maanantai 21. tammikuuta 2013

Tammikuun elokuvaohjelmistoa

 Viime aikoina olemme katsoneet Kiina-visiosta eli paikallisilta markkinoilta hankittuja elokuvia. Täällähän ei teatteriin päästä, koska lasta ei uskalla jättää hoitoon ja vaikka päästäiskin niin ei niitä ulkomaalaisia leffoja mene kuin pari kerrallaan. Niinpä elokuvien katselu tapahtuu 13-tuumaiselta kannettavalta koneelta, varsinaista hifistelyä. Kirjoitan kuitenkin muutaman arvion, että muistan, mitä olen katsellut.

 Argo ****

Ben Affleckin tositapahtumiin perustuva jännäri, jossa kuutta amerikkalaista pelastetaan Iranista scifielokuvan tuotannolla. Siis kuka tällaista keksii? CIA 70-luvulla... Annoin neljä tähteä kertomukselle ja sille, että minulle tuli mieleen Wag the Dog -häntä heiluttaa koiraa -elokuva, joka on kaikkien aikojen suosikkejani. Tämä jäi kuitenkin hyvin tv-leffatyyliseksi ja kuivahkoksi kaiken kaikkiaan. Olen tyytyväinen, mikäli ei pahemmin oscareita haali.
The Hobbit ***1/2

En ollut erityisemmin ihastunut hobittiin. Se on NIIIIN pitkä ja etenee todella hitaasti varsinkin alussa. Tietenkään asiaa ei auta, että eka leffa on todella samankaltainen kuin Fellowship, paitsi että siinä on enemmän kääpiöitä ja vähemmän hobitteja. Muutenhan tarina on abouttiarallaa sama. Gandalf hakee hobitin johonkin seikkailuun ja mukana on noin kymmenen eri henkeä. Paitsi että nämä tyypit ovat jotenkin vähemmän kiinnostavia, ehkä siksi että ovat kaikki kääpiöitä. Haltiat ovat ihan jees ja tietenkin velhot... Necromancer jää jotenkin kaukaiseksi ja ei ole yhtä pelottava kuin Ring Wraightit missään tapauksessa. Radagastin pupureki on ihan jees... Mutta muuten juoksentelua kaivoksissa ja vuorten seinämillä on kyllä jo nähty LotRissa ihan kunnolla. Ehkäpä kakkososa sitten kunnostautuu lohharitaistelullaan. Täytyy sanoa, että oli kuitenkin mukava palata 'keskimaahan'. Se oli kuin tuulahdus kymmenen vuoden takaa, kun istuin jonottamassa lippuja läpi yön kuninkaan paluuseen tai kun pukeuduttiin viittoihin ja mentiin ensi-iltaan taianomasessa porukassa. Olen kyllä Keskimaan fani, ei siinä mitään, mutta Tolkien olisi voinut oikeasti kirjoittaa sinne hieman enemmän naishahmoja ja vähemmän hobitteja/kääpiöitä. Kääpiöissä tietysti parasta on niiden huumori, mut oikeesti se ei pelkästään kanna juonta. Lisäksi Thor oli epäuskottava kääpiö - ei kääpiöt voi olla komeita! No joo, marimari, en siis ollut kauhean ihastunut, mutta odotan seuraavia osia kuitenkin. On sitä paljon kamalampiakin elokuvia teattereissa tietysti. 
 Django Unchained ***

Olen jossain määrin Tarantinon fani, mutta tämä ei ole hänen parhaimmistoaan. Tai ehkä en välitä villistä lännestä tarpeeksi, se saattaa olla myös syynä kuivaan asenteeseeni tätä kuvaa kohtaan. Lisäksi tämäkin on ohjaajan suuruuden hulluudessa aivan liian pitkä: kaksi tuntia olisi riittänyt. Olihan siinä toki paljon hupaisia kohtia ja jopa Leonardoa jaksaa katsella jokseensakin. Kuitenkin rotuviha ei ehkä ole nykyaikana niin koskettava aihe, että antaisin tälle hirveätä määrää pointseja. Lisäksi minua häiritsi nyrkkitappelut, jotka ehkä eivät olleet pakollista kauraa tähän.
 
 Lincoln****

Tony Kushnerin kaunis tarina tuo oscarit kotiin tänä vuonna, näin arvelen. Ainakin herra Day-Lewisin kolmannen pystin, koska noh, hän on todella hyvä ja historiallisista rooleista nää voitetaan. Just tällaisille pätkille menee myös parhaiden elokuvien oscarit - ihan kiva historiallinen draama, kuin West Wingiä sisällissodan aikaan... Täytyy sanoa, että minun makuuni oli liian tavallinen, liian hidas. Tässä ei ollut edes sen vertaa särmää kuin vaikkapa King's Speechissä. Miksiköhän tuntuu, että joka vuosi nää voittajat on aina edellistä vuotta heikompia? Sally Field oli roolissaan myöskin erinomainen, mutta tässä oli minusta vaan aika paljon sellaista varmistelun makua - juuri sellaista, jota Steven Spielberg saa aikaan yhdessä John Williamsin musiikin kanssa. Tuli muuten keskimaafiilikset! Mut onhan näitä jo nähty. Toivoisin jotain yllättävämpää, jotain koskettavampaa. Tälle ei tarvinnut edes lirauttaa kyyneliä, vaikka minulta se yleensä hoituu helposti. Vähän silmä kostui kun 13. amendmentti meni läpi joo. Mut murhalle ei. 
 Contraband 1/2

