tiistai 18. joulukuuta 2012

Da Ming Gong

Vierailimme eräänä kauniina päivänä Tang-dynastian kielletyssä kaupungissa eli Da Ming Gongissa. Tämä alue ei ole mikään pikkupuisto, vaan sen mitta on kolmen metropysäkin väli. Kävelyä oli tuona päivänä siis reilusti luvassa.
Toisin kuin varsinainen kielletty kaupunki Pekingissä, tämä on siis vaan keisarillisen Tang-dynastian aikaisen kielletyn kaupungin raunioiden päälle kyhätty puisto.
Alue on aivan uusi, n. vuoden verran ollut auki yleisölle. Ihan niin kuin Xi'anissa ei olisi tarpeeksi nähtävää... No, onpahan siellä ainakin yksi historiallinen alue saatu hökkelikylän alta turisteille nähtäväksi.
Kaikenlaista jännää Tang-taidetta ja arkkitehtuuria löytyy tästäkin kohteesta siis. Tässä on iso patsas, jossa ministerit lähestyvät keisaria. Heidän tulee näyttää kiireisiltä, koska on selvää, että keisari ei voi 'odotella' heitä tulemaan.
Varsin mainio patsastus minusta:)
Eteläportin rakennus on uudelleen pystytetty ja siinä sijaitsee museo, jossa voi käydä katsomassa arkeologisia kaivauksia, jotka ovat alkuperäisen etelä-portin perusteet. Erittäin metadatamaista meininkiä siis - clever Chinese!
Pieni miesväki sai kerrankin juosta isolla alueella sydämensä kyllyydestä.
Da ming gongiin mennessä kannattaa ottaa selvää, mitä esityksiä on missäkin paikassa mihinkäkin aikaan. Esim. heidän www-sivuiltaan. Yritän löytää teille linkin sinne. Me satuimme olemaan paikalla yhden shown ajan - sitäkin mahtavampi spektaakkeli se oli. Kirjoitin siitä erillisen postauksen.
Puistossa vierailuun menee helposti yksi päivä. Liikkuminen esim. autolla (olisko n. 20RMB) tai pyörällä on hyvä idea. Etelä-portilta voi vuokrata kuskin tai tandem-pyörän. Meillä oli rattaat, joten käveltiin.
Itse puiston sisällä on historiallisempi 'kaivausalue', joka on avoinna vain pääsymaksulla (n. 60RMB). Siellä on vanhan palatsin perustuksia ja mm. pienoismalli koko kaupungista...Ja tietysti varmasti ei ketään muita turisteja näin joulukuussa - kiinalaisethan eivät maksa tällaisesta...
Taivaallisen rauhan aukiokin kalpenee tälle tilanpaljoudelle...
Tässä siis eteläportin miniatyyri.
Joskus aikaa sitten täällä näytti tältä.
Mä tykkään Tang-dynastian tyylistä kovasti. Lieneekö koska se on japanilaisten tyyli...
Meidät keskelle pienoismallia viittoi paikallinen siivooja...
...Kävi sitten ilmi, ettei siellä olisi saanut kävellä (oli kyllä käytävät ihan sitä varten).
Tämän havaitsimme, kun minibussillinen armeijapukuisia miehiä tuli pika-pikaa karkottamaan meidät pienoismallista.
Me oltiin silleen, että ei kyllä olis menty, mutkun toi siivooja viittoi. Siinä vaiheessa siivooja oli paennut paikalta.
Puisto jatkuu ja jatkuu vielä siinä vaiheessa kun jalkasi ovat jo setsuuria.
Erinäisiä Tang-dynastian merkkejä ja areenoita löytyi siihen malliin, että arvelen tämän olevan ns. kakkos Tang paratiisi... Jossain vaiheessa varmaan tälle löytyy käyttöä, mutta näin joulukuussa paikka oli vaan autio.
Toki siellä oli upeita kultaveistoksia yms irrationaalista nähtävää.
Tang-naisilla on minusta kiinnostavia hiustyylejä, mutta naamani en kyllä pyöristäisi heidän malliinsa.
Siinä vaiheessa, kun tulimme lammen luokse, oli pieni juoksija jo simahtanut ja nälkä kova. Koska puistossa ei kiinalaiseen tapaan ole juuri muuta ruokaa tarjolla kuin pottinuudeleita, päätimme poistua itäportista.
Mutta ei ennen kuin otettiin vielä viimeiset poset.
Portin vartijat olisivat mielellään vieneet tämän pikkuisen mennessään.
Mutta meidän kävelylenkki jatkui vielä pitkälle iltapäivään lounaan päälle.
Krääsäkaupasta käteen jäi tämä astiapyyhe, joka miellytti silmääni kovasti.
Lohikäärmeitä ei voi koskaan olla liikaa.
One sunny day in Xi'an, we visited Da Ming Gong, the forbidden city of Tang Dynasty - or what is left of it. The Chinese have digged it up from underneath some hutongs in the last ten years and it's now a tourist attraction, soon competing with Tang Paradise. However, as it's relatively new (open for one years), no one has really found it yet. There is a paid park area inside the big park, including a miniature city of the daming gong. There is several museums and also clearly several showings of fantastic Tang dynasty things: We caught "the empress and the emperor introduced to the public." However, you have to navigate a Chinese speaking website to know what goes on and where. I recommend this place if you want a good excersise - maybe rent a bike though. Or better yet, a driver. Beautiful and interesting - however, way too much space for off-peak tourist season.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...