maanantai 28. tammikuuta 2013

Sino-Eurooppalainen tutkimusfoorumi, Renmin yliopisto, Peking

 Pari viikkoa sitten osallistuin Pekingissä Renmin yliopiston järjestämään Kiina-Eurooppa -yhteistyöfoorumiin ja talvikouluun. Foorumin järjesti myös minut Kiinaan lennättänyt eBerea-verkosto. Tällä kertaa isäntäyliopistona oli Pekingin partneri. Paikalla oli lähemmäs 50 edustajaa suurimmasta osasta verkoston yliopistoja, joita alkaa olla jo reilu kymmenen. Akateemikkojen lisäksi paikalla oli myös yrityselämän eksperttejä ja muutama muu kutsuttu puhuja. Foorumin tarkoituksena oli tukea Eurooppa-Kiina-USA yhteistyötä ja löytää lisää uusia tutkimusalueita tulevaisuudelle.
 Aihe, joka oli ehkä eniten tutkimusfoorumin huulilla oli ePalvelut ja mobiilipalvelut, nimenomaan vanhenevalle ikäluokalle. Vanhukset alkavat olla kasvava markkina-alue IT-alalle, joten myös yritykset alkavat olla heistä kiinnostuneita, joten käyttäjäryhmänä he menevät tällä hetkellä yli muista, mitä tulee tulevaisuuden trendejen ennustamiseen. Lisäksi, jos joku toimii vanhuksille niin se on helppo muuntaa työssäkäyvälle väestölle, arveli foorumi. Seuraava sitaatti mielestäni kärjisti asian ytimen:

"If the elderly think is too difficult to use, it's not SMART enough"
- Tina Junying Zhong, ICT Alliance & eBEREA, Aalto University
 Muita huulillaolevia tutkimusaiheita tällä hetkellä näyttää olevan esimerkiksi:

