torstai 3. toukokuuta 2012

Top 10 minne haluaisin matkustaa



Pari viikkoa sitten keskustelimme kollegani kanssa paikoista, joissa olisi mukava matkustaa vielä. Meillä on molemmilla työ, joka sisältää paljon Euroopan sisäistä matkailua, joten Brysseli ja Berliini on tullut nähtyä jo moneen kertaan. Pari vuotta sitten tein maailmanympärysmatkan mieheni kanssa, jolloin kävimme peruskohteissa kuten Australiassa ja USA:ssa, mutta sittemmin olen alkanut haaveilla hieman eksoottisemmasta listasta. Nämä kohteet eivät ole kiinnostavuusjärjestyksessä vaan ihan koko lista olisi tarkoitus joskus toteuttaa, jos vaan terveys ja rahatilanne sallii.



1. Huippuvuoret - Svalbard

En olen käynyt koskaan Norjassa, mikä sinänsä on aika säälittävää. Tämä kohde ei varsinaisesti siis ole kaukana, mutta sinne pääseminen ei ole ihan helpointa, eikä halvintakaan. Lisäksi pitäisi ostaa vähintään 300mm, mielellään tietysti 500mm teleputki jääkarhujen bongailuun. Tällähetkellä kamerakalustoni pisin on 200mm. Sellaisen voisi tietysti yrittää saada lainaan...



2. Uusi Seelanti - New Zealand

Tämä kohde on niin kaukana Suomesta, että kauemmaksi ei tällä pallolla taida päästä. Maisemien takia ehdottomasti MUST-listalla. Olen kiinnostunut Uuden Seelannin natiivikulttuurista ja suosittelen mieluusti 'Whale Rider' elokuvaa, jossa sitä on jonkin verran esillä. Hawajilla vieraillessamme kävimme katsomassa mormoonien polynesian culture centerin turistitarjontaa. Tästä amerikkalaisille suunnatusta lapsenmielisestä theme parkista minulle jäi käteen Uuden Seelannin kulttuuri mieleenpainuvimpana, siihen olisi kiinnostava tutustua syvemmälle.



3. Transsiperian Express

Yksi pitkäaikaisista haaveistani olisi matkustaa maailman ympäri pohjoisissa maissa, eli lähtisin ensin junalla Lahteen, siitä Pietariin, siitä Moskovaan ja sitten Vladivosticiin. Transsiperian on meillä perheen yhteinen haave, mutta tällä hetkellä jäissä, sillä emme koe sen olevan ihan pikkulapsimatkailuun soveltuva askel. Mutta jonakin päivänä!




4. Alaska

Vladivostocista sitten Alaskaan ja sieltä Kanadan läpi Pohjois-Amerikan itärannikolle ja Islannin kautta kotiin. Tämä pohjoinen maailmanympärysmatka siis kattaa montakin kiinnostavaa kohdetta. Koska olen aikaisemmilla matkoillani kiinnostunut nimenomaan pohjoisten alueiden natiivitaiteesta esim. Haida-taiteesta ja japanilaisten 'eskimoiden' eli Ainujen taiteesta, uskon, että tämä matka olisi juuri sitä maailman tutkimusta minulle parhaimmillaan.



5. Kiinan pyhät vuoret

Unelmoin siitä, että kiipeäisin jollekin Kiinan pyhistä vuorista läpi yön ja ottaisin sitten kuvia auringon noususta. Olen v. 2006 käynyt Huà Shān -vuorella eli läntisellä suurvuorella. Näitä suurvuoria kiinassa on viisi kappaletta ja Buddhalaisia pyhiä vuoria on neljä. Niitä siis riittäisi. Jos joskus asumme Kiinassa, niin sitten voinen ottaa haasteeksi käydä vaikka kaikilla vuorilla, mutta yksikin olisi jo huikea kokemus.

  • East Great Mountain (Dōngyuè): Tài Shān
  • West Great Mountain (Xīyuè): Huà Shān (Kiivetty vuosina 2006, 2013, 2014)
  • South Great Mountain (Nányuè): Héng Shān (Hunan)
  • North Great Mountain (Běiyuè): Héng Shān (Shanxi)
  • Center Great Mountain (Zhōngyuè): Sōng Shān (Juurella käynyt 2013)



6. Shaolin temppeli

Harrastan itsepuolustuslajia Shorinji Kempo, jonka kiinaksi luetut kirjainmerkit tarkoittavat Shaolin Kungfu:ta. Lajimme on juontanut siis juurensa tästä temppelistä, joten tämä toki on top10 vierailulistallani.

