maanantai 3. joulukuuta 2012

西安: Kotona, vihdoin

 
 Kuukauden Kiinan kiertelyn päätteeksi olemme vihdoin tulleet 'kotiin'. Tämä tarkoittaa siis Xi'ania, joka on kotikaupunkimme seuraavan kolmen kuukauden ajan. Kun ajoimme taksilla lentokentältä Xi'anin keskustaan, minulla oli erikoinen tunne: Ihan kuin olisimme olleet reissussa ja nyt olisimme tulleet kotiimme. Kaikki näytti tutulta. Olemme siis olleet täällä kuusi vuotta sitten. Se oli ensimmäinen kerta minulle Euroopan ulkopuolella ja siksi hyvin mieleenpainuva matka. Ensimmäinen jetlag, ensimmäinen kunnon kulttuurishokki jne. Koen jonkin verran iloa siitä, että myös äidilleni ja veljelleni joulun alla Xi'an tulee olemaan ensimmäinen toisella mantereella sijaitseva matkakohde.

Tykkäsin aikanani Xi'anista todella paljon, eikä mieleni ole muuttunut kuuden vuoden aikana. Sen takia valitsin kolmesta kohdeyliopistostani juuri tämän siksi paikaksi, jossa vietämme eniten aikaa reissussamme. No joo, oli muitakin syitä, mutta oikeasti tää kaupunki on mun juttu, ja kerronpa teille nyt miksi.

Xi'an on siis Kiinan entinen pääkaupunki, ensimmäisen keisarin ajoilta. Täällä on siis kovasti Kiinan historiaan liittyvää kulttuuria, taidetta ja arkkitehtuuria. Jos mietitte, että kuka ihmeen ensimmäinen keisari, niin suosittelen lukemaan seuraavan teoksen (täytyy näin joulun alla hieman markkinoida kotiinpäin). Eli hän kokosi Kiinan maakunnat Kiinaksi yhteen ensimmäistä kertaa ja oli sen verran suuruuden hullu, että teetätytti terrakotta-armeijan hautakammioonsa. Xi'an tietysti on tunnettu terrakotta-armeijastaan, mutta minusta täällä on paljon muutakin kiinnostavaa nähtävää. Kirjoitan terrakotta-armeijasta joulukuun lopussa, kun meillä on tarkoitus vierailla siellä suomalaisten vieraittemme kanssa.
Xi'an tarkoittaa läntistä rauhaa.
Päivän trivia Kiinan/Japanin kielestä kiinnostuneille: 'An eli rauha' merkissä, on nainen, jonka päällä on katto, eli jos nainen on kotona niin rauha on maassa. Mieheni huomautti tänään, että kuka keksikin tämän merkin ei ollut suomalaisnaisen kanssa naimisissa...


No mut joo, täällä siis näkee todella paljon Tang dynastian arkkitehtuurin kattoja ihan tavallisten kerrostalojenkin päällä, plus tietysti kaikki Pagodat yms muut kiinnostavat rakennukset. Xi'anin keskustaa kiertää kaupungin muuri, jonka päällä voi kävellä pitkänkin lenkin katsellen maisemia...

Mut ennen kaikkea, tää paikka tuntuu kodilta.

Finally after one month China tour we arrived to our final destination, Xi'an, to our new home for the next three months. We have been to Xi'an six years ago and I liked it very much back then, which is why I chose it out of the three places to be the one where we spend most of our time in China. Xi'an is the old capital from the first emperor's times, this was the man mad enough to bury a whole army made of terracotta with him to protect him in the afterlife. Christmas is coming up, so if you want to find a good gift - you can always read more of him here. I like Xi'an for many reasons, but one is that it's got so much culture and history - you can see Pagodas and Tang dynasty roof tops everywhere, even on top of normal buildings... This place seems like home to me.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...