sunnuntai 19. elokuuta 2012

Kiinabyrokratiaa



Olen aloittanut paperisodan. Minulla on armeijassa n. 3 sotilasta omasta takaa ja vastassa virastojen odotushuoneita ja tuntien hissimusiikin hilpeää kuuntelua. Voisi kuvitella, että tilanteemme olisi aika perus: ihmiset lähtevät komennusmatkoille usein, eikö niin?



Noh asiaa ei tee erikoiseksi vielä se,että mieheni ei ole Suomalainen. Ongelma on se, että hän ei kuulu tai saati sitten halua erityisesti kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Kelan nainen oli aivan äimänkäkenä: Miksi kukaan ei haluaisi kuulua Suomen ihmeelliseen ja ihanaan sosiaaliturvaan... Varattu on ajat verotoimistoon, Kelaan ja pankkiin - ehkäpä näillä päästään eteenpäin asioissa. Toisaalta kauhistelen sitä, miten vaikea tämä asia lienisi jossain sellaisessa maassa, jossa asiat eivät toimi... Suomi on sentään periaatteessa helppo maa, jos vaan haluaa tehdä juuri niin kuin kaikki muutkin.



Viisumit, komennusmatkasopimukset ja vakuutukset, siinäpä lista, joka on raksittava läpi seuraavan kuukauden aikana. Omaa uutta passia hain jo, sillä naimisiinmenostani (ja nimenmuutostani) on kulunut viisi vuotta, joten passini vetelee viimeisiään. Haikeudella jätän kaikki maailmanympärysmatkan leimat ja viisumit vanhaan passiin:( Minusta ihmisen passin pitäisi olla elinikäinen, jotta siitä näkisi kaikki matkat. Tosin suihkutettuani passini v. 2009 Kreetalla on aina ollut pieni mahdollisuus, että joku hylkää sen kurttuisuuden takia, joten ehkä on vaan hyvä asia, että se vaihtuu uuteen.



Eletään siis maailmassa, jossa ihminen ei vaan noin vain voi pakata laukkuja ja lähteä - isoveli valvoo ja kolmen hengen Kiinan matkan paperitöihin tarvitaan ainakin 5-10 hengen työpanosta. Toisaalta pitäisi varmaan ajatella niin, että työllistän heidät tällä aikeellani... Jos kukaan ei liikkuisi mihinkään niin ei tarvittaisi laitos/tiedekunta/yliopistotasoisia KV-toimipisteitä.



Niin asuntoakaan meillä ei vielä ole, mutta uskon sen hankinnan olevan aika triviaali verrattuna Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen selvittelyyn, sain jopa meilin kiinalaiselta, joka tarjoutui auttamaan tässä asiassa:) Vaatimustaso: Vessanpönttö ja lämmitys pakollinen, muusta voidaan tinkiä.

(Kuvat 2009/Shanghai Film Park)

2 kommenttia:

  1. Mä sain muuten pitää mun leimat ja viisumit vanhasta passista, ne sivut leikattiin vaan pois ja annettiin mulle :) Kysy jos saat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan passin saa hakea, kunhan se on umpeutunut. Säilyttävät kuulema vuoden.

      Poista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...