Edit: Vierailtu helmikuussa 2013



7. Laskettelu Alpeilla

Tiedättekö, kun tietynlainen aviomiehen valinta johtaa tietynlaiseen elämään - minulla ei ole mitään valittamista, mutta hiihto/lasketteluharrastustani en pääse toteuttamaan tässä parisuhteessa, sillä mieheni ei ollut laittanut suksia jalkaan ennen 32-vuoden ikää ja no, pitkäjalkaisille siinä vaiheessa laskettelemaan opettelu on aika myöhäistä. Hänen kunniakseen sanottakoon, että hän kyllä yritti parhaansa ja on raahautunut perässäni satoja kilometrejä murtsikkaa lapissa... Toivon, että pojastani tulee innokas laskija ja pääsemme jossain vaiheessa laskemaan isompiin mäkiin. Alpit nyt on siis vain yksi vaihtoehto, muukin oikea vuori kelpaa:)



8. Barcelona

Uskomatonta myös, etten ole vielä käynyt tässä yhdessä Euroopan kiinnostavimmassa kaupungissa, mutta yritystä on. Tämän saisi mahdollisesti yhdistettyä jopa työmatkaksikin, sillä konferenssien järjestäjät suosivat sitä paikkana.

EDIT: Vieraltu heinäkuussa 2014 ja 2015 



9. Afrikka

En halua määritellä, minne siellä erityisesti, mutta mielummin safarille kuin pyramideja katsomaan. Mieheni ei missään tapauksessa halua Afrikkaan, joten mikäli sinne haluan joskus mennä, on sen tapahduttava esimerkiksi työn puitteissa.



10. Suvarovin atolli, Cookin saarilla

Olen edelleen sitä mieltä, että paras lukemani kirja on Tom Nealen "Yksinäisen miehen saari" (An Island to Oneself) ja tästä syystä haluaisin käydä nimenomaan tällä atollilla. Kuitenkin minulle kelpaisi myös Rarotonga.

Kymmeneen kohteeseen ei kyllä mahdu kuin ihan muutama paikka maailmasta. Tänään listani oli siis tällainen, täytynee katsoa vaikkapa 2 vuoden päästä, onko mieli muuttnut. Nyt kun kirjoitin listan auki, niin havaitsin, että varsinaisia aurinkokohteita ei ole montaa - lienee selvää, että olen enemmänkin lumi- kuin aurinkoihminen. Pelkkä rannalla makoilu ei kuulu lomasuunnitelmiini - sitä tuli lapsena harrastettua tarpeeksi ja lisäksi suomalainen ihotyyppini on sitä ei-ruskettuvaa lajia. Auringon palvonta aiheuttaa siis vain pisamoita ja palovammoja minulle. b) Kohteista yksikään ei ollut Etelä-Amerikassa, mikä sinänsä on sääli. Siellä minua kiehtoo oikeastaan Amazon ja värikäs katukulttuuri Latinalaisessa Amerikassa. Kuitenkin perhepoliittisista syistä en myöskään näe, että olisin sinne heti matkustamassa. Toki esim. Antarktis olisi huippukohde tietenkin, mutta ehkäpä tässä listassa oli jotain realismia, sillä se ei myöskään sisältänyt kuulentoa. c) On tosi vuoripainotteista menoa - vuorilta näkee kauas ja saa hienoja kuvia, tämä vaikuttanee asiaan. Pelkään hukkumista varmaan eniten, joten näköjään haaveeni suuntautuvat paljon pintaa korkeammalle. Tämä oli täysin alitajuntainen valinta, en ollut suunnitellut painotusta mitenkään, kunhan vaan listasin minulle mieleisiä kohteita.

Kuvat tässä postauksessa normaalista poiketen internetistä, ainoa oma ottamani on Huashan, pyhän vuoren kuva.  Alaska, Uusi Seelanti ja Afrikka Trey Ratcliffin www.stuckincustoms.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Like in Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...