torstai 25. huhtikuuta 2013

Välipalaksi?

 Kyllästyin viime vuonna siihen, että kirjoitin liikaa ruoasta. Mielestäni ruoan ei pitäisi hallita päivän puheenaiheita, tai jotain on pielessä. Nyt kuitenkin on edellisestä ruokapostista jo aikaa, joten ajattelin kirjoitella hieman aiheesta terveelliset välipalat. Minä yritän syödä n. 5-6 kertaa päivässä. Välipalaksi luokittelen oikeastaan sekä aamupalan, välipalan että iltapalankin. Kaikki nämä voivat olla joko samantyyppisiä tai sitten erityyppisiä koostumukseltaan. Yleensä vaihtelen päivittäin mitä syön.
 Yleisimmin pyrin syömään:
1) Ainakin 20g proteiiniä
2) Hiilareita vähemmän ja aamupainotteisesti - esim. hedelmää ja marjoja
Rasvoja en oikeastaan mieti. Ehkä pitäisi... Paitsi siinä mielessä, että en voi syödä esim juustoa, välipalalla, koska olen niin paha juustoaddikti, että se siitä terveellisyydestä sitten.
 Aamupalani viikolla on usein tällä hetkellä seuraava:
100g rasvatonta raejuustoa
1dl sokeroimatonta mehukeittoa
30g kaurahiutaleita
2rkl goji marjoja

Yllä oleva on sunnuntaiaamun brunssi, jossa on mukana myös 2x ruispalat levitteellä ja kahden munan munakas. Tämä sinänsä kelpaisi itsekseen jo välipalaksi.

Välipalana iltapäivällä syön yleensä: (riippuen vähän lounasajaista mut yleensä klo 14-17 välillä)
1 purkki maitorahkaa (250g)
1-2 hedelmää (esim. banaani, appelsiini, avokado tms)

Tai (jos on välipalat unohtuneet kotiin):
Heraproteiinia 1dl (~25g protskua)

Joskus tällaisia välipaloja joutuu nauttimaan kaksikin, jos on menossa reeneihin ja tuntuu, ettei muuten jaksa.

Iltapala on se, joka mulla mättää. Illalla sorrun kaikista eniten syömään jotain 'palkinnoksi' päivän hyvästä syömisestä tai muuten vaan tv:tä katsellessa, lasta nukkumaan laittaessa. Silloin esiin tulevat herkut. Kiinassa iltasyöminen oli minulla todella vähäistä, koska meillä ei oikeastaan ollut ikinä mitään kaapissa. Tässä lieneekin osa laihtumisensyytä siellä.

Kiinakiloja on tullut takaisin 2/5. Nyt olisi tarkoituksena kuitenkin päästä niistä jälleen eroon ja nipistellä ne illatkin kuntoon. Sanoisin, että syön n. 80% oikein, mutta silti muutamalla huonolla valinnalla voi jumittaa painoaan vuosiksi huonoihin lukemiin. Ei kun taas kerran niskasta kiinni.

Ideaalisesti söisin iltapalaksi samaa kuin aamupalaksikin, miinus kaurahiutaleet, koska hiilareita ei yöllä tarvii. Yöproteiini sen sijaan on tarpeen... Olen havainnut monen vuoden jälkeen, että pystyn syömään muutamia hedelmiä. Ne ovat minulle ihan tarpeeksi makeita, en kaipaa makeaa oikeastaan lainkaan. Sen sijaan vaikeampaa on suolaisen kanssa, joten olen ratkaissut asian niin, etten oikeastaan osta juustoa lainkaan. Tai jos ostan niin se on yksi halloumi, joka syödään salaatissa tai muuten pääruoan yhteydessä. 

Mitä te syötte välipalaksi?

I try to eat 5-6 times per day and three of those at least are considered as smaller eating, snacks. Good healthy snack for me is some cottage cheese, juice soup, berries and oats. Or some fruits with quark. These I eat pretty much every day. Rye bread is also a good addition, when in China, I ate boiled eggs as well. Of course in the evening, the unhealthy snacks raise to the menu - ice cream, cheese and beer are probably my biggest weaknesses.







4 kommenttia:

  1. En oikeastaan syö välipalaa (ellei lasketa sitä, että käyn salmiakkilaatikolta nappaamassa pari karkkia salaa...). Mutta aamupala/iltapalasuosikkini on ehdottomasti itse tehty jogurtti, sellaiset muromyslit ja mangoa,mansikkaa ja luumua tai nektariinia.

