sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Haudattu elävänä tai terrakottana


Xi'anin vakiovisiittikohde on tietystikin terrakotta-armeija. Olemme käyneet sitä katsomassa jo vuonna 2006, joten minulla ei ollut suurempaa intressiä mennä sitä katsomaan tällä kertaa. Sukulaisteni vierailun aikaan tilanne oli tietysti toinen - monet matkaavat Xi'aniin vain tätä ihmettä katsastelemaan.
 Päätimme vuokrata taksin päiväksi. Olimme sattuneet lentokenttämatkalla englanninkielisen kuskin kyytiin, joka oli antanut meille korttinsa. Sähköpostilla saimme hänet varattua, 500RMB. Terrakotta-armeijalle pääsee toki myös erilaisilla turistibusseilla- ja kiertoajeluilla.
 Xi'anista on noin tunnin matka Li Tongiin, joka oli 70-luvun alussa pelkkä kylä. Mies nimeltä Wang kaivoi 1974 kaivoa ja löysi terrakottasotilaan vahingossa. Ensimmäinen keisari oli nimittäin hautaansa rakentaessaan päättänyt haudata kaikki projektiin osallistuneet vangit elävältä, terrakottasotilaiden kanssa. Mihinkään historiankirjaan ei oltu merkitty mitään koko armeijan olemassaolosta.
 Terrakotta-armeija ei ole suosikkinähtävyyksiäni Kiinassa, mutta suosittelen kuitenkin käymään siellä, koska vaikuttava se tosiaan on ja yksi maailman ihmeistä. Kaivaukset on jaettu neljään isompaan kuoppaan, joista yksi löytyi tyhjänä. Miksi? Emme välttämättä ikinä saa tietää. Ryöstikö joku sen vai oliko heillä liian kiire sulkea hauta jostain syystä.
 Kuoppa ykkösessä on pääarmeija, joka on täynnä perussotilsotilaita, matkalla sotaan.Kakkosessa taas on johtoporras kenraaleineen ja hevosineen.
Kolmosessa on taas lisää perusarmeijaa ja muutama parhaiten säilynyt sitten lasivitriineissä. Lisäksi alueella on museo ja tietysti itse 1. Keisarin hautakumpu, mutta tällä kertaa skippasimme sen, koska oli todella kylmä ja ollaan enemmän tai vähemmän kipeitä kaikki.

  Alueella olisi ollut ostettavaa kyllä - sotilaita vaikka jadesta tehtynä yms krääsää. Veljeni kanssa ostimme karvahatut, koska oikeasti oli niin kylmä, että se oli tarpeen. Eipä niitä paljoa halvemmalla ainakaan voi hankkia...
  Olimme aikeissa shopata terrakottasotilaita niitä valmistavasta tehtaasta, mutta se ei valitettavasti ollut enää auki. Säästyi siis pennoset. Voi olla, että sotilas on hankittava muslimikorttelista koristamaan takapihaamme Jyväskylässä. Vaviskoot puutarhatontut!
 Tähän reissuun kului 7h, eli ihan kokonainen päivä. Kylmästä ilmasta riippumatta matkalaiset vaikuttivat tyytyväisiltä, eikä haitannut edes, että lounaaksi oli ylihintaista buffettia, joka oli tehty mahdollisimman mauttomaksi, amerikkalaisvieraita silmillä pitäen. Noh, alueella oli tasan yksi lämmin ravintola, joten emme valittaneet. Mielenkiintoista on kuitenkin ollut havaita, että äitinikin on alkanut pitää ruoasta, joka maistuu jollekin:)
 We took my relatives to the terracotta army, a must for all travelling to xi'an. It's really one of the big wonders in the world, although not my favourite site. It was bloody freezing in December, which made us buy furry hats. I visited it now for a second time. There is many privilages in travelling with a man who wrote a book about the first emperor - one was for example that we didn't need a guide... This made the local guides very bitter of course.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...