1) Future Internet, tulevaisuuden internet - mitä se on? Trendeiksi nähdään mm. palvelu- ja tuotekeskeiseen internettiin, jossa mahdollisesti IP-osoitteet jäisivät historiaan. TCP/IP-protokollan IPv6 on kuitenkin tämänhetken järjestelmä, jonka päällä tutkimusta tehdään. Foorumi kuitenkin aavistaa, ettei tämä ole pitkän tähtäimen suunta, niinpä suuri tutkimuskohde tulevaisuudelle on:
 2) Internet of Things - eli tavara/tuotekeskeinen internet, jossa tavarat osaavat itse olla online ja toimia automaattisesti. Tällä hetkellä esim. osa kameroista pääsee wifi-yhteydellä nettiin ja voi ladata kuvansa esim. pilvipalveluun suoraan ilman johtoja tai muistikortin apua. Tutkimusfoorumi arvioi, että älykodit ovat tulevaisuuden apulaisia, mutta laitteiden määrä on vähentymässä, ei lisääntymässä. Ehkä tulevaisuudessa meillä on kännykkä, pesukone ja jääkaappi ja niiden avulla voidaan hoitaa suurin osa arjen asioista.
 3) Cloud Computing - Pilvipalvelut ovat edelleen ihmisten mielissä, vaikka tämä alkaakin olla jo enemmän vakiintunut kuin uusi aihe. Tieto on muuttamassa pilveen ja huomaan itse, että toivoisin jo nyt kaiken datani olevan siellä (jota se ei kylläkään ole). Kiinassa pilvidatailu ei ole vielä realistista - täällä internet on sen verran epästabiili, että en esimerkiksi voi backupata iphoneni kuvia pilvipalveluun. Dropboxia käytetään, mutta usein on tilanne, jossa internettiä ei ole tarjolla ja vielä useammin tilanne on se, että internet katkeilee tai ei ole tarpeeksi nopea tiedostojen lataamiseen, joten sanoisin, että infrastruktuuri täällä ei vielä tue pilvipalveluita tarpeeksi hyvin.
 4) Big Data - Tämä aihe on monen huulilla. Mitä tapahtuu, kun data räjähtää käsistä - miten sitä hallitaan? Googlelta tilaa vuokraamalla vai mitä? Tähän liittyy paljon kiinnostavia tutkimuskysymyksiä: Miten hallita ihmismassojen arjesta kertyvää dataa? Esim. terveydenhuoltodataa, mobiilidataa, sosiaalidataa... Joka päivä me liikumme maailmassa kännykkä kädessä ja sen kautta voisi kerätä tietoa yhden ihmisen elämän jokaisesta hetkestä. Tämä data kiinnostaa tutkijoita, koska sitä analysoimalla voidaan mm. kehittää parempia palveluita ihmisille, ilman että heidän tarvisisi vastata pitkiin kyselyihin tms. Esimerkiksi seuraamalla ihmisen liikkeitä liikenteessä voitaisiin parantaa kaupunkien liikennesuunnittelua tms. Big Datassa on kyse myös siitä, että kenellä on eettisesti oikeus hallita ihmiselämään liittyvää dataa? Foorumin ajatus olisi, että kaikki data ihmisestä kuuluisi ihmiselle itselleen ja hän voisi hallita sitä itse. Tarvitaan tietysti uudenlaisia rakenteita siihen, miten ihmistä koskevat tiedot liikkuvat palvelujen tarjoajille, mutta silti ihmisten pitäisi itse pystyä päättämään ja myös ymmärtämään, mihin antavat tietojaan ja mihin suostuvat.
 5) Smart services for Elderly - Unelmana on tuottaa ePalveluita vanhuksille, jotka vastaisivat heidän elämänsä haasteisiin. Ei pelkästään siihen, että he unohtavat ottaa lääkkeensä tai eivät kykene näkemään enää hyvin vaan myös parantamaan heidän elämänsä laatua esim. tarjoamalla heille mahdollisuuksia olla mukana yhteiskunnassa haluamassaan määrin: Tavata kavereitaan ja sukulaisiaan, käydä teatterissa tms. Välillä väläyteltiin tulevaisuutta, jossa vanhuksella on 40-tuumainen kosketusnäyttö olohuoneessaan, jossa on isoja ikoneita, joita koskettamalla hän voi vaikkapa jutella hoitajansa tai poikansa kanssa. Näyttö kertoo hänelle, milloin lääkkeet otetaan ja sensorit kertovat, jos hän ei ole liikkunut normaalisti ja hälyttää apua. Näin vanhukset voisivat olla kotona pidempään eikä heitä tarvitisi sijoittaa hoitokoteihin tai muihin kalliimpiin ratkaisuihin. Kun mietin 96-vuotiasta isotätiäni, sanoisin, että tällainen voisi auttaa häntä, mutta näytön saaminen hänen kotiinsa ja sen käytön opiskelu olisi liian rankka tuossa ikävaiheessa. Kymmenen vuotta aiemmin olisi mahdollisesti voitu onnistua ja varsinkin seitsemänkymppisenä hänelle olisi tällainen ollut helpompi omaksua. Muutos on siis aloitettava nyt eikä tulevaisuudessa.

 
 Tottakai näiden lisäksi paljon muitakin aiheita nousi tässä foorumissa, mutta ajattelin kuitenkin nostaa nämä, sillä niistä puhuttiin ehkä eniten. Kiinnostavaa on nähdä, miten tulevissa rahoitushauissa nämä nousevat esiin ja mitkä ehdotukset löytävät rahoitusta. Tämä foorumi on ollut hyvin antoisa, sillä mahdollisuudet yhteistyötutkimukseen on luotu ja paljon seuraavan sukupolven tutkijoita (kuten allekirjoittanut) tuotiin myös mukaan, joten uskon näiden pienten tutkimussiementen itävän pitkään.
 
 
 
Omassa mielessäni on jatkaa Eurooppa-Kiina -intresseissä myös tulevaisuudessa ja hakea lisärahoitusta tuleville projekteille. 

I attended the Sino-European research forum last week. The major topics for future research were foreseen to be:
1. Future of Internet
2. Internet of Things
3. Cloud Computing
4. Big Data
5. Smart services for the elderly

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...