    Sinä teet selvästi tietoisia valintoja ruokailussa, minä olen aina vaan pistellyt suuhun, mitä mieli tekee ;) Täyspäiväisesti töitä tehdessäni ensimmäinen ruoka oli lounas n. klo 11-14, eikä edes ollut nälkä ennen sitä. Sitten lasten kanssa iltaruoka 17-18 aikaan ja siinä oli yleensä minun ruokailuni. Nyt syön satunnaisesti aamupalaa, ayin tekemän lounaan, iltaruuan ja satunnaisesti iltapalaa eli 3-4 ruokaa/pv (+ne pari salaa syötyä karkkia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Arvelen, että siinä on paljonkin eroa, miten ihmisten veren sokeri käyttäytyy. Minulla pitkät ateriavälit johtavat aivan hirveään ylensyöntiin, tai ainakin annoskoon suurenemiseen, sillä minulla veren sokeri heittelee todella nopeasti, jos en syö about 3h tai ainakin 5h välein. Veren sokerin laskun huomaa minulla todella nopeasti, koska tulen erittäin vihaiseksi ja pisteliääksi. Kun taas hieman syömällä lepyn. Esim. jos lähden töistä niin etten ole syönyt välipalaa, en pysty mitenkään kohtaamaan perhettäni ilman, että siitä tulee kaikille todella ikävä ilta - tämän olen vaan kokemuksella havainnut, joten en mene enää siihen lankaan, että tahallani jättäisin syömättä ja sitten äyskisin omaa pahaa oloani.

      Sinä olet onnekas, jos kehosi ei vaadi ravintoa kuin 3-4 kertaa päivässä. Tai että ilmeisesti jo lapsena olet totuttanut sen tällaisiin ruokailutottumuksiin ja ne ovat olleet 'oikeanlaiset' sinulle. Olisi kiinnostavaa tietää, onko minun verensokerin heittely 'itseaiheutettua' (=koska olen oppinut ikäänkuin huonot ruokailutottumukset) vai johtuuko se osittain myös erityyppisestä fysiikasta. Sen tiedän, että jotkut voivat syödä ihan mitä vaan ihan niin paljon kuin haluavat eivätkä koskaan liho. Heillä ruoka ei vaan imeydy tai ruoansulatus toimii eri tavalla kuin esimerkiksi minulla. (Huomaa selvästi, etten ole tämän aiheen tutkija! ja terveystiedon opintoja ei ole takana) Noh, joka tapauksessa tämänhetkisessä elämässäni pärjään huomattavasti paremmin muiden ihmisten kanssa, jos voin hyvin, eli olen syönyt ja liikkunut oikein.

      Kiinassa ollessa ruokailuvälit olivat tosiaan pidemmät, koska siellä oli välillä vaikea löytää terveellisiä välipaloja - kyllähän siis hedelmiä saa näppärästi, mutta protskut jää sitten syömättä.

      Tietysti syöminen liittyy myös liikuntaan. Muistan 22-vuotiaana, millaista oli yrittää reenata kaalisoppadieetin aikaan. Silmissähän siinä pimeni. Vieläkin saatan varsinkin iltareeneissä havaita, että energia vaan loppuu kesken, ellei sitä ole n. 2h ennen reeniä tehty.

      Mieheni syö hieman kuin sinä - keskittyy niihin kahteen isompaan ateriaan. Ei juurikaan välipaloja, ei aamiasta, ei iltapalaa (tai no - illalla syö sitten jotain herkkuja, eli ei mitään kunnollista). Arvelen, että tämä on aika yleistä. Hän ei kuitenkaan poistu kotoa välttämättä lainkaan päivän aikana eikä muutenkaan reenaa säännöllisesti. Riippuu tietysti myös että mihin sitä energiaa tarvitsee päivän aikana...

      Poista
    2. Tästä näköjään sais uuden postauksen... Kiinnostava aihe:)

      Poista
    3. Olen joskus miettinytkin, että kehoni sietää aikamoista paastoa ja juomattomuutta aterioiden välillä. Lapsena äiti kyllä "pakotti" syömään aamupalaa ennen koulua. Ja muistan sitä lähestulkoon yökkineeni, kun ei yhtään tehnyt mieli. Minun pitää olla valveilla jonkun aikaa ennen kuin voin syödä tai juoda mitään.

      Poista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...