lauantai 1. joulukuuta 2012

Shangxingdui

 Pandareservaatista ajeltiin katsomaan toista Shu-kulttuurin muinaisjäännekaivausmuseota, Shanxingduita. Tämä paikka suoraan sanottuna 'kicks arse' verrattuna Jinsha Era kaivaukselle. Ilmeisesti jotain tapahtui Shu-kansalle täällä ja he tuhosivat kaiken ja muuttivat Chengdu:hun, Jinsha-paikalle. Ei toistaiseksi tiedetä, mikä aiheutti tämän muuton - ehkä tulva tai muu luonnonmullistus, tai mahdollisesti toisen kansan valloittajat.
Shanxingduista on löytynyt mm. hulppeita pronssinaamioita ja totemipaaluja - osa esim. ihmisen kokoisia.
Nämä mystiset elukat löytyvät uhraus-alttarin lähettyviltä.
Shu-kulttuuri oli vaurasta ja kehittynyttä - arviolta 4800-2600 vuotta sitten kukoistanut yhteiskunta.
He viljelivät maata, pitivät kotieläimiä, muokkasivat kiveä ja savea ja metsästivät elefantteja.
Suuri osa löytyneistä esineistöstä oli erilaisia ruukunpaloja - he olivat koonneet niistä parhaimmistoa näytille täyttäen valkoisella massalla osat, joita ei löytynyt.
Norsunluuta löytyi paljon, mutta kuten edellisessä Jinsha-postauksessani huomautin, sitä ei saa varsinaisesti pitää esillä (murenee, hauraantuu) eikä myydä eteenpäin, joten osa oli uudelleen haudattu.
Löytyneistä esineistä saa käsityksen Shu-kulttuurin todella vaikuttavasta menneisyydestä.
Heidän tarjoiluastiansa olivat sellaisia, että nykyäänkin miellyttävät silmää - ainakin minä voisin ottaa tämän alkukantaisen 'hot potin' omaan kattaukseeni.
Myös itse näyttelyn logo oli minusta hyvin toteutettu. Selkeästi kiinalaiset kuraattorit (onko suomenkielessä tämä sana vai ei?) ovat saaneet oppinsa jostain kauempaa, sen verran hienoja uusia museoita olemme viime aikoina kolunneet läpi.
Tässä on n. metrin mittainen kultainen sauva, joka oli tehty niin, että puun ympärille laitetaan kultakerros ja sitten poltetaan koko putki tyhjäksi sisältä, kulta tietysti ei sellaisessa lämpötilassa murene.
Mitä erikoisempi oli 'jumalan palvontapuu', joka oli n. nelimetrinen upea pronssiviritelmä lasivitriinissä. Kuulema sen kautta kommunikoitiin jumalan kanssa. Myös rahapuita oli löytynyt...
Nämä kotkan päät olivat myös joka puolella Shu-taiteessa... Mielestäni yhtenevyys Bill Reid/natiiviamerkkalaiseen taiteeseen on selvä.
Shanxingdui-museon alueella sijaitsi myös tämä life size uhrausalttari.
Uhrauspotti ja 'leijonat' löytyivät myös.
Tein tuttavuutta.
Mitä tämä jeppe on pitänyt kädessään? Norsunluuta? Jotain muuta oleellista keppiä?
Näkymä uhrialttarilta alas. Voitte huomata että oli Chengdulle ominainen pimeä, harmaa päivä.
Tässäkö seuraavan kirjan aihe...
Tässä koko komeus. Olisi siellä yhden Aslanin saanut hengiltä. Ainakin mulle tuli aika Narnia-fiilikset.

Tässä on mun mielestä jotain hienoa: Museoalueen roskiksetkin oli tehty löydösten mallilla ja varustettu museon logolla ja Shu-kulttuurin kuvioinnilla.
Saisinko vielä yhden tällaisen kotiin, kiitos?
Kyllä meidän takapihalle mahtuisi... Ollaan käyty keskustelua siitä, että voisinko mahdollisesti vuokrata kontin ja viedä vähän kiinaa takaisin Suomeen. Mukaan lähtisi ainakin kauniita ovia ja ikkunaluukkuja ja ehkä muutama terrakottasotilas, life size.
Tämä allaoleva mystinen lintu/mies lähti kotiin pienenä pronssipatsaana.
Samoin tämä ihmisen kokoinen maski - I mean, how cool are these?
Sitten jos et ole vielä vakuuttunut Shu-kulttuurin hienouksista, tarjolla on myös teleskooppisilmäinen naamari.
Jokaisessa näistä vitriineistä oli uusi upea naamio tai pronssipää.
Jumalalle uhraaminen oli Shu-kulttuurille tärkeä riitti.
Ja ilmeisesti he tykkäsivät pitää pitkää tukkaa letillä (mikä minua ilahdutti tietenkin).
Kaiken kaikkiaan Shangxingdui oli juuri sitä, mitä olimme kuvitelleetkin - kiinnostavaa muinaista kulttuuria ja taidetta. Tämän takia jo kannatti tulla Chengdu:hun. Saatoimme vanhemman herra C:n kanssa mennä vähän yli Jinsha-shoppailussamme, mutta kerran kun täällä ollaan. Tiedän maailman ympärysmatkaltamme, että olen jälkikäteen arvostanut sitä, että näen kaukaisia kulttuureita edustettuna olohuoneessamme joka päivä - tämä kulttuuri on sinne jo matkalla parissa eri paketissa.
Last week we visited Shanxingdui site outside Chengdu. This is the archeological dig of 'Shu'-culture. This site is where the Shu people lived before going to the Jinsha Era site in the centre of Chengdu. We don't know why they moved - possibly a flood or an attack by their enemies. 

The native art is really facinating to both me and my husband: The sacrificial althars, the eagle heads, the weird masks... I find it to be very close to the native american indian culture we got to know in Vancouver. These amazing bronze, jade, ivory, gold and pottery items have relatively recently been found here and to me are an amazing discovery. I am very glad we came to Chengdu just for this.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...