lauantai 12. tammikuuta 2013

Shaolinin munkit

Tang-paratiisissa yksi esityksistä on 'Shaolin munkkien' demonstraatio. Olen nähnyt munkit aiemmin Pekingissä v. 2006 ja tämä esitys oli hyvin samantapainen.
Eli akrobaattinen show turisteille.
Show'ssa on mukana kymmeniä hyppyjä, ukemeita, backflippejä jne.
Ei juurikaan parikamppailua tai varsinaisesti itsepuolustusta vaan ikäänkuin martial artsejen (ihanaa suomenkieltä) kuviokelluntaa eli soloformia joko yksintehtynä tai ryhmässä.
Lukijoille on varmaankin selvää, että harrastan itsepuolustuslajia nimeltä 'Shorinji Kempo'.
Ehkä tiedätte myös, että samat merkit voi lukea joko japaniksi (shorinji) tai kiinaksi (shao-lin) tai japaniksi (kem-po) tai kiinaksi (kung-fu).
Eli on selvää, että lajini juuret ovat japania syvemmällä, juurikin täällä Kiinassa, shaolinin temppelissä.
Kuitenkin laji jota harrastan, on jotain hyvin erityyppistä kuin mitä nämä oranssit 150-senttiset väkkärät tuovat hyppelyillään massojen silmille.
Uskon myös, että aito Shaolin Kungfu on jotain muuta.
Toisaalta Shaolin munkit ovat tunnettuja kaikkialla maailmassa. Vaikka suurinosa heistä onkin esiintyjiä, näyttelijöitä, akrobaatteja - ei niinkään kurinalaisia munkkeja.
Aloin tätä näytöstä katsellessani kuitenkin miettimään, että ehkäpä meilläkin olisi jotain opittavaa näytöksen tekemisestä näiltä tyypeiltä. Arvelen, että jos näyttäisimme Shorinji Kemposta enemmän tämäntyyppistä show puolta, niin olisi peruskurssikin taas kooltaan aivan eri tasoa.
Se vain pitäisi tehdä ns. hyvällä maulla eli alleviivaten cooleimpia juttuja, ei keksien jotain mitä emme ole.
Minun on matkallani tarkoitus mennä vielä käymään Shaolinin temppelissä, mikä on tietysti elinikäinen haaveeni. Täytyy sanoa, että voi olla se jää tälläkin reissulla väliin.
Mikäli näin käy niin syynä tulee olemaan pitkällinen flunssa ja matkailuväsymys pienen kipeän pojan kanssa.


I saw again a 'Shaolin monks' show in Xi'an in the Tang Paradise. Of course these orange suited acrobats are very impressive, however I find them to have only a few similarities to actual martial arts which to me is more than back flips and waving fake swords. This show has made them a worldknown phenomenon, which I think is something to learn for my own martial arts... How to underline the points that big audiences find impresive and create a show of those? Perhaps we would attract a bigger audience to our basic course.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...