onhan meillä aikaa tehdä useampikin viikonloppuvisiitti.

   Poista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...