tiistai 26. kesäkuuta 2012

Sushiii

Tiistai on muodostunut ruokabloggauspäiväksi minulle, katsotaanpa kuinka kauan näin on. 
 Japanilaiseen keittiöön kuuluu tietysti olennaisena osana sushi, joka kovasti on myös meidän perheen makuun. Valitettavasti Suomessa sushin ongelma on kalan pilaantuminen. Siinä vaiheessa, kun kala on kuskattu Suomeen ja kauppaan, se on jo vanhaa. Epäilen, että tästä johtuu monen suomalaisen sushi-negatiivisuus, sillä heidän tapaamansa/syömänsä raaka kala ei ole ollut tuoretta.


Mieheni sanoi, että japanissa kala maistui hänestä jotenkin erilaiselta, mutta sitten hän tajusi, että se johtuu siitä, että kala siellä on tuoretta ja kaikki Euroopassa kohtaamansa raaka kala on ollut enemmän tai vähemmän pilaantunutta. Käydessäni Japanissa itse havaitsin saman, kala siellä on aivan uskomattoman paljon parempaa, sillä se on tuoretta.Jyväskylässä on minun siellä oleskeluaikanani ollut muutamia sushiravintoloita, jotka ovat menneet konkurssiin. Nykyään sushia saa muutamasta marketista valmispakkauksissa (ainakin Seppälän citymarket ja mestarin herkku) ja sen lisäksi pari Thai-ravintolaa on alkanut tarjota sushia lounaalla buffet-pöydästä. Tähän asti kaikki muut paikat ovat olleet minulle suuria pettymyksiä, paitsi uusin, Muang Thai. Kerrankin sushitarjotin, joka vaihtuu tarpeeksi usein! Käyn nykyään yleensä kerran viikossa syömässä sushia lounaaksi ko. ravintolassa, torikeskuksessa. Suosittelen lämpimästi - myös Curryt ovat hyviä siellä. Peittoaa Banthai Delin ja random thain torinkulmassa, Sakura gawasta puhumattakaan. 


Kotona meillä tehdään sushia vain jos olen tosi viitseliäällä tuulella - ja vain vieraille. Ostin Australiasta Susheasyn, jolla voi pyörittää makirullat kivasti ja näppärästi. Asian foodista saa myös nigireihin tarvittavia muotteja, jotka helpottavat ja nopeuttavat hommaa. Sushit 4-12 hengelle tekemiseen menee minulta noin kolmisen tuntia ja tykkään laittaa niihin sisään avocadoa, kurkkua, paprikaa, surimia, majoneesia, philadelphiaa, kevätsipulia jne. Ja tietysti lohta/tonnikalaa. Tonnikalamajoneesi on suosikkini, vaikka se onkin vähän lattea ja suomalaismainen valinta. Onegireissä japanissa se on ehdottomasti ykkönen, jonka otan aina - nams!Sushia on ihana nauttia varsinkin matkalla. Tykkään esim. lentokentällä ostaa sushivalikoiman ja istua nautiskelemaan, varsinkin jos olen matkalla halpalennolla jossa ei ole muuta evästä tarjolla. Köpiksen lentokentällä on hyvät sushit esimerkiksi, vaihdan siellä usein konetta ja silloin en muuta kyllä syö. Vielä lasi valkoviiniä kaveriksi niin tämä tyttö on happy. 5 kommenttia:

 1. Olipa kiva eksyä blogiisi, esittelyn perusteella ainakin olemme osittain samassa elämäntilanteessa. Minä tosin nautin edelleen äitiyslomastani! Mutta työt ja työmatkat odottavat syksyllä tai viimeistään alkuvuodesta, joten on kiva lukea kokemuksista miten saat ne yhdistettä. En ole ehtinyt kahlaamaan aikaisempia juttujasi läpi, oletko nyt siis Suomessa, Japanissa vai jossain ihan muualla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Satu,

   Tykkään sinun blogista, olen tehnyt sinne pyrähdyssukelluksia, juurikin samantyyppisestä syystä, eli pieni lapsi+matkustaminen -elämäntilanne. Lapsesi lienee n. puoli vuotta omaani nuorempi - siis vielä hirveän helppo:) Kiva, että jutuista tulee sellainen vaikutelma, että olisin japanissa... Olen tällä hetkellä ihan kotona Jyväskylässä, mutta tän vuoden lopussa olisi tarkoitus vaihtaa sekä maata että manteretta koko perhellä.

   Poista
 2. Ha ha, kyllä, lapsi on vielä helppo 7kk iässä. Kovasti meillä jo noustaan seisomaan eli eiköhän pikkuinen kohta lähde liikenteeseen ja sitten juostaan perässä! Ja minä ihmettelen että mistä ohjelmaa lennoille kun enää ei vain nukuta ja syödä... :)

  Mielenkiinnolla odotan juttuja mantereenvaihdosta & siihen valmistautumisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä (1v2kk) viihdykkeet ovat seuraavanlaisia:
   - eväät: esim. maissinaksut, rusinat, pillimehut, maitopullot yms - syömiseen saa menemään puoli tuntia helposti
   - Kirjat: pari sellaista, joissa 'tapahtuu jotain' esim. puppe, jossa voi kurkata luukkuun, niihin saa menemään puoli tuntia hyvinkin.
   - Laulaminen, loruilu, käsien heiluttelu: Ihmeellistä kyllä tämä edelleen viihdyttää
   - Kukkuu leikit äidin huiveilla
   - Maisemien katselu (esim. autossa)
   - Musiikin kuuntelu (esim. vauvan vaaka tai meillä iskelmälevyt on sellaisia, että niitä jaksetaan kuunnella
   - Linja-autossa voi kävellä valjaissa
   - Jos on aivan epätoivoinen niin äidin iphonesta katsotaan videoita tai muuten sitä räplätään

   Mutta ei ole helppoa viihdyttäminen tällä hetkellä, koko päivätyötä on autossa/lentokoneessa. Onneksi vielä nukkuu n. 13h vuorokaudessa.

   Poista
  2. Kiitos näistä!! Kukkuu leikit on suuri suosikki täälläkin. Ruoka ei oikein vielä maita, paitsi maito, noita maissinaksuja tosin kokeiltiin Suomessa mutta niitä ei Norjasta saa. Kirjat ja lehdet on tässä vaiheessa vielä tehty revittäviksi ja syötäviksi :)

   Poista

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...