Now this was a totally Shiiiiit film. It was in fact so bad that when the Chinese dvd once again let us down before the end, we didn't bother to put it back on. It's about smuggling some sort of illegal stuff from south america to america - really quite badly told story with poor characters that you don't care about. Half a star from me. Wastes anyone's time. En tiedä onko hyvä vai huono juttu, että saatan kokonaisen kappaleen päätteeksi vasta huomata, että oonkin kirjoittanut sen englanniksi enkä suomeksi... Ei pitäis ilmeisesti keskustella miehen kanssa samaan aikaan kun kirjoittaa blogia...
 Bourne Legacy **

En ole Bourne fani, mutta kyllähän näitä Action-pätkiä katsoo. Itseasiassa tykkäsin tästä jopa enemmän kuin viimeisimmästä bondista, joka oikeasti oli vaan huono. Mut oli tääkin tosi heikko esitys: Tehdään vielä yks Bourne leffa, kun sen franciset myy niin pirun hyvin - ei haittaa vaikka Matt Damon ja Julia Stiles ei ois messissä... Vai mietitäänpäs tätä uudelleen... Saattaa se hieman haitata. No tykkäsin Rachel Weissista, mikä tarkoittanee sitä, että koko kuva oli aika heikko, mut hän oli sen pelastava lenkki ilmeisesti. Lumikohtaukset oli kans kivoja. Siinäpä se. Ei myöskään tarvii katsoa tätä.
 Zero Dark Thirty ****

Kathryn Bigalowin seuraava teos jälleen koskettavasta aiheesta. Tämä kuva on saanut ilmeisen ristiriitaisen vastaanoton, kiitos alun todella ikävien kidutuskohtausten. Ja herättäähän se kysymyksen, että halusiko Bigalow tällä antaa synninpäästön amerikkalaisille kiduttajille: Eikö muka Bin Ladenia olisi muuten saatu nistittyä? Pidin tästä elokuvasta kyllä kovasti, mutta minun ei tarvitse katsoa sitä uudestaan. Jessica Chastain tekee hyvän roolisuorituksen, mutta onko se yhtä hyvä kuin useat muut pääosaoscarin bonganneet: Ei minusta. Tosin tämä ei tarkoita sitä, ettenkö mahdollisesti veikkaa hänen silti bongaavan pystiä. Pidin loppujen lopuksi kuitenkin Hurt Lockerista paljon enemmän. Bigalow olisi ansainnut ohjaajanominaation kylläkin. Parasta tässä kuvassa oli kuitenkin ehkä se tunnelma siitä, että miten Bin Ladenin jahtaus oli jo unohdettu ja oikeastaan se, että joku hänet löysi ja tappoi oli loppujen lopuksi vähän silleen, että "no entä sitten". Minusta tässä oli just hienoa se, että kyseenalaistetaan amerikkalaisten kaikkivoipaa - saan tehdä mitä vaan millä hinnalla tahansa nine elevenin jälkeen. No joo, hyvä elokuva, kannataa katsoa.
 Mission Impossible IV: Ghost protocol **1/2

No en ole myöskään Tomppa-fani (sori Jussi!), tästä taitaa huomata, että meillä mies on käynyt DVD ostoksilla ja valinnut ohjelmiston. Tää oli itseasiassa ihan jees, aika peruskamaa. Ehkä hitusen enemmän tykkäsin tästä kuin Bournesta, mut vaan marginaalisesti. Kaikki action-leffat alkaa lopulta näyttämään James Bondeilta ja en tiedä onko se nyt sit hyvä vai huono juttu.
 Man with iron fists **

No joo jos Django oli heikohko niin tää oli sitten... no puhdasta viihdettä. Suoraan sanottuna kyllähän Russel Crow tässä menetteli, mutta sitten oli paljon sellaista ei tarpeeellista haahuilua ja silleen. Lucy Liu näytteli abouttiarallaa samaa hahmoa kuin Kill Billissä ja oli vaan jotenkin yksiulotteinen. Kyllähän taisteluja oli toki kiva katsoa, ei siinä mitään, mut kuva jäi kuitenkin oikeasti aika heikoksi mun kupissa. Ei tarvitse vaivautua katsomaan.
No siinä oli viime aikojen katselmistoa. Hyviä ja huonoja. Noista ehkä katsoisin noi neljän tähden kuvat, jos vinkkejä etsitte.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...