torstai 13. joulukuuta 2012

Tang-Dynastia

Täällä Xi'anissa kun ollaan, täytyy Kiinan historiasta nostaa ylös Tang-dynastia. Tällä ajalla tarkoitetaan 618-907 aikaväliä. Tang-dynastian lähemmäs sataan hallintavuoteen mahtui yli pari kymmentä keisaria ja yksi keisaritarkin. Tang-dynastian aikana Kiinan pääkaupunki oli siis Xi'an, joten täällä on paljon historiallisia Tang kohteita, joita on nyt sitten modernisoitu turisteille. 
Tällainen on mm. Tang-dynastian aikainen kielletty kaupunki eli keisarillinen palatsialue Da Ming Gong pohjois-Xi'anissa. Nämä kuvat on otettu ko. alueella päivittäin esitettävästä 'Keisaripari kohtaa kansan'-esityksestä. Kirjoittelen tästä alueesta toiseen postaukseen, koskapa itse puisto oli sen verran iso, että ansaitsee enemmän kuvatilaa blogista:)
Tang-dynastian aikana buddhalaisuus kukoisti ja lähialueet kuten Korea ja Japani lähettivät läheittiläitään Kiinaan oppimaan kulttuurista, historiasta, uskonnosta ja arkkitehtuurista yms. Tänä aikana myös buddhalaisuus levisi itään Kiinasta.
Tang-dynastia soveltuu erinomaisesti turismiin nykyaikanakin, sillä se sisälsi paljon taidetta ja vaikuttavia, luksusasusteita ja vaikuttavia arkkitehtuuriviritelmiä. Ei siis ihme, että koko japanin rakennustyyli on edelleen Tang-dynastian peruja.
Tang-dynastian aikana keisari näytti vaikutusvaltaansa kansalle esim. paraatien kautta - joita tässä massiiviesityksessä yritettiin simuloida.
Olen sitä mieltä, että vakuuttava rumpusoolo sopii moneen menoon, joten olin esityksessä ihan fiiliksissä. Otin videotakin, mutta en saa sitä kännykästä ulos, koska mun iTunes ei ole päivitetty, eikä se suostu päivittymään, koska internet on liian huono (thank you China!)
Tang-dynastian naiset pukeutuivat kiinnostaviin päähineisiin, joita muistaakseni George Lucaskin mukaili kun suunnitteli kuningatar Amidalan tyyliä episodi ykköseen. Vaikka Episodi 1 tosiaan onkin kakkaa, olen silti Queen Amidalan tyylin ihalija:) Hienot töyhtöhyyppäkampaukset on in!
Sotilaillakin oli hienoa pukuloistoa.
Olen sitä mieltä, että nää 're-actmentit' antavat sitä jotain turistikohteisiin - pidän kovasti kaken maailman musikaaleista ja varsinkin epämääräisistä sotilasparaateista... Kiinassa kun on kohtuullisen halpaa hommata tuollainen 100 henkeä vetämään tällainen 15minuutin show pari kertaa päivässä... Valitettavasti Suomessa moinen määrä näyttelijöitä maksaisi niin pirusti, että en usko tällaisen turismin oikein kukoistavan kotimaassa.
Tällä ministerillä oli ehkä kaikista hienoin asu, vai mitä sanotte?
Teettäisin tuollaisen itselleni heti, jos se ei olisi miesten vaate...
Sen sijaan valkokaapuinen Ku Klax-klaanin tyyppi oli minusta hieman pelottava.
Sitten saapui itse keisarillinen pariskuntakin vihdoin.
Tang-dynastian kuuluisin keisari oli siis itseasiassa keisaritar, joka oli alunperin yhden keisarin rakastajatar, joka sieltä sitten kipusi ykkösvaimoksi ja juonitteli pitkään niin, että hallitsi itse Kiinaa. Keisaritar Wu:n tarina on niin kiinnostava, että minun mielestäni siitä saisi hyvän länsimaisen filminkin. Kiinalaisia filmejä ja tv-sarjoja hänestä on toki tehty paljonkin.
Oliko Tang-dynastia itseasiassa Kiinan kaikista glamöröösintä aikaa? Ehkäpä.
We visited Da Ming Gong, the forbidden city of Tang dynasty, now cleared for tourists to visit in Norther Xi'an. They had a show of somewhat 50 people acting  "Tang dynasty emperor greets the public". I admire the Tang dynasty for their wardrobe, architechture and glamorous life. Tang dynasty was also a time of buddhism to transfer from India to China to Korea and Japan. China seems to have been the place where other nations came to get influence of culture, religion, art and architechture - you name it. Perhaps the most glamorous time in the history of China? Xi'an was the capital of China during the Tang dynasty and therefore there is a lot of places here to get glimpses of the Tang. Historically of course the most exciting Tang stories include the reign of Empress Wu, which I think should be made as a western film or tv series some day:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...